A gombákért vagy rajong valaki, vagy kerüli a fogyasztásukat. Pedig nagyon hasznos növények. Sok fontos tápanyagot tartalmaznak, és a rántott gombán kívül sokféle egyéb variációban is elkészíthetjük őket. Fogyókúrához is ajánlhatók, merthogy nem hizlalnak, viszont telítenek. Mi lehetne ennél is jobb?

Bolondulok a gombáért!

Növény vagy mégse?

Táplálkozási szempontból a zöldségek között tartják számon a gombákat, de igazából se nem növények, se nem állatok, hanem gombák, külön kategóriába tartoznak. Többféle hasznos tápanyagot is tartalmaznak, miközben alacsony a kalóriatartalmuk. A gombák fehérjéi szinte valamennyi fajta esetében tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, ebben tehát hasonlítanak az állati fehérjékre.

Milyen tápanyagokat tartalmaz?

A gomba méretéhez képest igen érdekes a tápanyag-összetétele, ugyanis 90 százalékban vizet, minimális zsírt, kevés szénhidrátot és fehérjét tartalmaz. Ballasztanyagnak épp ezért kiváló, növelhetjük vele az elfogyasztott mennyiséget, azaz jóllakhatunk büntetlenül. Mindössze 20–40 kcal van 100 g gombában, tehát érdemes sokoldalúan felhasználni. Nem emésztjük könnyen a gombaféléket, ezért alaposan meg kell rágni a gombás ételeket.

Milyen fajtákat érdemes?

Legkönnyebben a termesztett gombákhoz juthatunk hozzá, championhoz, laskához, csiperkéhez, shi-take gombához. A vadon termő gombák közül nagyon ízletes egyebek között a szegfűgomba, a vargánya, a tinóru, a pöfeteg és az őzlábgomba. Ritka vendégek az átlagember konyháján, bár fagyasztva kaphatóak. Frissen csak megbízható forrásból szerezzük be ezeket, és mutassuk meg gombaszakértőnek.

Hogyan készítsük elő?

A gombát frissen, aznap kell elfogyasztani. Ha piszkos, akkor meg lehet hámozni a kalapot, ha tiszta, akkor nem szükséges. Nem kell sokáig főzni, 15 perc alatt a legtöbb fajta elkészül. Ha húsos ételekhez adjuk, mindig csak a végén tegyük az edénybe vagy a sütőbe, mert szénné fog égni.

Gomba reggelire és vacsorára

A nagy klasszikus a gombás omlett, ezt mindenki ismeri. Nagyon tápláló reggeli, fogyókúrában érdemes minél gyakrabban ezt reggelizni. Gazdagíthatjuk sonkával, kevés baconnal, így tápláló és fehérjegazdag ételt nyerünk. Egy kevés szénhidrátot tegyünk mellé teljes őrlésű vagy szénhidrátcsökkentett kenyér formájában.

Gomba gyorsan és egyszerűen

Grillezett húsok mellé nagyon jó köret a pirított gomba. A felkockázott gombát kevés olajon vagy kókuszzsíron pirítsuk meg, és tegyük a hús mellé. Hasonlóan gyorsan elkészül a gombasaláta. Ez esetben konzerv gombát használjunk, majonézes joghurtos öntetet adjunk hozzá. Barna rizzsel egyszerű rizottókat is készíthetünk, adjunk hozzá kétféle gombát, cukkinit, sütőtököt, és kevés zöldfűszerrel kiváló egytálételt készíthetünk fél óra alatt. Tényleg érdemes bíbelődni vele, mert így könnyebben jóllakunk, mint zöldsalátával.

A pörköltön és a rántott gombán túl

Ezekkel sincs semmi baj, a gombapörkölt barna rizzsel kifejezetten hasznos és egészséges ebéd. A rántott zöldségeknél ügyelni kell arra, hogy magas hőmérsékletre hevítsük az olajat, különben fel fogja szívni a gomba. Minden levesbe tehetünk gombát, jól megfér a legtöbb zöldséggel. Meg is tölthetjük a kalapokat darált hússal, más zöldségekkel. Ilyenkor arra ügyeljünk, hogy a töltelék legyen teljesen kész, a sütőben már csak a gomba süljön meg. Összeválogattunk néhány izgalmas receptet és ötletet, megmutatjuk, hogyan tehetjük az étrendünk részéve ezeket a kalapos lényeket.

Ezek is érdekelhetnek

3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!
Palvin Barbi 31 évesen is bombaformában, kiderült a titka
Október 8-án ünnepli születésnapját hazánk népszerű modellje, Palvin Barbara, akiből már többen próbálták kiszedni a szépségtrükkjeit, és bomba alakjának titkát.
Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.
Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.

Ajánlataink