Évtizedekig kizárólag bébiételt, esetleg ivólevet készítettek belőle. De napjainkban, a világ legkülönbözőbb tájainak konyhaművészetét megismerve, egyre népszerűbb lett ismét a sütőtök. Talán nem véletlenül, hiszen rendkívül olcsó, mégis ízletes. Akár még kókuszgolyó is készíthető belőle.
Sütőtökös kókuszgolyó
Hozzávalók:
- 300 g sütőtök
- 140 g rostdús cukormentes keksz ledarálva
- 100 g mandula darálva
- 24 g édesítő
- fahéj
- 30 g kókuszreszelék a forgatáshoz
A kókuszgolyó elkészítése:
- Sütőt melegítsd elő 200 C fokra. A sütőtök szeleteket egy sütőpapírral borított tepsibe rakd be a héjukkal lefelé, és 40-60 perc alatt süsd őket puhára a sütőben.
- Vedd ki és hagyd őket hűlni, majd kanalazd ki a tököt a héjukból.
- Jó alaposan keverd el a sütőtököt a többi hozzávalóval, és formázz kis golyókat.
- A végén pedig hempergesd bele őket a kókuszreszelékbe!
Te tudtad?
A sütőtök fogyasztása szebbé teszi a bőrt, a népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Jótékony hatással van az emésztésre, serkenti a máj működését, segít a szív- és koszorúérproblémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthetők a prosztatabajok és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.
Ez is érdekelhet:
- Sütőtökös pite dietetikusunktól
- Lisztmentes fordított almatorta
- Cukormentes sütőtökös brownie
- Mire használhatod a sütőtököt? Ötletek a krémlevesen túl