A hűvös őszi estékre tökéletes választás az évszak két kedvencéből, a sütőtökből és almából készült fűszeres, melengető krémleves.

Melengető finomság: fűszeres almás-sütőtökös krémleves

Az almás-sütőtökös krémleves egy valódi comfort food a mostani időszakban. Illatos, tele az évszakra jellemző fűszerekkel, laktató, krémes, energiát adó, amivel jó bekuckózni az őszi estéken. Mindenképpen érdemes kipróbálni!

almás-sütőtökös krémleves

Fotó: Shutterstock

 

Almás-sütőtökös krémleves

Hozzávalók (4-6 személyre):

egy kb. 1,8 kg-os sütőtök

4 ek olívaolaj

1 fej főzőhagyma

2 db nagyobb édes alma

4 gerezd fokhagyma

½ tk őrölt fahéj

½ tk őrölt szerecsendió

¼ tk őrölt szegfűszeg

csipetnyi Cayenne-bors

1 l zöldségleves alaplé

1-2 evőkanál méz

¼ csésze tejszín

frissen őrölt fekete bors

 

Elkészítése:

1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A sütőtököt daraboljuk fel, csepegtessük meg 2 ek olívaolajjal, majd süssük kb. 35 percig. Utána hagyjuk kicsit kihűlni.

2. A maradék olívaolajat hevítsük fel egy lábosban, adjuk hozzá a felaprított hagymát, a meghámozott, kis darabokra vágott almát, az átnyomott fokhagymát, ízesítsük ½ tk sóval, és gyakran megkevergetve pároljuk 8 percig.

3. A sütőtök megpuhult húsát kaparjuk ki, majd adjuk az almához a fahéjjal, a szerecsendióval, a szegfűszeggel és a Cayenne-borssal együtt. Öntsük hozzá a zöldségleves alaplét, forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőmérsékletet. Fedjük le, és pároljuk 25 percig. Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk kicsit kihűlni, majd öntsük át a turmixgépbe (ha szükséges, kisebb adagonként). Dolgozzuk simára, krémesre.

4. Öntsük vissza a krémlevest a lábosba. Adjuk hozzá a mézet és a tejszínt, majd melegítsük össze. Ha túl sűrűnek találjuk, adjunk hozzá még egy kevés alaplét. Ízlés szerint ízesítsük utána sóval, borssal.

Elkészítési idő: 75 perc

 

Diéta és Fitnesz-tipp:

Tálald pirított tökmaggal, sült almadarabkákkal megszórva!

 

Ez is érdekelhet:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.
Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!

Ajánlataink