LENMAGOLAJ
Az ízületvédő étrend alapját képezik az ómega 3 zsírsavban gazdag ételek. Ezt a többszörösen telítetlen, hosszú láncú zsírsavat a szervezet nem képes előállítani, ezért ételekkel kell bevinni a szervezetünkbe, különböző olajos halakkal és növényi olajokkal. Érdemes minél gyakrabban fogyasztani, hiszen az ómega 3 gyulladáscsökkentő hatása közismert. A napi adag az ómega 3 zsírsavban gazdag lenmagolajból egy teáskanálnyi – ennyi pont elég, ha finom dresszinget szeretnénk készíteni a salátánkhoz.
HALAK
Lazac, hering, szardínia – bármelyiket választjuk, jól döntünk, hiszen mindegyik ismert gyulladáscsökkentő. Ómega 3 zsírsavban gazdag halak, amelyeket érdemes minél gyakrabban fogyasztani. Ha lehetőségünk van rá, válasszunk vadlazacot, mert a tenyésztettben kevesebb az ómega 3. Amennyiben nincs lehetőségünk a gyakori halfogyasztásra, együnk minél több tofut, zsenge szójababot, ezek telítetlen zsírsavakban, fehérjében gazdagok, viszont a kalóriatartalmuk viszonylag alacsony.
KURKUMA
A kurkuma egyik fő összetevője a kurkumin nevezetű antioxidáns – ez „festi” jellegzetes sárga színűre a növényt. Ez az antioxidáns gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, nem véletlenül fogyasztják a távol-keleti országokban évezredek óta. Segít leküzdeni az ízületi fájdalmat és csökkenti a duzzanatot. Ajánlott napi egy teáskanálnyit fogyasztani belőle: elkeverhetjük salátával, fűszerezhetünk vele csirkét, de egy mártogatósnak is különleges ízt kölcsönöz.
GYÖMBÉR
A sportolók egyik legjobb barátja: szuperegészséges és ízületvédő, segít a sérülésekből való felépülésben. Remek gyulladáscsökkentő, segíti az emésztést, vérnyomáscsökkentő és vérhígító hatású, ráadásul fájdalomcsillapítóként is az egyik legjobb választás. Már kevés fogyasztásával is rengeteget tehetünk az egészségünkért: kisebb darabokat reszeljünk a teánkba, limonádénkba, ízesítsük vele a salátánkat.
SZEGFŰSZEG
Most, hogy vége a télnek, sokan búcsút intenek a szegfűszegnek. Pedig ajánlott, hogy egész évben az étrendünk része legyen, hiszen fontos ízületvédő fűszer. Csökkenti a szervezetben a gyulladást, a benne található eugenol nevű vegyületnek köszönhetően. Az eugenol ezen túlmenően a rákmegelőzésben is fontos szerepet játszik, hiszen csökkenti az emberi szervezetre gyakorolt káros környezeti hatásokat. Dobjunk pár darabot a teánkba, naponta háromszor igyunk szegfűszeges forró italt.
CHIAMAG
Ismét csak: ómega 3! Segít a gyulladások leküzdésében, emellett energiával tölt fel, javítja az emésztést és a vérszegénységet, szabályozza a vércukorszintet és az étvágyat. Ugyanakkor túl sokat sem szabad belőle fogyasztani, naponta maximum egy evőkanálnyi chiamagot együnk. Keverjük muffin vagy más sütemény tésztájába, dúsítsunk vele zabkását, ha energiagolyót készítünk, chiamagban forgassuk meg.
CSERESZNYE
Az egyik kedvenc gyümölcsünk antocianin nevű antioxidánsban gazdag, ami segít csökkenteni az ízületi fájdalmat, a gyulladást és a duzzanatot. (Fájdalomcsillapító hatása miatt menstruációs görcsökre is kiváló.) Emellett – gazdag káliumtartalmának köszönhetően – az izomgörcsök átvészelésében is segíthet, fogyasszuk bátran edzés előtt és után is. Mivel frissen viszonylag rövid ideig ehetjük, az év többi részében válasszuk a fagyasztott cseresznyét. Dobáljunk pár szemet a joghurtunkba, zabkásánkba, készítsünk belőle gyümölcssalátát.
Ha ízületi gyulladásból szeretnénk minél hamarabb felgyógyulni, készítsünk belőle smoothie-t: 3 csészényi fagyasztott cseresznyét turmixoljunk el fél csésze citromlével, negyed teáskanál reszelt gyömbérrel, 3 csésze szénsavas ásványvízzel. Az így kapott cseresznyefröccsöt fogyasszuk naponta, legalább egy héten át, hogy segítsük a gyógyulást.