A gombákért vagy rajong valaki, vagy kerüli a fogyasztásukat. Pedig nagyon hasznos növények. Sok fontos tápanyagot tartalmaznak, és a rántott gombán kívül sokféle egyéb variációban is elkészíthetjük őket. Fogyókúrához is ajánlhatók, merthogy nem hizlalnak, viszont telítenek. Mi lehetne ennél is jobb?

Bolondulok a gombáért!

Növény vagy mégse?

Táplálkozási szempontból a zöldségek között tartják számon a gombákat, de igazából se nem növények, se nem állatok, hanem gombák, külön kategóriába tartoznak. Többféle hasznos tápanyagot is tartalmaznak, miközben alacsony a kalóriatartalmuk. A gombák fehérjéi szinte valamennyi fajta esetében tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, ebben tehát hasonlítanak az állati fehérjékre.

Milyen tápanyagokat tartalmaz?

A gomba méretéhez képest igen érdekes a tápanyag-összetétele, ugyanis 90 százalékban vizet, minimális zsírt, kevés szénhidrátot és fehérjét tartalmaz. Ballasztanyagnak épp ezért kiváló, növelhetjük vele az elfogyasztott mennyiséget, azaz jóllakhatunk büntetlenül. Mindössze 20–40 kcal van 100 g gombában, tehát érdemes sokoldalúan felhasználni. Nem emésztjük könnyen a gombaféléket, ezért alaposan meg kell rágni a gombás ételeket.

Milyen fajtákat érdemes?

Legkönnyebben a termesztett gombákhoz juthatunk hozzá, championhoz, laskához, csiperkéhez, shi-take gombához. A vadon termő gombák közül nagyon ízletes egyebek között a szegfűgomba, a vargánya, a tinóru, a pöfeteg és az őzlábgomba. Ritka vendégek az átlagember konyháján, bár fagyasztva kaphatóak. Frissen csak megbízható forrásból szerezzük be ezeket, és mutassuk meg gombaszakértőnek.

Hogyan készítsük elő?

A gombát frissen, aznap kell elfogyasztani. Ha piszkos, akkor meg lehet hámozni a kalapot, ha tiszta, akkor nem szükséges. Nem kell sokáig főzni, 15 perc alatt a legtöbb fajta elkészül. Ha húsos ételekhez adjuk, mindig csak a végén tegyük az edénybe vagy a sütőbe, mert szénné fog égni.

Gomba reggelire és vacsorára

A nagy klasszikus a gombás omlett, ezt mindenki ismeri. Nagyon tápláló reggeli, fogyókúrában érdemes minél gyakrabban ezt reggelizni. Gazdagíthatjuk sonkával, kevés baconnal, így tápláló és fehérjegazdag ételt nyerünk. Egy kevés szénhidrátot tegyünk mellé teljes őrlésű vagy szénhidrátcsökkentett kenyér formájában.

Gomba gyorsan és egyszerűen

Grillezett húsok mellé nagyon jó köret a pirított gomba. A felkockázott gombát kevés olajon vagy kókuszzsíron pirítsuk meg, és tegyük a hús mellé. Hasonlóan gyorsan elkészül a gombasaláta. Ez esetben konzerv gombát használjunk, majonézes joghurtos öntetet adjunk hozzá. Barna rizzsel egyszerű rizottókat is készíthetünk, adjunk hozzá kétféle gombát, cukkinit, sütőtököt, és kevés zöldfűszerrel kiváló egytálételt készíthetünk fél óra alatt. Tényleg érdemes bíbelődni vele, mert így könnyebben jóllakunk, mint zöldsalátával.

A pörköltön és a rántott gombán túl

Ezekkel sincs semmi baj, a gombapörkölt barna rizzsel kifejezetten hasznos és egészséges ebéd. A rántott zöldségeknél ügyelni kell arra, hogy magas hőmérsékletre hevítsük az olajat, különben fel fogja szívni a gomba. Minden levesbe tehetünk gombát, jól megfér a legtöbb zöldséggel. Meg is tölthetjük a kalapokat darált hússal, más zöldségekkel. Ilyenkor arra ügyeljünk, hogy a töltelék legyen teljesen kész, a sütőben már csak a gomba süljön meg. Összeválogattunk néhány izgalmas receptet és ötletet, megmutatjuk, hogyan tehetjük az étrendünk részéve ezeket a kalapos lényeket.

Ezek is érdekelhetnek

3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.