Növény vagy mégse?
Táplálkozási szempontból a zöldségek között tartják számon a gombákat, de igazából se nem növények, se nem állatok, hanem gombák, külön kategóriába tartoznak. Többféle hasznos tápanyagot is tartalmaznak, miközben alacsony a kalóriatartalmuk. A gombák fehérjéi szinte valamennyi fajta esetében tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, ebben tehát hasonlítanak az állati fehérjékre.
Milyen tápanyagokat tartalmaz?
A gomba méretéhez képest igen érdekes a tápanyag-összetétele, ugyanis 90 százalékban vizet, minimális zsírt, kevés szénhidrátot és fehérjét tartalmaz. Ballasztanyagnak épp ezért kiváló, növelhetjük vele az elfogyasztott mennyiséget, azaz jóllakhatunk büntetlenül. Mindössze 20–40 kcal van 100 g gombában, tehát érdemes sokoldalúan felhasználni. Nem emésztjük könnyen a gombaféléket, ezért alaposan meg kell rágni a gombás ételeket.
Milyen fajtákat érdemes?
Legkönnyebben a termesztett gombákhoz juthatunk hozzá, championhoz, laskához, csiperkéhez, shi-take gombához. A vadon termő gombák közül nagyon ízletes egyebek között a szegfűgomba, a vargánya, a tinóru, a pöfeteg és az őzlábgomba. Ritka vendégek az átlagember konyháján, bár fagyasztva kaphatóak. Frissen csak megbízható forrásból szerezzük be ezeket, és mutassuk meg gombaszakértőnek.
Hogyan készítsük elő?
A gombát frissen, aznap kell elfogyasztani. Ha piszkos, akkor meg lehet hámozni a kalapot, ha tiszta, akkor nem szükséges. Nem kell sokáig főzni, 15 perc alatt a legtöbb fajta elkészül. Ha húsos ételekhez adjuk, mindig csak a végén tegyük az edénybe vagy a sütőbe, mert szénné fog égni.
Gomba reggelire és vacsorára
A nagy klasszikus a gombás omlett, ezt mindenki ismeri. Nagyon tápláló reggeli, fogyókúrában érdemes minél gyakrabban ezt reggelizni. Gazdagíthatjuk sonkával, kevés baconnal, így tápláló és fehérjegazdag ételt nyerünk. Egy kevés szénhidrátot tegyünk mellé teljes őrlésű vagy szénhidrátcsökkentett kenyér formájában.
Gomba gyorsan és egyszerűen
Grillezett húsok mellé nagyon jó köret a pirított gomba. A felkockázott gombát kevés olajon vagy kókuszzsíron pirítsuk meg, és tegyük a hús mellé. Hasonlóan gyorsan elkészül a gombasaláta. Ez esetben konzerv gombát használjunk, majonézes joghurtos öntetet adjunk hozzá. Barna rizzsel egyszerű rizottókat is készíthetünk, adjunk hozzá kétféle gombát, cukkinit, sütőtököt, és kevés zöldfűszerrel kiváló egytálételt készíthetünk fél óra alatt. Tényleg érdemes bíbelődni vele, mert így könnyebben jóllakunk, mint zöldsalátával.
A pörköltön és a rántott gombán túl
Ezekkel sincs semmi baj, a gombapörkölt barna rizzsel kifejezetten hasznos és egészséges ebéd. A rántott zöldségeknél ügyelni kell arra, hogy magas hőmérsékletre hevítsük az olajat, különben fel fogja szívni a gomba. Minden levesbe tehetünk gombát, jól megfér a legtöbb zöldséggel. Meg is tölthetjük a kalapokat darált hússal, más zöldségekkel. Ilyenkor arra ügyeljünk, hogy a töltelék legyen teljesen kész, a sütőben már csak a gomba süljön meg. Összeválogattunk néhány izgalmas receptet és ötletet, megmutatjuk, hogyan tehetjük az étrendünk részéve ezeket a kalapos lényeket.