Talán nem is emlékszünk már azokra az időkre, mikor az egyetlen növény, amivel az ételeinket díszítettük – és amit meg is ettünk –, a petrezselyem volt. Manapság egyre divatosabb ehető virágokkal díszíteni a tányérunkat. Nem véletlenül.

Ehető szépségek: ettől lesz jobb kedved, ha diétázol

Nem csak csinosítják a tányért, de egészségesek is! Az ehető virágok fénykorukat élik a gasztronómiában, minden magára valamit is adó étteremben elfogyaszthatjuk a csodaszép díszítést is – legyen szó egész virágról vagy csak pár sziromról. Az ehető virágok ugyanis csodálatos hatással vannak az egészségünkre: a színüktől függően rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak.

Érdemes megismernünk őket, hiszen olcsók, könnyen beszerezhetők. Akár el is ültethetjük őket a kertünkben, gondozhatjuk apró cserepekben a balkonon, de több gyógynövényt – mert bizony, e virágok közül több gyógynövényi besorolást kapott – a rétről, a mezőről is összeszedhetünk sétáink, kirándulásaink alkalmával. Egyes növényeknek a gyökere, másoknak a szirmai, megint másoknak a levele, a virága használható fel.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ész nélkül szedjük a vadvirágokat és dekoráljuk vele a tányért. Míg egyes növények kifejezetten egészségesek, mások épp ellenkezőleg: mérgezők is lehetnek. Bármivel kísérletezünk, fogyasztás előtt alaposan nézzünk utána, mi kerül a tányérra. Még véletlenül se kóstoljuk meg például a leandert, a kökörcsint, a sisakvirágot, a gyöngyvirágot, a gyűszűvirágot, de használjuk nyugodtan a rózsaszirmot, a pitypangot, a körömvirágot, a hibiszkuszt, a levendulát, a böjtfüvet. Arra azonban ügyeljünk, hogy vagy magunk termesszük, vagy megbízható forrásból, biogazdálkodásból szerezzük be a virágokat. Olyan helyről, ahol biztosan nem érte gyomirtó és kifejezetten emberi fogyasztásra termesztik őket.

Körömvirág

Az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk: nem véletlenül tartották szent virágnak az aztékok és használták rendszeresen az ókorban az egyiptomiak, majd a rómaiak is. Készíthetünk belőle krémet, de meg is ihatjuk a belőle készült főzetet, megehetjük a virágát. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású, kiválóan használható szájüregi betegségek, asztma vagy éppen visszér kezelésére, de tökéletes megoldás csípések, napégés gyógyítására is. Ha leszárítjuk, egész évben használhatjuk. Hintsük meg vele a salátánkat, de a szirmaival főzhetünk rizst, bulgurt is. Aromás, enyhén csípős íze bármelyik ételt feldobja. Ne féljünk használni süteménykészítéskor sem!

Borágó

Nemcsak remek fűszernövény, de apró, szép kék szirmai miatt a kertünk dísze is lehet. Kalciumban és vasban gazdag, nyugtató hatású. Allergiás vagy idegi alapú bőrbetegségek kezelésére is kiváló. Lágy, uborkához hasonlító íze miatt remek választás, ha salátát szeretnénk csinosítani vele, de a desszertjeinket is nyugodtan díszíthetjük kék virágaival. Friss leveleit pedig dobjuk pohárba, hideg italokhoz, vagy díszítsünk vele szendvicseket.

Böjtfű

Ehető a virága, a levelei és a magjai is. A böjtfű C-, Bvitaminban és egyéb ásványi anyagokban gazdag. Kicsit kesernyés, csípős, retekhez hasonlító íze van, magvát mustár helyett is használhatjuk. Nem véletlen a név: gyakran fogyasztották böjt idején e gyógyhatású növényt. Náthát, köhögést, rekedtséget kezelhetünk vele, ráadásul vértisztító hatású. Készíthetünk belőle salátát, de feldobhatjuk vele a szendvicsünket, tojásos ételeinket is. Díszítsük vele a köreteket!

Viola

Megfázásra, szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, tünetek enyhítésére egyaránt alkalmas az egyik legszebb, kedvenc növényünk. Ha eddig csak csokrot, asztalt díszítettünk vele, itt az idő, hogy az ételeink listájára is felvegyük. Bármilyen süteményen jól mutat, finom ízt ad a salátának is.

Pitypang

Gyerekként láncot fűztünk a szárából, elfújtuk a virágát. Most az asztalunkon, egészen pontosan a tányérunkon a helye. Jótékony hatással bír ugyanis a máj, az epe, a vese működésére, és az egészséges emésztésben is fontos szerepe van. Káliumban és C-vitaminban gazdag, kiváló méregtelenítő növény. Igénytelen virág, bárhol kinő, szinte elpusztíthatatlan – legközelebb ne váljon a fűnyíró áldozatává, szedjük csokorba, dobjuk salátába, díszítsük vele egytálételeinket.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink