Ha karácsonykor is szeretnénk odafigyelni az egészséges táplálkozásra, akkor fontos, hogy minőségi alapanyagokból készítsük el az ételeinket. Szerencsére télen is számos kiváló hazai termékből válogathatunk, amelyek a klasszikus és a különlegesebb ünnepi fogásokban is helyet kaphatnak.

Egészséges ünnep – Főzzünk hazai alapanyagokból karácsonykor is!

karácsony főzés

Fotó: Shutterstock

Tápanyagban gazdag hazaik

Tudtad, hogy a hazánkban is megtermő lenmagban 1,3-szor több ómega-3 zsírsav van, mint a chiamagban? Vagy hogy a szezon egyik nagy kedvencében, a csipkebogyóban 22-szer (!) több a C-vitamin, mint a világszerte „körülrajongott” goji bogyóban? Ha pedig az ünnepi asztal egyik nagy kedvencét, a halat nézzük: a lazac egészséges zsírsavakban gazdag, de a balatoni ponty vagy a dunai harcsa 120-150 grammos filéjében is annyi ómega-3 zsírsav van, ami fedezi a teljes napi szükségletünket!

Maradva a télnél és karácsonynál: a méz, a mandula, a vadhús, a szárnyashús, a káposztafélék, a savanyú káposzta, a kelbimbó, a hagymafélék, a gomba, a cékla, a torma, a mák, a téli alma, a száraz hüvelyesek, a különféle borok – csak néhány a kedvelt magyar élelmiszerek közül, amelyek az ünnepi menü ételeiben is fontos szerepet játszhatnak. Kiegészítve akár olyan „messziről jött” téli kedvencekkel, mint például a zamatos citrusfélék.

 

A kiváló magyar szuperélelmiszerekről ide kattintva olvashatsz még többet!

 

Gasztrotippek decemberre

A mostani helyzetben, amikor több időt töltünk otthon, a négy fal között, kicsit talán több idő jut az ünnepi készülődésre. A jól bevált karácsonyi kedvencek mellett már az ünnepet megelőző hetekben is érdemes kísérletezni egy kicsit, kipróbálni egy-egy új levest, főételt vagy desszertet – törekedve a minél egészségesebb, könnyebb, táplálóbb végeredményre. A szezonális alapanyagok beszerzésénél pedig lehetőség szerint törekedjünk arra, hogy helyi termelőktől, gazdáktól vásároljunk, így őket is támogathatjuk.

Süssön, főzzön együtt a család, vonjuk be a gyerekeket is az ételek elkészítésébe!

  • Amikor csak lehet, a hozzávalók feldolgozásnál a kíméletesebb elkészítési módokat válasszuk, ilyen például a párolás vagy a grillezés.
  • Játszunk a zöld- és a szárított fűszerekkel, készítsünk saját fűszerkeveréket, pestót, amelyekkel még ízletesebbé tehetjük az ételeinket.
  • Tegyük főszereplővé a gyökérzöldségeket! A sárgarépából, a pasztinákból, a céklából, a tormából, a burgonyából, az édesburgonyából, a zellerből rengeteg finomságot lehet készíteni! Krémleves, zöldségpüré, zöldségropogós, rizottó, gyökérzöldségekkel színezett házi tészta, zöldségfasírt – használjuk bátran a fantáziánkat, kombináljuk ízlés szerint ezeket a nagyszerű élelmiszereket.
  • A fermentált élelmiszerek különösen jó hatással vannak az egészségre. Az olyannyira kedvelt savanyú káposztából sem csak a „jó öreg” töltött káposzta készülhet. Az ünnepel előtt vagy után könnyű, de nagyon egészséges levest készíthetünk vöröshagymából, savanyú káposztából és édes-nemes pirospaprikából. Sőt, pár karika szárazkolbász is jöhet bele – csak az íze kedvéért. Készíthetünk otthon házi joghurtot is, a receptet ide kattintva találod meg). Az ünnepi húsételek mellé kínált salátáknál cseréljük le a majonézes öntetet joghurtos dresszingre. Sokkal könnyebb, sokkal egészségesebb, és zöldfűszerekkel feldobva nagyon finom!
  • A húsfélékkel kapcsolatban van néhány alapszabály, amit érdemes szem előtt tartani. A vörös húsok nemes részeinél fontos, hogy ne essünk túlzásba: próbáljuk meg eltalálni azt az állapotot, amikor a hús természetesen már nem véres, viszont zamatos, nem készült túl! Sütés után, még a felszeletelés előtt érdemes pihentetni. A másik lényeges dolog, hogy húsételek megérdemlik a minőségi, lehetőleg kiváló magyar bort! Bármit is készítünk, egy finom, minőségi húsfélét ne rontsuk el azzal, hogy „lőrét” használunk hozzá.

 

Receptajánló

Egy igazán különleges ünnepi főétel és a hozzá csodásan passzoló köret receptjét ajánlja a Diéta és Fitnesz szakértője, Kovács Judit dietetikus-szakács, valamint Ujvári Szilvia cukrász.

 

Mézes-narancsos kacsa

Egy klasszikus, de kissé megbolondított recept, amit kár lenne kihagyni, ha valami igazán finom étellel szeretnénk elkápráztatni a családot. A recept tej-, tojás- és gluténmentes.

mézes narancsos kacsa

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4-6 személyre):

egy kb. 2 kg-os egész, konyhakész kacsa

1 db narancs

200 ml frissen facsart narancslé

100 g méz

1 tk őrölt gyömbér

1 ek só

1 ek szárított vagy friss, apróra vágott rozmaring

2 tk őrölt fahéj

50 ml napraforgóolaj

 

Elkészítése:

1. Készítsük elő a hozzávalókat. Mossuk meg a kacsát. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A mézet, a narancslé egy részét és a fűszereket keverjük össze. A jénai tálat kenjük ki kevés olajjal.

2. A fűszeres mézet kenjük a kacsa belsejébe és a külsejére is. A meghámozott, lehártyázott, felszeletelt narancsot tegyük bele a kacsába. Ezután fedjük le alufóliával, és tegyük a sütőbe körülbelül 2-2,5 órára.

3. A sütés vége előtt vegyük le a fóliát a kacsáról, hogy a bőre szépen megpirulhasson. Sütés közben locsoljuk meg a maradék narancslével és a pecsenyeszafttal (szükség szerint kevés vízzel).

Elkészítési idő: 2,5-3 óra

 

Köret: Fokhagymás-sárgarépás édesburgonyapüré

A kacsát készíthetjük vele sült zöldségekkel. A másik, hasonlóan finom megoldás, hogy míg a kacsa sült, összedobunk egy könnyű zöldségpürét.

édesburgonyapüré

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4-6 személyre):

500 g édesburgonya

500 g sárgarépa

3 gerezd fokhagyma

2 tk római kömény (egész)

fekete bors

 

Elkészítése:

1. A répát tisztítsuk meg és karikázzuk fel. A fokhagymát aprítsuk finomra. Az édesburgonyát hámozzuk meg, karikázzuk fel.

2. Tegyük fel főni a sárgarépát, az édesburgonyát és a fokhagymát annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi. Főzzük fedő alatt körülbelül 12 percig, amíg minden zöldség meg nem puhul. Majd szűrjük le. Nagyjából 0,5 dl víz maradhat rajta, hogy lágy, krémes legyen.

3. Botmixerrel pürésítsük, és ízesítsük sóval, borssal, római köménnyel.

Elkészítési idő: 30 perc

 

 

Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

Ezek is érdekelhetnek

Wall Pilates kezdőknek és haladóknak – 15 perc a teljes tested átmozgatásához
A fal stabil támaszt nyújt, így a gyakorlatok biztonságosabbak és könnyebben kivitelezhetők, kezdőknek és haladóknak egyaránt.
PCOS és gyermekvállalás: Van remény? Van remény!
A PCOS vagy más néven policisztás ovárium szindróma egy különösen gyakori nőgyógyászati betegség, amely nagyon sok nőt érint világszerte, mégis rengetegen tabuként kezelik. Különösen azok, akik gyermekvállalási nehézségektől küzdenek.
Az új gasztrotrend: adj egy kovászt, kapsz egy barátot!
Október 16-án ünnepli a világ az Élelmezési Világnapot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozás, az élelmezésbiztonság és a fenntartható élelmiszerrendszerek fontosságára.
A brownie, amit nyugodt szívvel ehetsz – cukor nélkül is csábítóan finom
A brownie az a desszert, aminek egyszerűen nehéz ellenállni – most pedig elkészítheted a diétás, cukormentes változatát is. Puhán szaftos, csokisan gazdag, mégis könnyed és bűntudatmentes – pont olyan, amilyenre mindig is vágytál.
Ha imádod Dua Lipa zenéjét és izzasztó otthoni kardióra vágysz, ezeket ki kell próbálnod!
Összegyűjtöttünk három szuper cardió edzést, különböző hosszúságban – így attól függően választhatsz, mennyi időd van, és mennyire szeretnéd izzasztani magad:
Unod a salátát? Ezzel a zöldséggel turbózd a fogyást!
A cékla nemcsak színével varázsolja el az embert, hanem az egyik legtáplálóbb és legdiétásabb zöldség is. Mindössze 40 kalória van 100 grammban, miközben tele van rosttal, antioxidánsokkal, vassal, folsavval és gyulladáscsökkentő hatású fitonutriensekkel.
Mire kell figyelni a pajzsmirigy diétánál?
Akár alulműködésről, túlműködésről vagy autoimmun eredetű problémáról van szó, az étrend nagyban hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez és a pajzsmirigy kezelés sikeréhez.
3 zseniális karfiolrecept, ha diétázol
Elképesztő lehetőségeket rejt a karfiol! Ez az egyszerű zöldség hihetetlenül sokféleképpen elkészíthető! Rosttartalma magas, szénhidrát viszont szinte nincs benne, így az egyik legjobb választás fogyókúrához!