Mindennapi ápolással, megfelelő szájhigiénével, rendszeres fogászati szűrésekkel megelőzhetők a komolyabb fogászati problémák.

Így óvjuk meg a fogaink egészségét egy életen át!

Mindennapi fog- és szájápolás

A szájban lévő baktériumok szájhigiénia hiányában foglepedék-képződéshez vezetnek, amely aztán fogszuvasodást, rossz leheletet és az íny megbetegedéseit okozhatja. Ezért fontos legalább naponta kétszer fogat mosni, fogselyemmel megtisztítani a fogak közét és speciális tisztító lapáttal a nyelvet is. Foglepedék és fogkő a lepedék a fogak felületén folyamatosan képződő puha réteg, amelyben több millió baktérium él. Ezek között vannak káros és jó baktériumok is: az előbbiek elszaporodása okozza a fogszuvasodást és a parodontózist, az utóbbiak erősítik az immunrendszert és védik a nyálkahártyát. Ha nem tisztítjuk megfelelően a fogakat, a köztük lévő résekben ételmaradékok rakódnak le, amelyek remek táptalajt nyújtanak a baktériumoknak. A lepedék nem más, mint az ételmaradékok, a mikrobák és az azok által kiválasztott anyagok összessége. Ha ez a lepedék hosszabb ideig a fogakon marad, fogkővé alakul.

 

Lyukas fog

A foglepedékben lévő baktérium ok az ételmaradékban lévő cukrot savvá alakítják, amely oldja a fogzománcban található ásványi sókat. A fogzománc sérül, a fogakon fehér foltok keletkeznek. Ilyenkor még megvédheti foga épségét fluoridtartalmú fogkrémmel. Ha azonban a savak nagyobb felületet sértenek a fogzománcon, a zománc beomlik, és a fog kilyukad. A fogszuvasodás önmagában nem fáj, csak később, ha a fog begyullad, akkor jelentkezik fájdalom. Ekkor a gyógyszerek enyhíthetik a fájdalmat, de a probléma nem oldódik meg. A lehető legrövidebb időn belül keresse fel fogorvosát, mert az egyetlen hatékony kezelés ilyenkor a fog kitisztítása és betömése.

 

Fájdalmas ínygyulladás

A lepedékben található baktériumok a fogat körülölelő ínyt irritáló méreganyagokat szabadíthatnak fel. Ebben az esetben az íny vörös lesz, duzzad, esetleg vérzékeny. A fogíny visszahúzódik, a fognyak szabaddá válik és legrosszabb esetben a fogak akár ki is hullhatnak. Megfelelő szájápolással viszonylag régen fennálló fogínygyulladás is jól kezelhető. Ehhez elengedhetetlen az alapos tisztítás, speciális fogkrémek, szájöblítők használata.

 

Kellemetlen szájszag

A lepedék, a fogszuvasodás és az ínybetegségek is okozhatnak kellemetlen szájszagot. Lássuk, mit tehet ellene!

Tisztítsa a nyelvét is rendszeresen

A nyelv húsos felülete elsődleges táptalaja a káros baktériumoknak, mégis sokan hajlamosak megfeledkezni a tisztításáról. Speciális nyelvtisztító lapátkával vagy a fogkeféje hátuljával, esetleg egy puha sörtéjű fogkefével tisztítsa meg a nyelvét naponta egyszer úgy, hogy hátulról előre „kaparja” a váladékot.

Csak cukormentes rágót válasszon

A mentolos ízű cukormentes rágók segítenek elfedni a kellemetlen szájszagot – bár magát az okot nem szüntetik meg. A cukros rágók ellenben növelik a problémát: a szájban ugyanis a cukor erjedni kezd, ami valóban kellemetlen szagokkal jár.

Ne hagyja kiszáradni a száját

A nyál létfontosságú enzimeket tartalmaz, amelyek segítenek elpusztítani a káros baktériumokat, így a szájszárazság is hozzájárul a kellemetlen szájszag kialakulásához. A nyálmirigyek működésére ösztönzőleg hat, ha kellő mennyiségű folyadékot fogyaszt. Igyon meg naponta nyolc pohár vizet.

Figyeljen az étrendjére

Az alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalmú étrend is okozhat rossz leheletet. A test ilyenkor a szervezet zsírtartalékaiból fedezi a hiányzó szénhidrátot. A zsír égetésekor ketonok halmozódnak fel a szervezetben, és ez bűzös leheletet eredményezhet. Mivel ez anyagcsere-probléma és a gyomorral van összefüggésben, nem a szájüreggel, nem tehet mást, mint hogy módosítja a diétát.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink