Manapság egyre több olyan hír lát napvilágot, amely a hagyományos mezőgazdaság káros hatásaival, az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradványok egészségügyi kockázataival foglalkozik. Igazolódni látszik, hogy érdemes a biót választani? Ha igen, miért is? Összeállításunkban az ökogazdálkodás előnyeiről, a bioélelmiszerek értékéről olvashatnak.

Biokaleidoszkóp

Megbecsülöm, szeretem a testem

A bébiételek biominőségűek és sok szülő figyel arra, hogy a babának szánt élelmiszerek alapanyagai vegyszermentesek legyenek. Erre nagy szükség van, mivel a kicsiknek még nem fejlődött ki teljesen az immunrendszerük. Egy egészséges felnőtt védekezőrendszere már képes távol tartani a betolakodókat, kiválasztani a méreganyagokat, de ez nem ok arra, hogy figyelmen kívül hagyjuk, milyen tisztaságú élelmiszert fogyasztunk, ráadásul feleslegesen terheljük a szervezetünket az ételből a testünkbe jutó mérgek elleni harccal. A bioélelmiszerek választása azt is jelzi: megbecsülöm, szeretem a testem.

Éljünk felelősen!

Az életben semmi nem létezik önmagában, mindannyian egy ökológiai rendszer részei vagyunk. Minden gondolatunkkal, tettünkkel, döntésünkkel befolyásoljuk e közeg működését és benne saját magunk és társaink jóllétét. Az élelmezéssel kapcsolatosan az egyéni és a társadalmi felelősség kérdése is felvetődik: felelősek vagyunk önmagunk, a gyermekeink és az ő utódaik testi egészségéért is.

Drága, de nem elérhetetlen

Az ökológiai termesztésből származó élelmiszerek drágábbak, mint a hagyományosak. Ennek az az oka, hogy a biogazdák szelíd növényvédelmet alkalmaznak, így földjeik nagyobb időjárási és más természeti kockázatnak vannak kitéve, s általában kevesebb terményt takarítanak be. A termesztés során több emberi munkaerőt vesznek igénybe, ami megnöveli a költségeiket és a tanúsítványért is fizetniük kell. Aki anyagi okokból nem engedheti meg magának, hogy bioélelmiszereket vásároljon, annak érdemes egy próbát tennie arra, hogy a kiskertben vagy a balkonon vegyszerek nélkül növényeket termesszen. E lehetőség hiányában közvetlenül termelőktől is beszerezhet ökoélelmiszereket.

Mérgező vegyszerek nélkül

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy azokat az élelmiszereket, amelyeket a boltban vagy a piacon megvásároltak, milyen módon termelték meg, a termesztés során milyen vegyszerekkel kezelték, vagyis milyen egészségügyi kockázatot jelenthet az elfogyasztásuk. A hagyományos módon megtermelt növényeket a magasabb termésátlag érdekében sokszor permetezik meg kémiai szerekkel. Ezért előfordulhat, hogy a zöldségek, gyümölcsök növényvédőszermaradványokkal szennyezettek lesznek. Lehet, hogy ez a vegyszermennyiség a megengedett határértéket nem haladja meg, de ha a hosszú távú hatások, az egyéni érzékenység és tűréshatár, s a vegyszerkoktélok szempontjából közelítjük meg a kérdést, akkor már korántsem garantált a kockázatmentesség. A bioélelmiszerek fogyasztása ezzel szemben nem jelent veszélyt.

Génmódosítástól mentesen

A génmódosított növényeknek az emberi szervezetre gyakorolt hosszú távú hatásait egyelőre nem ismerjük. Termesztésük mindenesetre veszélyt jelent az élővilágra. A termesztés során használt totális gyomirtó szerek nagymértékben szennyezik a környezetet, veszélyeztetik a beporzó szervezeteket, a talajlakó élőlényeket. Magyarország jelenleg GMO-mentes, vagyis idehaza tilos a génmódosított növények termesztése. Külföldről azonban érkezhetnek hozzánk génmódosított összetevőt tartalmazó élelmiszerek és takarmányok. Jó hír, hogy a bioélelmiszerek génmódosítástól teljes mértékben mentesek.

Gombakérdések

A fuzárium gomba általi fertőződés veszélye a hagyományos és a biogabonák termesztése során is fennáll. A szennyeződött gabonaszemek mechanikai tisztítással távolíthatók el. Mivel a gombák méreganyagai súlyos betegségeket okozhatnak, nagyon fontos a megelőzés. Ennek érdekében a biogazdák olyan fajtákat vetnek, amelyek jobban ellenállnak a fertőzésnek, ilyen például a tönkölybúza. A vegyszerek által nem károsodott, élőlényekben gazdag talaj szintén hathatós védelmet jelent a fertőzéssel szemben csakúgy, mint a vetésforgó alkalmazása és a műtrágyázástól való mentesség, ami miatt ellenállóbbá válik a növény.

Ezek is érdekelhetnek

Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.
Hizlaló zöldségek, ezektől óvakodj, ha diétázol
Jobb, ha körültekintő vagy, mert ha ezeket választod a diétádhoz, súlyod nemhogy csökkenni nem fog, de több kilót fel is szedhetsz magadra. Érdemes mindig utánajárni, mitől kell óvakodni!
Esküvő előtti diéta
Minden menyasszony arra vágyik, hogy amikor oltár elé áll, tökéletesen mutasson rajta a ruha, és ragyogjon. Ez a diéta minden álmot valóra vált!
Színek és anyagok, melyek vékonyítanak
A megfelelő ruházati anyagok és minták megválasztása elősegítheti az áramvonalasabb sziluette kialakítását.

Ajánlataink