Szomorú, de sajnos igaz, hogy Európában mi vagyunk a legelhízottabb nemzet. Minden második felnőtt és minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, és ez a trend az előrejelzések szerint csak rosszabbodhat a következő években. Ahelyett, hogy tétlenkednénk, fogadjuk meg Kiss Gergely személyi edző tanácsait, és számoljunk le a felesleges kilókkal! 

Elhízás, túlsúly - mit tehetünk ellene?

LÁSSUK A TÉNYEKET!

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) 2017-es felmérése alapján Magyarország Európa legelhízottabb nemzete, de globális szinten is csak az USA, Mexikó és Új-Zéland előz meg bennünket. A magyar lakosság mintegy 30 százaléka elhízott, ez a 15 év alatti gyerekek 16 százalékát érinti. Az okok persze összetettek, nem csupán az, hogy a magyar konyha zsírban gazdag és nem mozgunk eleget. Szerepet játszik ugyanis az edukáció és a hagyományok is. A felmérésből kiderült, hogy a kevésbé iskolázottak körében többen túlsúlyosak vagy elhízottak, illetve még mindig dívik az a szemléletmód, hogy a gyerek és a nő akkor egészséges, ha pufók és kerekded. Ráadásul az OECD előrejelzése szerint, ha nem változtatunk, az elhízás és túlsúly görbéje a következő években Magyarországon tovább hízik majd.

EZ MÉG NEM ELÉG

A kormányok különböző szankciókkal és élelmiszeradó-formákkal igyekeznek az egészségtelennek kikiáltott élelmiszereket visszaszorítani a piacon, viszont az egészségesnek titulált ételek egy része igencsak túl van árazva, ami nem könnyíti meg a dolgát annak, aki változtatni szeretne az életmódján. A legtöbb élelmiszeren már feltüntetik az egységes makrotápanyag-összetételt (zsír, szénhidrát, fehérje, rost), de azoknak, akik nem értenek a táplálkozáshoz legalább alapszinten, ezek az értékek épp olyanok, mint egy többismeretlenes matematikai egyenlet.

NEM AZ ÉTEL A BŰNÖS

Azért hibás az az elképzelés, hogy ha az ételeket adókkal „megbüntetjük”, akkor helyre áll a világ rendje, mert nem az étel a bűnös, hanem mi. Például, ha megeszünk egy fánkot, attól még nem lesz semmi bajunk, nem fogunk másnapra elhízni vagy hirtelen szívinfarktust kapni. Viszont, ha megeszünk belőle ötöt, és mindennap megeszünk belőle ötöt, az már nagyon is számít. Ilyenkor ki a hibás? A fánk vagy mi?

MIT TEHETÜNK?

Ahelyett, hogy elengedjük a fülünk mellett a tényt, hogy a túlsúly és az elhízás népbetegséggé vált, mert már a csapból is ez folyik és unalmas, inkább vegyük fel a kesztyűt, mielőtt még túl késő lenne. Hiszen olcsóbb a megelőzés, mint a gyógyszeres kezelés, ugyanis a pluszkilók komoly betegségek, például szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethetnek, amelyeknél a halálozási arány igen magas. De a mozgásszervi problémák vagy a hormonális gondok sem elhanyagolhatók. Jó hír, hogy a mozgás az összes problémára megoldást tud adni. A kardiovaszkuláris rendszert a kardiózással, a mozgásszervi problémákat a saját testsúlyos edzéssel, a hormonális gondokat pedig magával a mozgással tudjuk orvosolni.

HASZNÁLJUK ARRA AZ ÉTELT, AMIRE VALÓ

Szülőként soha ne használjuk az ételt jutalmazásra, ne csokival vagy hatfogásos vacsorával akarjuk kifejezni a szeretetünket a családunk, a gyerekeink iránt. Ha az evésre nem mint örömforrásra, hanem mint a testünk tápanyagszükségletének kielégítési módjára gondolunk, akkor sok minden a helyére kerülhet. Persze ez nem azt jelenti, hogy néha-néha ne ehetnénk meg egy csokit, egy fánkot vagy egy pizzát, de keressünk más örömforrásokat és jutalmazásokat a hétköznapokra. Például unaloműzésként ne nassoljunk, hanem olvassunk egy könyvet, hétköznapi sikereinket pedig a sarki kifőzde helyett a moziban is megünnepelhetjük.

Ne hagyd megöregedni a bőrt! Így marad feszes a mell
Minden nő rémálma, hogy mellei idővel elveszítik rugalmasságukat, megereszkednek. Az életkor, a rossz melltartó, a szoptatás, súlygyarapodás, napozás bizony nem kíméli a melleket.
Megjelent az új Diéta és Fitnesz magazin, a címlapon Kiss Virággal
Megjelent a Diéta és Fitnesz magazin legújabb száma! Keresd az újságosoknál,
A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM
Ismét a zeneművészet tíz legkiválóbb fiatal képviselőjét díjazta az MVM. A Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának kétmillió forinttal járó elismeréseit tizennegyedik alkalommal adták át 2021. november 23-án.
Ünnep egészségesen! Mi legyen a mikuláscsomagban?
Vajon sikerülhet-e megtörnünk ezt a hagyományt egy egészségesebb ötlettel, vagy ebben az évben is nyer a csoki meg a szaloncukor? Kovács Judit dietetikus írása.
Szájápolási kisokos: Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?
A megfelelő szájhigiéné kéz a kézben jár az egészséges szájjal és fogakkal, sőt, testünk egészének állapotát is befolyásolja.
5 zseniális trükk, hogy idén ne hízz el karácsonykor
Ugye veled is előfordult már, hogy az ünnepek után alig jöttek rád a ruháid, és közel öt kilóval többet mutatott a mérleg? Nos, mindez néhány egyszerű trükkel megelőzhető!
Leállt a fogyás? Ezek a ételek segítenek túllendülni a holtponton
Lelkesen fogyózol, de egy idő után leállt a fogyás? A szervezeted valószínűleg hozzászokott a kevesebb kalóriához. Adj neki új lökést a további súlycsökkenéshez! Mutatjuk, mit kell hozzá enned!
Így lesz sokkal egészségesebb a fasírt, nem kell hozzá olaj!
Utálod az átható bűzt a konyhában? Rosszul vagy az olajtól csöpögő ételektől, de imádod a fasírtot? Van megoldás! Ezt nézd!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.