Szomorú, de sajnos igaz, hogy Európában mi vagyunk a legelhízottabb nemzet. Minden második felnőtt és minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, és ez a trend az előrejelzések szerint csak rosszabbodhat a következő években. Ahelyett, hogy tétlenkednénk, fogadjuk meg Kiss Gergely személyi edző tanácsait, és számoljunk le a felesleges kilókkal! 

Elhízás, túlsúly - mit tehetünk ellene?

LÁSSUK A TÉNYEKET!

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) 2017-es felmérése alapján Magyarország Európa legelhízottabb nemzete, de globális szinten is csak az USA, Mexikó és Új-Zéland előz meg bennünket. A magyar lakosság mintegy 30 százaléka elhízott, ez a 15 év alatti gyerekek 16 százalékát érinti. Az okok persze összetettek, nem csupán az, hogy a magyar konyha zsírban gazdag és nem mozgunk eleget. Szerepet játszik ugyanis az edukáció és a hagyományok is. A felmérésből kiderült, hogy a kevésbé iskolázottak körében többen túlsúlyosak vagy elhízottak, illetve még mindig dívik az a szemléletmód, hogy a gyerek és a nő akkor egészséges, ha pufók és kerekded. Ráadásul az OECD előrejelzése szerint, ha nem változtatunk, az elhízás és túlsúly görbéje a következő években Magyarországon tovább hízik majd.

EZ MÉG NEM ELÉG

A kormányok különböző szankciókkal és élelmiszeradó-formákkal igyekeznek az egészségtelennek kikiáltott élelmiszereket visszaszorítani a piacon, viszont az egészségesnek titulált ételek egy része igencsak túl van árazva, ami nem könnyíti meg a dolgát annak, aki változtatni szeretne az életmódján. A legtöbb élelmiszeren már feltüntetik az egységes makrotápanyag-összetételt (zsír, szénhidrát, fehérje, rost), de azoknak, akik nem értenek a táplálkozáshoz legalább alapszinten, ezek az értékek épp olyanok, mint egy többismeretlenes matematikai egyenlet.

NEM AZ ÉTEL A BŰNÖS

Azért hibás az az elképzelés, hogy ha az ételeket adókkal „megbüntetjük”, akkor helyre áll a világ rendje, mert nem az étel a bűnös, hanem mi. Például, ha megeszünk egy fánkot, attól még nem lesz semmi bajunk, nem fogunk másnapra elhízni vagy hirtelen szívinfarktust kapni. Viszont, ha megeszünk belőle ötöt, és mindennap megeszünk belőle ötöt, az már nagyon is számít. Ilyenkor ki a hibás? A fánk vagy mi?

MIT TEHETÜNK?

Ahelyett, hogy elengedjük a fülünk mellett a tényt, hogy a túlsúly és az elhízás népbetegséggé vált, mert már a csapból is ez folyik és unalmas, inkább vegyük fel a kesztyűt, mielőtt még túl késő lenne. Hiszen olcsóbb a megelőzés, mint a gyógyszeres kezelés, ugyanis a pluszkilók komoly betegségek, például szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethetnek, amelyeknél a halálozási arány igen magas. De a mozgásszervi problémák vagy a hormonális gondok sem elhanyagolhatók. Jó hír, hogy a mozgás az összes problémára megoldást tud adni. A kardiovaszkuláris rendszert a kardiózással, a mozgásszervi problémákat a saját testsúlyos edzéssel, a hormonális gondokat pedig magával a mozgással tudjuk orvosolni.

HASZNÁLJUK ARRA AZ ÉTELT, AMIRE VALÓ

Szülőként soha ne használjuk az ételt jutalmazásra, ne csokival vagy hatfogásos vacsorával akarjuk kifejezni a szeretetünket a családunk, a gyerekeink iránt. Ha az evésre nem mint örömforrásra, hanem mint a testünk tápanyagszükségletének kielégítési módjára gondolunk, akkor sok minden a helyére kerülhet. Persze ez nem azt jelenti, hogy néha-néha ne ehetnénk meg egy csokit, egy fánkot vagy egy pizzát, de keressünk más örömforrásokat és jutalmazásokat a hétköznapokra. Például unaloműzésként ne nassoljunk, hanem olvassunk egy könyvet, hétköznapi sikereinket pedig a sarki kifőzde helyett a moziban is megünnepelhetjük.

Ezek is érdekelhetnek

A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!

Ajánlataink