Most még fontosabb a szervezet védekezőképességének erősítése, mint valaha – a jó hír az, hogy ebben a magyar szuperélelmiszerek is nagy segítségünkre lehetnek.

Válasszuk a hazait! Immunerősítő magyar szuperélelmiszerek

Az ügyesen tolt marketingüzenetnek köszönhetően a „superfoodokat” az egészséges étkezés alapételeiként tarthatnánk számon. A köztudatban ezek az élelmiszerek úgy élnek, mint tápanyagban gazdag alapanyagok, amelyek közül sok valamilyen messzi, egzotikus országból érkezik hozzánk. Jótékony hatásukat pedig semmi nem múlhatja felül – mondja ezt több reklámszakember. És jóval kevesebb dietetikus. Hiszen a magyar szuperélelmiszerek legalább annyira hasznosak és egészségesek, mint különleges külföldi társaik, sőt!

Mi az, hogy „superfood”?

A „szuperélelmiszer” nem egy tudományos terminológia. Inkább az élelmiszeripar egyik marketingeszköze, amit az elmúlt esztendőkben gyakran használtak arra, hogy bizonyos ételeket reklámozzanak. Igazából minden étel szuperétel, amely a kiemelkedő tápértéke, az ásványianyag- és vitamintartalma miatt előnyös hatással bír a szervezet működésére, valamint az egészségre. Egyébként 2007-ben az Európai Unió betiltotta a „superfood” kifejezés kereskedelmi és értékesítési célokra való használatát…

 

Magyar szuperélelmiszerek karnyújtásnyira

Szó sincs róla, hogy a fent említett külföldről származó, különleges élelmiszerek, mint például a goji bogyó, az avokádó vagy éppen a quinoa ne lennének egészségesek – dehogynem! Csak éppen az nem igaz, hogy nincs közelebbről beszerezhető alternatívájuk. Megannyi, hazánkban fellelhető élelmiszer nemcsak, hogy felveszi a versenyt ezekkel a távolról utaztatott alapanyagokkal, de olykor le is „győzik” azokat. És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogyha hazait választunk, nem csak az itthoni termelőket segítjük, de a környezetet is védjük. Vírus idején pedig kifejezetten jó, ha egy alapanyag nem kerülte meg a Földet, mielőtt megérkezett hozzánk… A Felelős Gasztrohős és a Táptudás blog kampányban hívja fel a figyelmet a magyar szuperélelmiszerek fogyasztásának fontosságára.

Kiütéssel győz a csipkebogyó!

Nem tudjuk eleget ismételni, mennyire fontos, hogy szervezetünket ellássuk kellő mennyiségű ómega-3 zsírsavval (az állati eredetű a DHA és az EPA, a növényi pedig az alfa-linolénsav). Ezt azonban nem csak úgy tehetjük meg, hogy lazacot eszünk kétnaponta. Egy 12-15 dkg-s ponty- vagy harcsafilében megtalálható egy átlagos felnőtt számára szükséges napi ómega-3 adag.

– Fontos a növényi eredetű alfa-linolénsav pótlása is, ehhez azonban nem feltétlenül chia mag szükséges, tökéletesen fedezi a szükségletünket a lenmag és a dió – hívja fel a figyelmet Papp Andrea Ibolya gasztrobiológus, a Táptudás blog szerzője.

Vagy nézzük a goji bogyót, ami kimagasló C-vitamin tartalmát rengetegen dicsérik: 100 grammjában 19 mg C-vitamin található, míg ugyanekkora mennyiségű csipkebogyónak 426 mg a C-vitamin-tartalma!

D-vitaminra is szükségünk van, de nem kell ehhez méregdrága kesudiót vásárolni, ami 100 grammjában 1 mg található meg ebből a fontos vitaminból. A napraforgómag 100 grammjában 33 mg D-vitamin található meg!

 

Tavaszi immunerősítők

Igaz, most még kevés a szezonális gyümölcs, zöldség, de ez nem jelenti azt, hogy hazai immunerősítők, azaz magyar szuperélelmiszerek nélkül maradtunk.

Vegyük például a hagymaféléket! A bennük lévő szerves kénvegyületeket, különösen az allicint szokták immunerősítőnek, vírus ellenes hatásúnak tartani, továbbá gazdagok fruktánokban és galakto-oligoszacharidokban, melyek táplálják a bélflórát. Köztudott, hogy az egészséges bélflóra elengedhetetlen az erős immunrendszerhez. Mivel több hőérzékeny hasznos vegyület is van a hagymafélékben, célszerű őket nyersen is fogyasztani.

– Viszont egy esetleges gyógyszeres kezelést nem váltanak ki, még a hagymakivonatok és -porok sem! – hívja fel a figyelmet a gasztrobiológus.

A torma – a „magyar gyömbér” – hatékonyan tisztítja a légutakat, a spenót pedig, amit már március végén is kapni frissen, tele van béta-karotinnal, C-vitaminnal, folsavval, magnéziummal, kalciummal és vassal. És persze rostban igen gazdag.

– Ne feledkezzünk meg a C-vitaminról sem, amiben gazdag a csipkebogyó és a káposztafélék, de még a burgonya és a gesztenye is – emlékeztet Pap Andrea Ibolya.

 

Infografikák: Kőfaragó Anna

 

EZEK IS ÉRDEKELHETIK:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Több jó baci, kevesebb kiló – a bélflóra-barát diéta titkai
Nézd meg, hogyan támogathatod a jó baktériumokat az étrendeddel – és hogyan segíthetnek ők téged.
Kánikula diéta: így hűtsd le belülről a tested
Ha ezekből eszegetsz a nap folyamán többször, jobban fogod bírni a forróságot!
Ezeken az egészségügyi munkahelyeken helyezkedhetsz el a vidéki Magyarországon
Amikor valaki orvosnak tanul, egy idő után eljön a pillanat, amikor választania kell: marad a nagyvárosi nyüzsgésben vagy keres magának egy nyugodtabb, élhetőbb ritmust.
4 kiló mínusz 2 hét alatt? Igen, ezzel a trükkös, tojásos módszerrel!
Már nem kell sokat várnod, és végre megérkezik az igazi strandidő! Ha szeretnél fürdőruhában is magabiztosan tündökölni, akkor ez a kéthetes diéta segíthet abban, hogy akár 4 kilótól is megszabadulj – mindezt éhezés és bonyolult szabályok nélkül.
Ez lesz a kedvenc diétás, nyári sütid: barackos ropogós
Ezt a diétás édességet pillanatok alatt elkészítheted, hidegen és melegen is isteni.
Öt apró szokás, ami segít formában maradni nyáron is
Sokan hiszik, hogy az egészséges életmód csakis napi többórás edzéssel és szigorú diétával érhető el. Pedig a valóság sokkal árnyaltabb: már néhány egyszerű, tudatos szokással is rengeteget tehetünk azért, hogy fittebbnek és energikusabbnak érezzük magunkat.
Anyajegyek: Ártalmatlan bőrelváltozás vagy a bőrrák első jele?
Ha gyanús jeleket tapasztalunk, habozás nélkül forduljunk orvoshoz, mert az időben diagnosztizált elváltozások nagyon jól kezelhetőek. Figyeljünk oda magunkra!
Zsírégetés alvás közben? – 5 hormon, amitől valóban fogysz éjszaka

Ajánlataink