Sérülékeny csontok
Csontjainknak a kalcium mellett szüksége van fehérjére is. Minél kevesebb proteint fogyasztunk, annál nagyobb az esély a csontritkulásra. Természetesen nem csak a fehérjében szegény étkezés vezethet csontsűrűségvesztéshez, de megfelelő étrenddel megelőzhető a baj. Ha a szervezetünk nem jut elég fehérjéhez, máshonnan von el – például a csontozatból.
Törékeny körmök és hajvégek
Megfelelő mennyiségű fehérje hiányában nem csupán a csontjaink lesznek törékenyebbek, hanem a körmünk és a hajunk is. Hajunk kevésbé fénylő, és veszíthet a tömegéből is. Ha azonban figyelünk a fehérjebevitelre, néhány hónap után ismét egészséges lesz a hajkoronánk, és töredezett körmökkel sem bajlódnunk.
Súlyvesztés
Elsőre még talán jól is hangzik, pedig nem az: ilyenkor nem zsírból, hanem izomból veszít, ráadásul nem is keveset. Amint már említettük, a szervezet nem kap elég fehérjét, onnan „szerez”, ahonnan tud: a csontokból és az izmokból. A zsírraktárak érintetlenül maradnak, lassul az anyagcsere, arról nem is beszélve, hogy milyen könnyen tűnik el a kemény munka gyümölcse, azaz a szálkás izomzat.
Fáradékonyság
Bizonyos esetekben teljesen normális, ha fáradékonynak érzi magát, elég egy rossz éjszaka, egy kiadósabb edzés, egy stresszesebb időszak. De ha folyton fáradt, levert, az egyáltalán nem normális. A protein a hemoglobin fontos alkotóeleme, ami a vörösvérsejteket és az oxigént szállítja a szervezetben. Az alacsony oxigénszint pedig okozhat gyengeséget és fáradékonyságot.
Megfázás megfázás után
A protein erősíti az immunrendszert is – hiánya pedig gond, hiszen a gyenge szervezet könnyebben betegszik meg, kevésbé hatékonyan harcol a vírusok, baktériumok ellen. Aki kevés fehérjét fogyaszt, gyakrabban beteg, mint az átlag.
EZ IS ÉRDEKELHETI:
- A 12 LEGHATÁSOSABB GYÓGYNÖVÉNY
- A 7 LEGJOBB ÉLETMÓDTANÁCS, AMIT EGY DIETETIKUSTÓL KAPHATSZ
- 20 KARCSÚSÍTÓ, FEHÉRJEDÚS ÉLELMISZER