Talán nem is emlékszünk már azokra az időkre, mikor az egyetlen növény, amivel az ételeinket díszítettük – és amit meg is ettünk –, a petrezselyem volt. Manapság egyre divatosabb ehető virágokkal díszíteni a tányérunkat. Nem véletlenül.

Ehető szépségek: ettől lesz jobb kedved, ha diétázol

Nem csak csinosítják a tányért, de egészségesek is! Az ehető virágok fénykorukat élik a gasztronómiában, minden magára valamit is adó étteremben elfogyaszthatjuk a csodaszép díszítést is – legyen szó egész virágról vagy csak pár sziromról. Az ehető virágok ugyanis csodálatos hatással vannak az egészségünkre: a színüktől függően rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak.

Érdemes megismernünk őket, hiszen olcsók, könnyen beszerezhetők. Akár el is ültethetjük őket a kertünkben, gondozhatjuk apró cserepekben a balkonon, de több gyógynövényt – mert bizony, e virágok közül több gyógynövényi besorolást kapott – a rétről, a mezőről is összeszedhetünk sétáink, kirándulásaink alkalmával. Egyes növényeknek a gyökere, másoknak a szirmai, megint másoknak a levele, a virága használható fel.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ész nélkül szedjük a vadvirágokat és dekoráljuk vele a tányért. Míg egyes növények kifejezetten egészségesek, mások épp ellenkezőleg: mérgezők is lehetnek. Bármivel kísérletezünk, fogyasztás előtt alaposan nézzünk utána, mi kerül a tányérra. Még véletlenül se kóstoljuk meg például a leandert, a kökörcsint, a sisakvirágot, a gyöngyvirágot, a gyűszűvirágot, de használjuk nyugodtan a rózsaszirmot, a pitypangot, a körömvirágot, a hibiszkuszt, a levendulát, a böjtfüvet. Arra azonban ügyeljünk, hogy vagy magunk termesszük, vagy megbízható forrásból, biogazdálkodásból szerezzük be a virágokat. Olyan helyről, ahol biztosan nem érte gyomirtó és kifejezetten emberi fogyasztásra termesztik őket.

Körömvirág

Az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk: nem véletlenül tartották szent virágnak az aztékok és használták rendszeresen az ókorban az egyiptomiak, majd a rómaiak is. Készíthetünk belőle krémet, de meg is ihatjuk a belőle készült főzetet, megehetjük a virágát. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású, kiválóan használható szájüregi betegségek, asztma vagy éppen visszér kezelésére, de tökéletes megoldás csípések, napégés gyógyítására is. Ha leszárítjuk, egész évben használhatjuk. Hintsük meg vele a salátánkat, de a szirmaival főzhetünk rizst, bulgurt is. Aromás, enyhén csípős íze bármelyik ételt feldobja. Ne féljünk használni süteménykészítéskor sem!

Borágó

Nemcsak remek fűszernövény, de apró, szép kék szirmai miatt a kertünk dísze is lehet. Kalciumban és vasban gazdag, nyugtató hatású. Allergiás vagy idegi alapú bőrbetegségek kezelésére is kiváló. Lágy, uborkához hasonlító íze miatt remek választás, ha salátát szeretnénk csinosítani vele, de a desszertjeinket is nyugodtan díszíthetjük kék virágaival. Friss leveleit pedig dobjuk pohárba, hideg italokhoz, vagy díszítsünk vele szendvicseket.

Böjtfű

Ehető a virága, a levelei és a magjai is. A böjtfű C-, Bvitaminban és egyéb ásványi anyagokban gazdag. Kicsit kesernyés, csípős, retekhez hasonlító íze van, magvát mustár helyett is használhatjuk. Nem véletlen a név: gyakran fogyasztották böjt idején e gyógyhatású növényt. Náthát, köhögést, rekedtséget kezelhetünk vele, ráadásul vértisztító hatású. Készíthetünk belőle salátát, de feldobhatjuk vele a szendvicsünket, tojásos ételeinket is. Díszítsük vele a köreteket!

Viola

Megfázásra, szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, tünetek enyhítésére egyaránt alkalmas az egyik legszebb, kedvenc növényünk. Ha eddig csak csokrot, asztalt díszítettünk vele, itt az idő, hogy az ételeink listájára is felvegyük. Bármilyen süteményen jól mutat, finom ízt ad a salátának is.

Pitypang

Gyerekként láncot fűztünk a szárából, elfújtuk a virágát. Most az asztalunkon, egészen pontosan a tányérunkon a helye. Jótékony hatással bír ugyanis a máj, az epe, a vese működésére, és az egészséges emésztésben is fontos szerepe van. Káliumban és C-vitaminban gazdag, kiváló méregtelenítő növény. Igénytelen virág, bárhol kinő, szinte elpusztíthatatlan – legközelebb ne váljon a fűnyíró áldozatává, szedjük csokorba, dobjuk salátába, díszítsük vele egytálételeinket.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink