Atkins doktornak igaza volt abban, hogy ha valaki fogyni szeretne, és a leadott súlyt meg akarja tartani, akkor bizony fehérjedús ételeket kell fogyasztania. Laktatnak, telítenek, segítik az emésztést, az izmok épülését, ezáltal pedig serkentik a zsírégetést. Válassz bátran a leggazdagabb fehérjeforrások közül !

20 karcsúsító, fehérjedús élelmiszer

1. Pulyka

Egy adag: 15-20 dkg

Fehérje: 19 g/adag

A pulyka nagyon jó forrása egy leucin nevű aminosavnak, amelynek fontos szerepe van a vércukor megfelelő szinten tartásában. Pulykahús fogyasztásával elkerülhető a hirtelen vércukorszint-csökkenés. Válaszd a bőr nélküli mellfilét, ugyanis ez tartalmazza a legkevesebb zsírt.

Menütipp: Készíts ebédre egy finom pulykahúsos szendvicset teljes kiőrlésű kenyér, zöldsaláta és paradicsom hozzáadásával.

2. Cottage cheese

Egy adag: 10 dkg

Fehérje: 13 g/adag

Szerencsére ma már a legtöbb szupermarketben lehet kapni cottege cheese-t, amely finom, zsírszegény tejtermék. 100 grammban mindössze 85 kalória van. Amellett, hogy fehérjében gazdag, bőségesen megtalálható benne a kalcium is, hiszen 100 grammban 69 milligramm kalcium van, ami elengedhetetlen a csontok épüléséhez.

Menütipp: Fogyassz el reggelire egy adag cottage cheese-t egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel, zöldpaprikával, kígyóuborkával.

3.Tonhalkonzerv

Egy adag: 15 dkg (lecsepegtetve)

Fehérje: 13 g

Egy adag konzervtonhal mindössze 60 kalória. Válaszd bátran az olajban eltett verziót a sós vízben áztatott helyett. A só megköti a vizet, puffadást okoz, míg az olaj plusz energiaforrás (csak csepegtesd le felhasználás előtt). Ráadásul használható salátaöntetként! A tonhal D-vitaminban gazdag, ami segíti a kalcium felszívódását.

Menütipp: Ebédre készíts egy gyors salátát egy konzervtonhalból és egy adag görög salátából (feta nélkül).

4. Görög joghurt

Egy adag: 1,5 dl

Fehérje: 18 g

Nem az édes, ízesített változatra gondolunk, hanem a natúr, görög típusú joghurtra. Fehérje mellett kalciumban gazdag, segíti az emésztést, fokozza az anyagcserét. Akár mindennap fogyasztható, de kerülje a cukros, édesített verziókat, azok ugyanis már édességnek minősülnek.

Menütipp: Uzsonnára kanalazzon el egy kis doboz joghurtot, amelyet kiegészíthet 10 g dióval vagy feldarabolt friss idénygyümölccsel.

5. Tej

Egy adag: 2 dl

Fehérje: 9 g

A zsírszegény tej éppen ugyanannyi fehérjét, kalciumot és D-vitamint tartalmaz, mint a zsíros változat, így semmi okunk zsíros tejet vásárolni. Kerüld az ízesített tejeket vagy reggeli italokat, azok ugyanis hozzáadott cukrot tartalmaznak, és sok esetben a fehérjetartalmuk is alacsonyabb.

Menütipp: 2 deciliter zsírszegény tej 3-4 evőkanál zabpehellyel kiváló reggeli.

6. Tojás

Egy adag: 1 darab

Fehérje: 6 g

Nem kell félned a tojástól, mértékkel fogyasztva semmi problémát nem okoz a koleszterinszintben. Gazdag D- és B-vitaminban, valamint tartalmaz kolint, amely segít megőrizni a mentális egészséget.

Menütipp: Főtt tojás a szendvicsbe vagy reggelire egy rántotta 1-2 tojásból, kiegészítve friss zöldségekkel.

7. Lencse

Egy adag: 10 dkg

Fehérje: 4 g

Már ennyi készre főzött lencsében is legalább 4-5 gramm rost van, amely hosszabb időre biztosít teltségérzetet, és stabilizálja a vércukorszintet. A lencse ezenkívül folátban gazdag, ami segít megelőzni a depressziós megbetegedéseket és elkerülni az álmatlanságot.

Menütipp: Egy adag lencseleves vagy lencsefőzelék ebédre? Még feltét nélkül is kiadós, laktató finomság. Lisztes-zsíros habarás helyett sűrítsd be némi kefirrel.

8. Tofu

Egy adag: 10 dkg

Fehérje: 10 g

A szójában nemcsak létfontosságú fehérjék, hanem olyan fontos vitaminok is találhatók, mint a B- és E-vitamin, valamint olyan ásványi anyagok, mint a kalcium és a magnézium. Vegetáriánusok számára kifejezetten javasolt, hiszen tökéletes húspótló.

Menütipp: Készíts salátát sült tofu hozzáadásával, akár elő-, akár főételként is fogyaszthatod.

9. Quinoa

Egy adag: 5 dkg

Fehérje: 4 g

A quinoa egy álgabona, amely teljes értékű fehérjének minősül. Ez azt jelenti, hogy tartalmazza az összes – azaz 9 – esszenciális aminosavat, amelytől fehérjének minősül a fehérje. Ezenkívül a quinoa gazdag forrása a rostoknak, magnéziumnak, folsavnak, réznek, valamint a B6-vitaminnak.

Menütipp: Fél csésze quinoa párolt zöldségekkel nem csak a vegetáriánusok számára lehet teljes értékű ebéd vagy vacsora. Ráadásul a quinoa az emésztésre is jó hatással van.

10. Klasszikus mogyoróvaj

Egy adag: 1 tk

Fehérje: 5 g

Már Magyarországon is egyre szélesebb körben ismert a klasszikus mogyoróvaj, amely nem keverendő össze a csokis-mogyorós krémmel! A klasszikus, natúr mogyoróvaj telítetlen zsírsavakat tartalmaz.

Menütipp: Fogyaszthatsz reggelire egy szelet mogyoróvajas pirítóst, de megkóstolhatod a mogyoróvajat krémlevesben vagy akár egy finom, teljes kiőrlésű kekszre kenve is. A mennyiségre nagyon ügyelj!

mogyoróvaj

Fotó: Shutterstock

11. Csicseriborsó

Egy adag: 6 dkg

Fehérje: 8 g

Magas fehérjetartalma miatt a rendszeresen sportolóknak, versenysportolóknak érdemes rendszeresíteni ezt a finomságot az étrendjükben. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint az étkezések utáni vércukorszint-növekedést. Ezáltal nem kell vércukorszint-ingadozástól tartani, ráadásul hosszú teltségérzetre számíthatunk.

Menütipp: A humusz mellett kipróbálhatják a csicseriborsó-levest és -salátát is.

 

12. Szójabab

Egy adag: 5 dkg

Fehérje: 11 g/adag

A szójabab igen gazdag fehérjében, rosttartalma magas, amely hosszan tartó teltségérzetet biztosít. Fogyasztása azonban csak kis mennyiségben javasolt, ellenkező esetben puffadást okoz és lassítja az emésztést. A szójababbal kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy az arra hajlamosaknál súlyos allergiás tüneteket válthat ki! Sőt túlzott fogyasztása akár vashiányhoz is vezethet, ezért tényleg csak mértékkel iktassuk be az étrendbe!

Menütipp: Készíthető belőle saláta vagy pástétom, de puffasztva kellemes ropogtatnivaló is lehet!

13. Csirkehús

Egy adag: 15 dkg

Fehérje: 32 g

A csirkemellfilé szinte minden diétázó étrendjében az első helyek egyikén szerepel. És nem véletlenül. Fehérjében gazdag, zsírszegény, könnyű elkészíteni, ráadásul B6-vitaminban gazdag. Vásárolj bőr nélküli csirkemellfilét, így minimalizálhatod a zsírfogyasztást.

Menütipp: A csirke sokféle módon elkészíthető. Süsd fóliában vagy sütőzacskóban, így a saját zsírjában párolódik, és nem szükséges plusz zsiradékot hozzáadni. Használj friss zöldfűszereket, melyek serkentik az emésztést!

csirke, grillezés, zöldség

Nagyon fontos, hogy grillezés közben soha ne szurkáljuk villával a húst
Fotó: Shutterstock

14. Ricotta

Egy adag: 10 dkg

Fehérje: 3 gramm

Túró helyett időnként fogyaszthatsz ricottát is. Nem csak süteményekben, önmagában is nagyon finom. Mivel kevésbé karakteres ízű, mint a túró, jól ízesíthető. Magas a fehérje-, viszont alacsony a zsírtartalma, különösen, ha igyekszünk minél zsírszegényebb változathoz hozzájutni.

Menütipp: Reggelire ízesítheted egy kis mézzel, és fogyaszthatod pirítóssal, de készíthetsz belőle zöldfűszeres szendvicskrémet is.

15. Zsírszegény sajt

Egy adag: 5 dkg

Fehérje: 8 gramm

A sajtok nem csak azért hasznosak a szervezet számára, mert magas a fehérje- és a kalciumtartalmuk. Ezenkívül tartalmaznak még B12-vitamint is, amely hozzájárul az energia szinten tartásához és az idegrendszer optimális működéséhez.

Menütipp: Korpás kenyér, némi sovány sajt, paradicsom – az egyik leggyorsabban összedobható reggeli vagy vacsora.

16. Steak

Egy adag: 12 dkg

Fehérje: 33 gramm/adag

A zsírszegény marhahús kifejezetten hasznos a szervezet számára. Sok fehérjét tartalmaz, ugyanakkor nagyon alacsony a zsírtartalma, és vasat is rejt magában, amelyre a szervezetnek – különösen menopauzától szenvedő nők szervezetének – óriási szüksége van.

Menütipp: Ebédre egy szelet steak zöldsalátával tökéletes választás.

17. Borjú

Egy adag: 12 dkg

Fehérje: 22 g/adag

Magas fehérje-, alacsony zsírtartalma miatt a diétázók körében kedvelt húsféle. Íze intenzívebb, mint a csirke- vagy pulykahúsé, könnyen emészthető, tápanyagban gazdag. Néha váltsd ki a csirkét vagy a pulykát egy kis borjúval. Kerüld a vizes és puha borjúhúst, valamint azt is, amelyen a zsírréteg sárgás színű. Az élénk rózsaszín, enyhén nedves, lehetőleg zsírmentes húsokat részesítsd előnyben!

Menütipp: A borjút lassan kell sütni, főzni, annak érdekében, hogy megőrizze zamatát. Sütheted rozmaringgal, vagy készíthetsz belőle könnyű ragut zöldségek hozzáadásával.

18. Vajhal

Egy adag: 15 dkg

Fehérje: 16 g

A vajhal nem csak fehérjében dúsgazdag. Bővelkedik magnéziumban, B12-, B3-, B6- vitaminban, foszforban és káliumban is. Ezenkívül olyan fontos esszenciális zsírsavat tartalmaz, mint az ómega 3.

Menütipp: Süsse meg a vajhalat sütőpapírba csomagolva úgy, hogy mellécsomagol különféle zöldségeket, például hagymát, paprikát, cukkinit. Így a hal és a zöldségek együtt párolódhatnak puhára.

19. Joghurt

Egy adag: 15 dkg

Fehérje: 4,3 g/adag

A joghurt fehérjéje teljes értékű, jól hasznosul, könnyebben emészthető, ugyanis a tejsavbaktériumok által termelt tejsav finom csapadék formájában kicsapja a fehérjét, így sokkal nagyobb felületen hozzáférnek az emésztőenzimek, gyorsabbá téve a lebontást. 15 dkg joghurt mindössze 86 kcal-t tartalmaz.

Menütipp: Számtalan felhasználási módja létezik. Zabpehelyhez, turmixhoz, salátaöntetként, önmagában is fogyaszthatod, készíthetsz belőle könnyű gyümölcsös desszertet.

túrós desszert joghurt bogyós gyümölcsök

Joghurt bogyós gyümölcsökkel és házi granolával
Fotó: Shutterstock

20. Lazac

Egy adag: 15-20 dkg

Fehérje: 29 g/adag

Ha fehérjebombára vágysz, a lazac remek választás. Fehérjében, valamint ómega-3 zsírsavban gazdag, amely jótékonyan hat a szívre és az érrendszerre. Egy 20 dkg-os adagban több B6- és B12-vitamin van, mint a napi szükséges mennyiség.

Menütipp: Ebédre kiváló lehet például egy szelet grillezett lazac párolt kelbimbóval vagy brokkolival, kiegészítve fél csésze barna rizzsel.

Ezek is érdekelhetnek!

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.
Hizlaló zöldségek, ezektől óvakodj, ha diétázol
Jobb, ha körültekintő vagy, mert ha ezeket választod a diétádhoz, súlyod nemhogy csökkenni nem fog, de több kilót fel is szedhetsz magadra. Érdemes mindig utánajárni, mitől kell óvakodni!
Esküvő előtti diéta
Minden menyasszony arra vágyik, hogy amikor oltár elé áll, tökéletesen mutasson rajta a ruha, és ragyogjon. Ez a diéta minden álmot valóra vált!
Színek és anyagok, melyek vékonyítanak
A megfelelő ruházati anyagok és minták megválasztása elősegítheti az áramvonalasabb sziluette kialakítását.
3 édesség, amit fogyni vágyóként is nyugodtan ehetsz húsvétkor
Húsvétkor sem kell lemondanod az édességekről, ha figyelsz az alakodra! Mutatok három egyszerű és finom desszertet, amit bűntudat nélkül élvezhetsz az ünnepi asztalon.
Nem tudsz fogyni? 5 dolog, amitől piszokul lelassul az anyagcseréd
Hiába edzel és eszel tudatosan, a fogyás mégsem indul be? Lehet, hogy az anyagcseréd lassult be – mutatjuk az 5 leggyakoribb hibát, amit érdemes mielőbb elkerülnöd!
Gyaloglással fogynál 50 felett? Íme egy heti edzésterv!
Nézd meg, hogyan építheted be ezt a mozgásformát a mindennapjaidb

Ajánlataink