Vannak tápanyagok, amelyek lassítják, vannak, amelyek gyorsítják az anyagcserét. De nagyon fontos tényező az, hogy valamely összetevő okoz-e gyulladást a szervezetben vagy sem. Itt válik fontossá a bélflóra szerepe is!

A bélflóra és fogyás kapcsolata

A fogyásnak számos aspektusa van. A kulcs a diéta mellett az anyagcsere sebessége, illetve a felesleges energia elégetésének vagy elraktározásának kérdése. A kalóriamegszorítás problémája éppen az, hogy lassítja az anyagcserét, és a szervezetet raktározó üzemmódra állítja.

Nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos

Az nyilvánvaló, hogy a kalóriamegszorítást nem lehet hosszú távon tartani, és nincs is értelme. Ha nem érezzük jól magunkat közben, ha úgy érezzük, hogy nincs elég energiánk, vagy egyszerűen csak soha sincs elégedettségérzésünk, az biztosan nem jó. A jó étrend az, ami mellett nem vagyunk éhesek. Az éhséget azonban nemcsak a kevés kalória, hanem a megfelelő minőségű tápanyagok és mikrotápanyagok elégtelen bevitele is okozhatja.

Vannak tápanyagok, amelyek lassítják, vannak, amelyek gyorsítják az anyagcserét. Ez egy másik aspektus, de nehéz megmondani, hogy mi a diéta kulcsa, hiszen az, hogy kinél melyik tápanyag hogyan működik, nem feltétlenül egységes. A legfontosabb ebből a szempontból az, hogy valamely összetevő okoz-e gyulladást a szervezetben vagy sem. Itt válik fontossá a bélflóra is, ugyanis egyensúlyzavara gyulladást okozhat a szervezetben!

A bélflóra egyensúlya

A beleinkben rengeteg baktérium található, melyek velünk szimbiózisban, vagyis kölcsönösen előnyös együttélésben vannak. Kölcsönösen csak megfelelő baktériumokkal előnyös az együttélés. A beleinkben található baktériumok száma tízszerese a testünkben található sejtek számának. Jelen tudásunk szerint már több mint tízezer különböző fajta baktériumról tudunk, amelyek itt találhatók. Vannak közöttük „jó” és „rossz” baktériumok. A jónak nevezett baktériumok előnyösek számunkra.

 

Segítik az emésztést, javítják a bélmozgást, bizonyos vitaminokat termelnek (pl. K2, B12 stb.), információval szolgálnak az immunrendszer számára, és segítenek védekezni a külső kórokozókkal szemben. Nem képeznek gázokat, sőt, segítenek eltüntetni azokat. Ezzel szemben a „rossz” baktériumok nem előnyösek számunkra, fokozzák a gyulladásos folyamatokat, megzavarják az immunrendszert – amely így „ártatlan” tápanyagokat is idegenként ismerhet fel –, és gázosítanak. A „rossz” baktériumok által okozott gyulladásos reakciók részben felelőssé tehetők az inzulinrezisztenciáért, valamint az ennek talaján kialakuló elhízásért is.

A „jó” bacilusok ellenben teljessé teszik az emésztést, a tápanyagok maradéktalan és folyamatos felszívódását, így a sóvárgás megelőzésében is nagy szerepet játszanak.

 

Mit fogyasszunk?

A baktériumok számával könnyű dobálózni, de tény, hogy modern társadalmunkban kevesebb az ilyen baktérium, mint a természetes táplálékon élő embereknél. A feldolgozott táplálékok, a tartósító-, színező- és ízesítőadalékok nem támogatják a „jó” baktériumokat. Azoknak rostokra, cellulózra, számunkra emészthetetlen komplex szénhidrátokra van szükségük. A „rossz” bacik fő tápanyaga a cukor és a gyorsan felszívódó szénhidrátok. Ezek alapján könnyen elképzelhetjük, mivel teszünk rosszat és mivel teszünk jót a szervezetünknek.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Otthoni fitnesz rutin kialakítása egyszerű eszközökkel
Az otthoni aktív életmód nem igényel drága gépeket vagy teljes edzőtermi felszerelést.
Fogyás 50 felett: étrend és fitnesz tippek menopauza idejére
A megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a hormonbarát táplálkozási tippek segítségével 50 felett is formában maradhatsz.
3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Omega-3 és az agyunk: Memória, koncentráció, kiegyensúlyozott hangulat
Az agyunk a legkomplexebb szervünk: folyamatosan dolgozik, még álmunkban is. Ahhoz, hogy tisztán gondolkodjunk, jól emlékezzünk, tudjunk fókuszálni, és ne uraljon el bennünket a hangulatingadozás, nem elég a szellemi edzés – megfelelő tápanyagokra is szükség van. Ebben kulcsszerepet kapnak az Omega-3 zsírsavak, különösen a DHA és az EPA.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?