Manapság egyre több olyan hír lát napvilágot, amely a hagyományos mezőgazdaság káros hatásaival, az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradványok egészségügyi kockázataival foglalkozik. Igazolódni látszik, hogy érdemes a biót választani? Ha igen, miért is? Összeállításunkban az ökogazdálkodás előnyeiről, a bioélelmiszerek értékéről olvashatnak.

Biokaleidoszkóp

Megbecsülöm, szeretem a testem

A bébiételek biominőségűek és sok szülő figyel arra, hogy a babának szánt élelmiszerek alapanyagai vegyszermentesek legyenek. Erre nagy szükség van, mivel a kicsiknek még nem fejlődött ki teljesen az immunrendszerük. Egy egészséges felnőtt védekezőrendszere már képes távol tartani a betolakodókat, kiválasztani a méreganyagokat, de ez nem ok arra, hogy figyelmen kívül hagyjuk, milyen tisztaságú élelmiszert fogyasztunk, ráadásul feleslegesen terheljük a szervezetünket az ételből a testünkbe jutó mérgek elleni harccal. A bioélelmiszerek választása azt is jelzi: megbecsülöm, szeretem a testem.

Éljünk felelősen!

Az életben semmi nem létezik önmagában, mindannyian egy ökológiai rendszer részei vagyunk. Minden gondolatunkkal, tettünkkel, döntésünkkel befolyásoljuk e közeg működését és benne saját magunk és társaink jóllétét. Az élelmezéssel kapcsolatosan az egyéni és a társadalmi felelősség kérdése is felvetődik: felelősek vagyunk önmagunk, a gyermekeink és az ő utódaik testi egészségéért is.

Drága, de nem elérhetetlen

Az ökológiai termesztésből származó élelmiszerek drágábbak, mint a hagyományosak. Ennek az az oka, hogy a biogazdák szelíd növényvédelmet alkalmaznak, így földjeik nagyobb időjárási és más természeti kockázatnak vannak kitéve, s általában kevesebb terményt takarítanak be. A termesztés során több emberi munkaerőt vesznek igénybe, ami megnöveli a költségeiket és a tanúsítványért is fizetniük kell. Aki anyagi okokból nem engedheti meg magának, hogy bioélelmiszereket vásároljon, annak érdemes egy próbát tennie arra, hogy a kiskertben vagy a balkonon vegyszerek nélkül növényeket termesszen. E lehetőség hiányában közvetlenül termelőktől is beszerezhet ökoélelmiszereket.

Mérgező vegyszerek nélkül

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy azokat az élelmiszereket, amelyeket a boltban vagy a piacon megvásároltak, milyen módon termelték meg, a termesztés során milyen vegyszerekkel kezelték, vagyis milyen egészségügyi kockázatot jelenthet az elfogyasztásuk. A hagyományos módon megtermelt növényeket a magasabb termésátlag érdekében sokszor permetezik meg kémiai szerekkel. Ezért előfordulhat, hogy a zöldségek, gyümölcsök növényvédőszermaradványokkal szennyezettek lesznek. Lehet, hogy ez a vegyszermennyiség a megengedett határértéket nem haladja meg, de ha a hosszú távú hatások, az egyéni érzékenység és tűréshatár, s a vegyszerkoktélok szempontjából közelítjük meg a kérdést, akkor már korántsem garantált a kockázatmentesség. A bioélelmiszerek fogyasztása ezzel szemben nem jelent veszélyt.

Génmódosítástól mentesen

A génmódosított növényeknek az emberi szervezetre gyakorolt hosszú távú hatásait egyelőre nem ismerjük. Termesztésük mindenesetre veszélyt jelent az élővilágra. A termesztés során használt totális gyomirtó szerek nagymértékben szennyezik a környezetet, veszélyeztetik a beporzó szervezeteket, a talajlakó élőlényeket. Magyarország jelenleg GMO-mentes, vagyis idehaza tilos a génmódosított növények termesztése. Külföldről azonban érkezhetnek hozzánk génmódosított összetevőt tartalmazó élelmiszerek és takarmányok. Jó hír, hogy a bioélelmiszerek génmódosítástól teljes mértékben mentesek.

Gombakérdések

A fuzárium gomba általi fertőződés veszélye a hagyományos és a biogabonák termesztése során is fennáll. A szennyeződött gabonaszemek mechanikai tisztítással távolíthatók el. Mivel a gombák méreganyagai súlyos betegségeket okozhatnak, nagyon fontos a megelőzés. Ennek érdekében a biogazdák olyan fajtákat vetnek, amelyek jobban ellenállnak a fertőzésnek, ilyen például a tönkölybúza. A vegyszerek által nem károsodott, élőlényekben gazdag talaj szintén hathatós védelmet jelent a fertőzéssel szemben csakúgy, mint a vetésforgó alkalmazása és a műtrágyázástól való mentesség, ami miatt ellenállóbbá válik a növény.

Ezek is érdekelhetnek

Cukros üdítők helyett: erjesztett gyömbérital egyszerűen
10 perces diétás barackleves - ennél jobb a melegben nem kell!
A nyár legízletesebb gyógyító gyümölcse a barack. Ez a rostokban gazdag, lédús csemege tisztítja és méregteleníti az egész testet és rengeteg variációban elkészíthető. Most egy levest készítettünk belőle.
Hűsítő édesség, amit nyáron is ehetsz – így csináld!
Nyáron sem kell lemondanod az édességről, csak okosan válassz! Ez a könnyű, hűsítő finomság pár perc alatt elkészül, tele van friss gyümölccsel, mégis barátságos a diétádhoz – próbáld ki, és élvezd a nyár minden falatját bűntudat nélkül!
15 perces otthoni edzésterv, ha nincs időd semmire
Nincs időd órákig edzeni? Nem gond! Ez a 15 perces otthoni edzésterv tökéletes, ha gyorsan, eszközök nélkül szeretnél formába lendülni. Csak a saját testsúlyodra és egy kis kitartásra lesz szükséged!
5 étel, amit este is nyugodtan ehetsz fogyókúra alatt
Este rád tör az éhség, de nem akarod tönkretenni a diétádat? Nem kell éhezve lefeküdnöd! Mutatunk 5 egyszerű és finom ételt, amit bátran ehetsz este is, ha fogyni szeretnél – bűntudat nélkül.
Életmódváltás 40 felett - Zoltánnak sikerült, neked is fog!
Az életmódváltás ne legyen egy távoli terv, kezdd el most, Zoltán példája alapján! Sosem késő elkezdeni. Mutatjuk hogyan csináld!
Nincs időd edzeni? Íme a trükk, amit bárhol bevethetsz
Nincs időd hosszú edzésekre? Egy orvos szerint már napi néhány perces mozgással is látványos eredményt érhetsz el – ha jól illeszted be a napirendedbe.
A legjobb diétás nyári limonádék
Ha nyáron is figyelsz az alakodra, de nem szeretnél lemondani a hűsítő finomságokról, akkor ez a diétás limonádéválogatás neked szól. Könnyű, frissítő, kalóriaszegény italok, amelyeket pár perc alatt elkészíthetsz otthon – és még a diétádat sem veszélyeztetik.

Ajánlataink