Ha karácsonykor is szeretnénk odafigyelni az egészséges táplálkozásra, akkor fontos, hogy minőségi alapanyagokból készítsük el az ételeinket. Szerencsére télen is számos kiváló hazai termékből válogathatunk, amelyek a klasszikus és a különlegesebb ünnepi fogásokban is helyet kaphatnak.

Egészséges ünnep – Főzzünk hazai alapanyagokból karácsonykor is!

karácsony főzés

Fotó: Shutterstock

Tápanyagban gazdag hazaik

Tudtad, hogy a hazánkban is megtermő lenmagban 1,3-szor több ómega-3 zsírsav van, mint a chiamagban? Vagy hogy a szezon egyik nagy kedvencében, a csipkebogyóban 22-szer (!) több a C-vitamin, mint a világszerte „körülrajongott” goji bogyóban? Ha pedig az ünnepi asztal egyik nagy kedvencét, a halat nézzük: a lazac egészséges zsírsavakban gazdag, de a balatoni ponty vagy a dunai harcsa 120-150 grammos filéjében is annyi ómega-3 zsírsav van, ami fedezi a teljes napi szükségletünket!

Maradva a télnél és karácsonynál: a méz, a mandula, a vadhús, a szárnyashús, a káposztafélék, a savanyú káposzta, a kelbimbó, a hagymafélék, a gomba, a cékla, a torma, a mák, a téli alma, a száraz hüvelyesek, a különféle borok – csak néhány a kedvelt magyar élelmiszerek közül, amelyek az ünnepi menü ételeiben is fontos szerepet játszhatnak. Kiegészítve akár olyan „messziről jött” téli kedvencekkel, mint például a zamatos citrusfélék.

 

A kiváló magyar szuperélelmiszerekről ide kattintva olvashatsz még többet!

 

Gasztrotippek decemberre

A mostani helyzetben, amikor több időt töltünk otthon, a négy fal között, kicsit talán több idő jut az ünnepi készülődésre. A jól bevált karácsonyi kedvencek mellett már az ünnepet megelőző hetekben is érdemes kísérletezni egy kicsit, kipróbálni egy-egy új levest, főételt vagy desszertet – törekedve a minél egészségesebb, könnyebb, táplálóbb végeredményre. A szezonális alapanyagok beszerzésénél pedig lehetőség szerint törekedjünk arra, hogy helyi termelőktől, gazdáktól vásároljunk, így őket is támogathatjuk.

Süssön, főzzön együtt a család, vonjuk be a gyerekeket is az ételek elkészítésébe!

  • Amikor csak lehet, a hozzávalók feldolgozásnál a kíméletesebb elkészítési módokat válasszuk, ilyen például a párolás vagy a grillezés.
  • Játszunk a zöld- és a szárított fűszerekkel, készítsünk saját fűszerkeveréket, pestót, amelyekkel még ízletesebbé tehetjük az ételeinket.
  • Tegyük főszereplővé a gyökérzöldségeket! A sárgarépából, a pasztinákból, a céklából, a tormából, a burgonyából, az édesburgonyából, a zellerből rengeteg finomságot lehet készíteni! Krémleves, zöldségpüré, zöldségropogós, rizottó, gyökérzöldségekkel színezett házi tészta, zöldségfasírt – használjuk bátran a fantáziánkat, kombináljuk ízlés szerint ezeket a nagyszerű élelmiszereket.
  • A fermentált élelmiszerek különösen jó hatással vannak az egészségre. Az olyannyira kedvelt savanyú káposztából sem csak a „jó öreg” töltött káposzta készülhet. Az ünnepel előtt vagy után könnyű, de nagyon egészséges levest készíthetünk vöröshagymából, savanyú káposztából és édes-nemes pirospaprikából. Sőt, pár karika szárazkolbász is jöhet bele – csak az íze kedvéért. Készíthetünk otthon házi joghurtot is, a receptet ide kattintva találod meg). Az ünnepi húsételek mellé kínált salátáknál cseréljük le a majonézes öntetet joghurtos dresszingre. Sokkal könnyebb, sokkal egészségesebb, és zöldfűszerekkel feldobva nagyon finom!
  • A húsfélékkel kapcsolatban van néhány alapszabály, amit érdemes szem előtt tartani. A vörös húsok nemes részeinél fontos, hogy ne essünk túlzásba: próbáljuk meg eltalálni azt az állapotot, amikor a hús természetesen már nem véres, viszont zamatos, nem készült túl! Sütés után, még a felszeletelés előtt érdemes pihentetni. A másik lényeges dolog, hogy húsételek megérdemlik a minőségi, lehetőleg kiváló magyar bort! Bármit is készítünk, egy finom, minőségi húsfélét ne rontsuk el azzal, hogy „lőrét” használunk hozzá.

 

Receptajánló

Egy igazán különleges ünnepi főétel és a hozzá csodásan passzoló köret receptjét ajánlja a Diéta és Fitnesz szakértője, Kovács Judit dietetikus-szakács, valamint Ujvári Szilvia cukrász.

 

Mézes-narancsos kacsa

Egy klasszikus, de kissé megbolondított recept, amit kár lenne kihagyni, ha valami igazán finom étellel szeretnénk elkápráztatni a családot. A recept tej-, tojás- és gluténmentes.

mézes narancsos kacsa

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4-6 személyre):

egy kb. 2 kg-os egész, konyhakész kacsa

1 db narancs

200 ml frissen facsart narancslé

100 g méz

1 tk őrölt gyömbér

1 ek só

1 ek szárított vagy friss, apróra vágott rozmaring

2 tk őrölt fahéj

50 ml napraforgóolaj

 

Elkészítése:

1. Készítsük elő a hozzávalókat. Mossuk meg a kacsát. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A mézet, a narancslé egy részét és a fűszereket keverjük össze. A jénai tálat kenjük ki kevés olajjal.

2. A fűszeres mézet kenjük a kacsa belsejébe és a külsejére is. A meghámozott, lehártyázott, felszeletelt narancsot tegyük bele a kacsába. Ezután fedjük le alufóliával, és tegyük a sütőbe körülbelül 2-2,5 órára.

3. A sütés vége előtt vegyük le a fóliát a kacsáról, hogy a bőre szépen megpirulhasson. Sütés közben locsoljuk meg a maradék narancslével és a pecsenyeszafttal (szükség szerint kevés vízzel).

Elkészítési idő: 2,5-3 óra

 

Köret: Fokhagymás-sárgarépás édesburgonyapüré

A kacsát készíthetjük vele sült zöldségekkel. A másik, hasonlóan finom megoldás, hogy míg a kacsa sült, összedobunk egy könnyű zöldségpürét.

édesburgonyapüré

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4-6 személyre):

500 g édesburgonya

500 g sárgarépa

3 gerezd fokhagyma

2 tk római kömény (egész)

fekete bors

 

Elkészítése:

1. A répát tisztítsuk meg és karikázzuk fel. A fokhagymát aprítsuk finomra. Az édesburgonyát hámozzuk meg, karikázzuk fel.

2. Tegyük fel főni a sárgarépát, az édesburgonyát és a fokhagymát annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi. Főzzük fedő alatt körülbelül 12 percig, amíg minden zöldség meg nem puhul. Majd szűrjük le. Nagyjából 0,5 dl víz maradhat rajta, hogy lágy, krémes legyen.

3. Botmixerrel pürésítsük, és ízesítsük sóval, borssal, római köménnyel.

Elkészítési idő: 30 perc

 

 

Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

Ezek is érdekelhetnek

Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.
Diétás kürtőskalács – így készítsd el otthon
Ha szereted a kürtőskalácsot, de diétázol, biztosan hiányzik a vásári hangulat egyik kedvenc édessége. A jó hír az, hogy otthon is elkészítheted a diétás változatát, ami ízében hozza az élményt, mégsem terheli meg annyira a gyomrodat és a kalóriamérleget.
3 zseniális joghurtos desszert, ha diétázol
A lassan melegedő időben egyre gyakrabban vágyunk a fagyira, jégkrémre, hűs édességekre. Ugyanakkor a bikiniszezonra készülve... nos, nem a legegyszerűbb megtartani a diétánkat. Szerencsére görög joghurtból is isteni fagyos édességeket készíthetünk.
3 isteni paradicsomsaláta, ha diétázol – egyszerű, friss és laktató
Diétázol, de nem akarsz lemondani a finom ízekről? Fedezd fel azt a három egyszerű, friss paradicsomsalátát, amelyek gyorsan elkészíthetők, laktatnak, és tökéletesek a könnyed étrendedhez.
5 perces jeges nyári nasi, ha diétázol
Fagylalt helyett is szuper megoldás, ha nyáron is figyelsz a vonalaidra, ráadásul pillanatok alatt elkészül. Egy baj van csak vele, nem tudsz eleget készíteni belőle.
4 gyümölcs, ami segít a koleszterinszinted csökkentésében – természetes módon
Tudd kordában tartani a koleszterinszintedet természetes módon! Négy finom gyümölcs segíthet csökkenteni a „rossz” LDL-szintet és támogatni a szív egészségét – egyszerűen beillesztve a mindennapi étrendedbe.
South Beach diéta: modern fogyókúra éhezés nélkül
Fogyás éhezés nélkül? Fedezd fel a South Beach diéta titkait és kezd el az életmódváltást még a nyáron! Mutatjuk, hogyan csináld!
9 tanács, hogy könnyebb legyen elhagyni a cukrot
Íme, 9 tipp, amivel kizárhatja a cukrot az életéből.