Málna
Magas a C-vitamin-tartalma, de sok benne a B1-, B2-vitamin és az A-provitamin is. Sok antioxidánst, flavonoidot tartalmaz, de gazdag gyümölcssavakban, cserzőanyagokban, növényi rostokban, pektinben. Fogyasztása segít a vércukor szinten tartásában, csökkenti a magas vérnyomást, a menstruációs zavarokat. Levele jó lázcsillapító.
Szeder
A szeder tápanyagtartalma hasonló a málnáéhoz, de szénhidrát- és növényirost-, illetve pektintartalma nagyobb, C-vitamin- és gyümölcssavtartalma pedig valamivel alacsonyabb. Gazdag antioxidáns flavonoidokban. A leveléből készült tea jó salaktalanító, vércukorszint-csökkentő. Főzete gyulladásgátló, jótékonyan hat a szájnyálkahártya- és fogínygyulladásra.
Ribizli
Sok C-vitamint tartalmaz, emellett B1-, B2-, B6-, valamint E-vitamin van benne említendő mennyiségben. Tumorellenes hatását flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti. Gazdag nátriumban, kalciumban, káliumban, foszforban, magnéziumban és vasban.
Áfonya
A fekete áfonyában található számos antioxidáns hatóanyag fokozott védelmet biztosít a szervezet számára. Jótékonyan hat a szív és az érrendszer egészségére, az idegrendszerre, a vércukorszintre, a gyomor- és bélrendszerre. A belőle készült leves segít a húgyutak egészségének megőrzésében.