Ha karácsonykor is szeretnénk odafigyelni az egészséges táplálkozásra, akkor fontos, hogy minőségi alapanyagokból készítsük el az ételeinket. Szerencsére télen is számos kiváló hazai termékből válogathatunk, amelyek a klasszikus és a különlegesebb ünnepi fogásokban is helyet kaphatnak.

Egészséges ünnep – Főzzünk hazai alapanyagokból karácsonykor is!

karácsony főzés

Fotó: Shutterstock

Tápanyagban gazdag hazaik

Tudtad, hogy a hazánkban is megtermő lenmagban 1,3-szor több ómega-3 zsírsav van, mint a chiamagban? Vagy hogy a szezon egyik nagy kedvencében, a csipkebogyóban 22-szer (!) több a C-vitamin, mint a világszerte „körülrajongott” goji bogyóban? Ha pedig az ünnepi asztal egyik nagy kedvencét, a halat nézzük: a lazac egészséges zsírsavakban gazdag, de a balatoni ponty vagy a dunai harcsa 120-150 grammos filéjében is annyi ómega-3 zsírsav van, ami fedezi a teljes napi szükségletünket!

Maradva a télnél és karácsonynál: a méz, a mandula, a vadhús, a szárnyashús, a káposztafélék, a savanyú káposzta, a kelbimbó, a hagymafélék, a gomba, a cékla, a torma, a mák, a téli alma, a száraz hüvelyesek, a különféle borok – csak néhány a kedvelt magyar élelmiszerek közül, amelyek az ünnepi menü ételeiben is fontos szerepet játszhatnak. Kiegészítve akár olyan „messziről jött” téli kedvencekkel, mint például a zamatos citrusfélék.

 

A kiváló magyar szuperélelmiszerekről ide kattintva olvashatsz még többet!

 

Gasztrotippek decemberre

A mostani helyzetben, amikor több időt töltünk otthon, a négy fal között, kicsit talán több idő jut az ünnepi készülődésre. A jól bevált karácsonyi kedvencek mellett már az ünnepet megelőző hetekben is érdemes kísérletezni egy kicsit, kipróbálni egy-egy új levest, főételt vagy desszertet – törekedve a minél egészségesebb, könnyebb, táplálóbb végeredményre. A szezonális alapanyagok beszerzésénél pedig lehetőség szerint törekedjünk arra, hogy helyi termelőktől, gazdáktól vásároljunk, így őket is támogathatjuk.

Süssön, főzzön együtt a család, vonjuk be a gyerekeket is az ételek elkészítésébe!

  • Amikor csak lehet, a hozzávalók feldolgozásnál a kíméletesebb elkészítési módokat válasszuk, ilyen például a párolás vagy a grillezés.
  • Játszunk a zöld- és a szárított fűszerekkel, készítsünk saját fűszerkeveréket, pestót, amelyekkel még ízletesebbé tehetjük az ételeinket.
  • Tegyük főszereplővé a gyökérzöldségeket! A sárgarépából, a pasztinákból, a céklából, a tormából, a burgonyából, az édesburgonyából, a zellerből rengeteg finomságot lehet készíteni! Krémleves, zöldségpüré, zöldségropogós, rizottó, gyökérzöldségekkel színezett házi tészta, zöldségfasírt – használjuk bátran a fantáziánkat, kombináljuk ízlés szerint ezeket a nagyszerű élelmiszereket.
  • A fermentált élelmiszerek különösen jó hatással vannak az egészségre. Az olyannyira kedvelt savanyú káposztából sem csak a „jó öreg” töltött káposzta készülhet. Az ünnepel előtt vagy után könnyű, de nagyon egészséges levest készíthetünk vöröshagymából, savanyú káposztából és édes-nemes pirospaprikából. Sőt, pár karika szárazkolbász is jöhet bele – csak az íze kedvéért. Készíthetünk otthon házi joghurtot is, a receptet ide kattintva találod meg). Az ünnepi húsételek mellé kínált salátáknál cseréljük le a majonézes öntetet joghurtos dresszingre. Sokkal könnyebb, sokkal egészségesebb, és zöldfűszerekkel feldobva nagyon finom!
  • A húsfélékkel kapcsolatban van néhány alapszabály, amit érdemes szem előtt tartani. A vörös húsok nemes részeinél fontos, hogy ne essünk túlzásba: próbáljuk meg eltalálni azt az állapotot, amikor a hús természetesen már nem véres, viszont zamatos, nem készült túl! Sütés után, még a felszeletelés előtt érdemes pihentetni. A másik lényeges dolog, hogy húsételek megérdemlik a minőségi, lehetőleg kiváló magyar bort! Bármit is készítünk, egy finom, minőségi húsfélét ne rontsuk el azzal, hogy „lőrét” használunk hozzá.

 

Receptajánló

Egy igazán különleges ünnepi főétel és a hozzá csodásan passzoló köret receptjét ajánlja a Diéta és Fitnesz szakértője, Kovács Judit dietetikus-szakács, valamint Ujvári Szilvia cukrász.

 

Mézes-narancsos kacsa

Egy klasszikus, de kissé megbolondított recept, amit kár lenne kihagyni, ha valami igazán finom étellel szeretnénk elkápráztatni a családot. A recept tej-, tojás- és gluténmentes.

mézes narancsos kacsa

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4-6 személyre):

egy kb. 2 kg-os egész, konyhakész kacsa

1 db narancs

200 ml frissen facsart narancslé

100 g méz

1 tk őrölt gyömbér

1 ek só

1 ek szárított vagy friss, apróra vágott rozmaring

2 tk őrölt fahéj

50 ml napraforgóolaj

 

Elkészítése:

1. Készítsük elő a hozzávalókat. Mossuk meg a kacsát. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A mézet, a narancslé egy részét és a fűszereket keverjük össze. A jénai tálat kenjük ki kevés olajjal.

2. A fűszeres mézet kenjük a kacsa belsejébe és a külsejére is. A meghámozott, lehártyázott, felszeletelt narancsot tegyük bele a kacsába. Ezután fedjük le alufóliával, és tegyük a sütőbe körülbelül 2-2,5 órára.

3. A sütés vége előtt vegyük le a fóliát a kacsáról, hogy a bőre szépen megpirulhasson. Sütés közben locsoljuk meg a maradék narancslével és a pecsenyeszafttal (szükség szerint kevés vízzel).

Elkészítési idő: 2,5-3 óra

 

Köret: Fokhagymás-sárgarépás édesburgonyapüré

A kacsát készíthetjük vele sült zöldségekkel. A másik, hasonlóan finom megoldás, hogy míg a kacsa sült, összedobunk egy könnyű zöldségpürét.

édesburgonyapüré

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4-6 személyre):

500 g édesburgonya

500 g sárgarépa

3 gerezd fokhagyma

2 tk római kömény (egész)

fekete bors

 

Elkészítése:

1. A répát tisztítsuk meg és karikázzuk fel. A fokhagymát aprítsuk finomra. Az édesburgonyát hámozzuk meg, karikázzuk fel.

2. Tegyük fel főni a sárgarépát, az édesburgonyát és a fokhagymát annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi. Főzzük fedő alatt körülbelül 12 percig, amíg minden zöldség meg nem puhul. Majd szűrjük le. Nagyjából 0,5 dl víz maradhat rajta, hogy lágy, krémes legyen.

3. Botmixerrel pürésítsük, és ízesítsük sóval, borssal, római köménnyel.

Elkészítési idő: 30 perc

 

 

Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

Ezek is érdekelhetnek

Könnyű és laktató: 2 diétás recept, amit imádni fogsz
Ha könnyed, mégis laktató vacsorára vágysz, ezek az egyszerű, diétás receptek tökéletes választások.
A nagy fogyás "Már tetszik, amit látok"
Amikor ráállt a mérlegre és szembesült a súlyával, annyira ledöbbent, hogy jó ideig tükörbe se akart nézni. Nagy Viktória másfél év alatt fogyott le. Büszke rá, hogy három műszakos munkája mellett is tartja az új életmódját…
6 gyakorlat, ami a leglátványosabban formálja a testet
Elhatároztad, hogy edzeni kezdesz és szeretnéd, ha ez minél hamarabb meglátszana a testeden? Akkor ezeket az egyszerű gyakorlatokat próbáld ki mindenképpen.
Diéta 40 felett? Mutatjuk, mire kell nagyon figyelned
A 40 év felettiek számára kiemelten fontos a megfelelő étrend és életmód. Fedezd fel, hogyan segíthet a fehérjében gazdag, rostokban bővelkedő és cukorszegény diéta az egészséged és vitalitásod megőrzésében!
Álomsüti téli napokra: diétás mákos pite
Ez a gluténmentes mákos pite tökéletes választás mindenkinek, aki egészséges, de ízletes desszertet keres. Rostokban, fehérjében gazdag, könnyen elkészíthető, és akár diétába is beilleszthető!
A legjobb téli sportok, ha kipróbálnál valami újat
Télen is rengeteg izgalmas sportot próbálhatsz ki, akár a hóban, akár a fagyos pályákon. Fedezd fel a téli kalandokat, legyen szó extrém élményekről vagy könnyed kikapcsolódásról!
Fedezd fel, milyen technológiai előnyöket kínálnak a Nike zokniknak sportolás közben
Mi pörgeti fel legjobban az edzőcipőd? Természetesen egy pár zokni. De nem akármilyen zokni! Válaszd az egyik híres brand, például a Nike zokniját. A híres Swoosh logós kiegészítőnek köszönhetően még eredményesebb leszel sportolás közben.
Diéta és kollagén: így támogasd a megfelelő kollagéntermelést
A kollagén az egyik legfontosabb fehérje a testedben, amely alapvető szerepet játszik a bőröd, az ízületeid, a hajad, a körmeid és az izmaid struktúrájában.

Ajánlataink