Kígyóuborka
Ez a hosszúkás, méregzöld zöldség körülbelül 95 százalékban tartalmaz vizet. Ráadásul káliumban gazdag, amely ásványi anyag segít csökkenteni a szívinfarktus kockázatát és tele van gyulladáscsökkentő anyagokkal. Rágcsálhatjuk magában is, de párosíthatjuk paradicsommal, egy kis olívaolajjal meglocsolva vagy balzsamecettel meghintve, szuper választás két főétkezés között.
Cukkini
Neutrális íze miatt sokféleképpen elkészíthető, ízesíthető jelenlegi kedvencünk, a cukkini-tészta bármilyen feltéttel. Nem véletlenül ajánlják, hogy együnk minél többet belőle, hiszen nem csak a víztartalma magas, de vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdag.
Görögdinnye
Kedvenc nyári gyümölcsünk tökéletes hozzávalója egy kánikulában elköltött pikniknek: 92 százalékban tartalmaz vizet, mindemellett A-, B6- és C-vitaminban, valamint antioxidánsokban gazdag. Ehetjük magában, ízesíthetjük vele a vizünket.
Zeller
Nem csak vízben és vitaminokban gazdag, de az Illinois-i Egyetem kutatása szerint a benne található luteolin nevű flavonoid gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású, ráadásul segít a rákos sejtek kialakulásának megelőzésében is.
Sárgarépa
Rostban és vízben gazdag. Anyáink nem véletlenül etették velünk: jótékony hatással van a látásra. Ha magában már unjuk rágcsálni, reszeljük le, ízesítsünk vele salátát vagy készítsünk belőle dzsúszt (mondjuk almával, narancssal keverve). Csipsz helyett is szuper választás, csak egy kis mártogatós kell hozzá, és már kész is az egészséges nasi az esti filmezéshez, baráti összejövetelhez.
Retek
Válasszuk bármelyik fajtát, nem nyúlunk mellé. A sárgarépához hasonlóan szuper rágcsálnivaló, a zöldség 95 százaléka víz – ezért is olyan alacsony a kalóriatartalma. Nyári napokon ráadásul hűsít is: enyhén csípős íze csökkenti a felesleges hőt a szervezetben. C-vitaminban, cinkben, foszforban gazdag. Rágcsáljuk a reggeli szendvics mellé vagy ebéd előtt.
Kivi
Több C-vitamint tartalmaz ez a kis szőrös gyümölcs, mint a narancs. Káliumtartalma pedig veri a banánét, de nem csak ezért érdemes minél gyakrabban fogyasztanunk. Immunerősítő, 85 százaléka víz, glikémiás indexe alacsony – vagyis nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintünket. Kalóriatartalma alacsony, íze édes – igazi jolly joker. Persze nem csak nyáron.
Őszibarack
Most jött el a szezonja, használjuk ki, együnk minél többet belőle. Főleg a hőségriadóban: 88 százaléka ugyanis víz. Vitaminokban, rostban, ásványi anyagokban gazdag. Készülhet belőle süti, smoothie, gyümölcssaláta, de magában is nagyon fi nom, két főétkezés között.
Krumpli
Káliumban, rostban és vízben (80%) gazdag. Nem mindegy azonban, milyen burgonyát választunk, a vöröses héjúak több vizet tartalmaznak. Legjobb, ha héjában sütjük, így a káliumtartalma magasabb marad, mintha megtisztítanánk és megfőznénk. Süssük sütőben, brokkolival, sovány fehérjével, sajttal.
Brokkoli
Csak néhány kulcsszó: magas rosttartalom, vitaminban, ásványi anyagokban gazdag, remek antioxidáns, és még finom is. Kell még érv, hogy foglalt helye legyen a kamránkban, hűtőnkben? És még hidratál is: 91 százaléka víz. Remek köret, finom levesként, saláta-hozzávalónak is. De reggeli omlettünket is tökéletessé teszi.