A savanyított tejtermékeknek számos jótékony egészségügyi hatása van. A házi joghurt egyszerűen elkészíthető, nagyon finom, és garantáltan adalékanyagoktól mentes.

Hogyan készül a házi joghurt?

A házi joghurt elkészítéséhez két fontos dolog kell: 3,5% százalékos, nem tartós tej (de ha hozzájutsz házi tejhez, az a legjobb), valamint néhány evőkanál élőflórás joghurt – igen, tulajdonképpen kevés joghurtból készítünk több és nagyon egészséges joghurtot.

 

Miért érdemes nekiállni, miért olyan egészségesek a savanyított tejtermékek?

  • Megszüntetik a puffadást és a gyomorégést, enyhítik a refluxot.
  • Javítják a tápanyagok felszívódását, hasznosulását.
  • A tejsav tápanyag a bélfal számára.
  • Közömbösítik az antitápanyagokat.

 

A joghurt egészségre gyakorolt hatásáról ide kattintva tudhatsz meg még többet!

 

Házi joghurt

Hozzávalók:

600 ml zsírosabb tej (legalább 3,5%- os, nem tartós)

2 ek élőflórás joghurt

hőálló befőttesüveg sterilizálva

konyhai hőmérő (nem nélkülözhetetlen, de ha van, használjuk!)

Elkészítése:

1. A tejet öntsük egy lábasba, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve melegítsük, amíg bőrösödni nem kezd (ne forraljuk, kivéve, ha házi tejet használunk, mert akkor szükséges a forralás). Vegyük le a tűzről, és hűtsük le nagyjából 42-45 fokosra. (Ha nincs hőmérőnk, nagyjából akkor jó a hőmérséklet, ha bele tudjuk tenni az ujjunkat kb. 5-10 másodpercre).

2. A joghurtot öntsük egy hőálló befőttesüvegbe, majd lassan adagoljuk hozzá a meleg tejet és keverjük össze. A joghurt mikrobáinak a legkedvezőbb a 40-45 fok, ezért melegítsük elő a sütőt 45 fokra, majd tegyük be a befőttesüveget, és hagyjuk ezen a hőmérsékleten legalább 5-6 órán át. A sütős módszer helyett a száraz dunsztot is bevethetjük. Minél tovább tartjuk az „inkubátorban” a joghurtot, annál sűrűbb lesz.

3. Ezután vegyük ki a sütőből a joghurtot, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, aztán mehet a hűtőbe.

 

Diéta és Fitnesz-tipp:

Ha sűrű állagú joghurtot szeretnél, akkor szűrd át gézen a joghurtot. A savó lecsepeg, és marad a sűrű házi joghurt.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.
Hizlaló zöldségek, ezektől óvakodj, ha diétázol
Jobb, ha körültekintő vagy, mert ha ezeket választod a diétádhoz, súlyod nemhogy csökkenni nem fog, de több kilót fel is szedhetsz magadra. Érdemes mindig utánajárni, mitől kell óvakodni!
Esküvő előtti diéta
Minden menyasszony arra vágyik, hogy amikor oltár elé áll, tökéletesen mutasson rajta a ruha, és ragyogjon. Ez a diéta minden álmot valóra vált!
Színek és anyagok, melyek vékonyítanak
A megfelelő ruházati anyagok és minták megválasztása elősegítheti az áramvonalasabb sziluette kialakítását.
3 édesség, amit fogyni vágyóként is nyugodtan ehetsz húsvétkor
Húsvétkor sem kell lemondanod az édességekről, ha figyelsz az alakodra! Mutatok három egyszerű és finom desszertet, amit bűntudat nélkül élvezhetsz az ünnepi asztalon.
Nem tudsz fogyni? 5 dolog, amitől piszokul lelassul az anyagcseréd
Hiába edzel és eszel tudatosan, a fogyás mégsem indul be? Lehet, hogy az anyagcseréd lassult be – mutatjuk az 5 leggyakoribb hibát, amit érdemes mielőbb elkerülnöd!
Gyaloglással fogynál 50 felett? Íme egy heti edzésterv!
Nézd meg, hogyan építheted be ezt a mozgásformát a mindennapjaidb

Ajánlataink