Már az ókori görögök is különösen nagy becsben tartották: a királyok növényének nevezték, hiszen a balzsam, amivel az uralkodókat felkenték, bazsalikomot tartalmazott. A középkorban a szerelem fűszerének tartották, ügyelve rá, hogy csak szép nők termeszthessék. Indiában szent növényként tartották számon, amely segíti a halottat, hogy átjusson a következő életébe. Száznál is több fajtája ismert, és bár külsőre sokféle lehet, illata, aromája, íze jellegzetes. A bazsalikom kitűnő fűszernövény, ami minden olasz ételt feldob. De nagyszerű egészségmegőrző hatása miatt is érdemes minél gyakrabban fogyasztani.
A bazsalikom pozitív hatásai
- A leveleiben található illóolajok nemcsak finom illatúak, de antibakteriális és gyulladásgátló hatásúak is.
- Megannyi ásványi anyagot tartalmaz: káliumot, magnéziumot, rezet és mangánt, emellett vitamintartalma sem elhanyagolható. Van benne antioxidáns és szemvédő A-vitamin, C- és K-vitamin, remek vasforrás.
- Általánosságban kiváló medicina: hatékony akkor is, ha étvágytalanságot kell orvosolni, akkor is, ha gyulladáscsökkentésre van szükség, de szuper stresszoldóként is „működik”.
- A gyomor jó barátja: csökkenti a puffadást, megoldást nyújt a székrekedésre, serkenti az emésztést.
- Gyakran ajánlják megfázásos tünetek csökkentésére, a belőle készült főzet enyhíti a köhögést és jó hatással van a hörghurutra is. Az asztmásoknak sem árt, ha van otthon bazsalikom, a mézzel, gyömbérrel elkevert levelekből készült főzet enyhíti a fulladást. Gargalizálva torokfájás esetén is segít.
- Remek méregtelenítő, védi a vesét, segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
- Szájüregi problémákra szintén megoldás, ha időnként bazsalikomlevelet rágcsálunk. Nemcsak kellemes leheletet biztosít, de megvéd a fogínysorvadástól és csökkenti a szájban kialakult gyulladásokat is. Kiváló fertőtlenítő hatását a szájápolásban is kihasználhatjuk.
DF-tipp:
A bazsalikom egynyári, napimádó növény. Ha nincs kert, kis cserépben is nevelhetjük, a lényeg, hogy sok fényt kapjon, meleg helyen legyen.
Receptajánló a bazsalikom főszereplésével
Házi pesztó
Hozzávalók: 90 g friss bazsalikomlevél, 45 g friss petrezselyemlevél, reszelt parmezán, ízlés szerint 1-2 gerezd fokhagyma,120 ml olívaolaj, 45 g fenyőmag, só, bors
Elkészítése: Aprítógépben dolgozzuk össze az alapanyagokat: a bazsalikomot, a petrezselymet és a fenyőmagot, majd jöhet hozzá a fokhagyma és egy kevés parmezán. Dolgozzuk újra simára az összetevőket, majd öntsük hozzá az olívaolajat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg.
Bruschetta
Hozzávalók (4 személyre): 2 db nagyobb paradicsom, 8 kis szelet teljes kiőrlésű bagett, 2 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors, friss bazsalikom, olívaolaj
Elkészítése: A paradicsomokat vágjuk egy éles késsel egészen apróra. A fokhagymát reszeljük le, a bazsalikomot leveleire szedve aprítsuk fel. A paradicsomot keverjük össze a fokhagymával, 1 tk olívaolajjal, és adjuk hozzá a bazsalikomot is. Ízesítsük sóval, borssal, egy kis időre tegyük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Közben pirítsuk meg a bagettszeleteket, majd csepegtessünk rá olívaolajat, és kanalazzuk rá a fűszeres paradicsomot. Ízlés szerint tehetünk rá mozzarellát is.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Ezért érdemes minden nap paradicsomot enni!
- Ne becsüljük alá: Ezért fontos a petrezselyemzöld gyakori fogyasztása!
- Fogyj zöldfűszerekkel! Íme 4 szuper recept a diétádhoz