Ha a nyári hőségben úgy érzi, már nem tud többet inni, ha vízre már rá se tud nézni, de nem szeretne dehidratált szervezettel kóvályogni a kánikulában, itt az ideje, hogy egyen. Bizony, méghozzá magas víztartalmú zöldségeket, gyümölcsöket.

Hidratáló finomságok

Kígyóuborka

Ez a hosszúkás, méregzöld zöldség körülbelül 95 százalékban tartalmaz vizet. Ráadásul káliumban gazdag, amely ásványi anyag segít csökkenteni a szívinfarktus kockázatát és tele van gyulladáscsökkentő anyagokkal. Rágcsálhatjuk magában is, de párosíthatjuk paradicsommal, egy kis olívaolajjal meglocsolva vagy balzsamecettel meghintve, szuper választás két főétkezés között.

Cukkini

Neutrális íze miatt sokféleképpen elkészíthető, ízesíthető jelenlegi kedvencünk, a cukkini-tészta bármilyen feltéttel. Nem véletlenül ajánlják, hogy együnk minél többet belőle, hiszen nem csak a víztartalma magas, de vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdag.

Görögdinnye

Kedvenc nyári gyümölcsünk tökéletes hozzávalója egy kánikulában elköltött pikniknek: 92 százalékban tartalmaz vizet, mindemellett A-, B6- és C-vitaminban, valamint antioxidánsokban gazdag. Ehetjük magában, ízesíthetjük vele a vizünket.

Zeller

Nem csak vízben és vitaminokban gazdag, de az Illinois-i Egyetem kutatása szerint a benne található luteolin nevű flavonoid gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású, ráadásul segít a rákos sejtek kialakulásának megelőzésében is.

Sárgarépa

Rostban és vízben gazdag. Anyáink nem véletlenül etették velünk: jótékony hatással van a látásra. Ha magában már unjuk rágcsálni, reszeljük le, ízesítsünk vele salátát vagy készítsünk belőle dzsúszt (mondjuk almával, narancssal keverve). Csipsz helyett is szuper választás, csak egy kis mártogatós kell hozzá, és már kész is az egészséges nasi az esti filmezéshez, baráti összejövetelhez.

Retek

Válasszuk bármelyik fajtát, nem nyúlunk mellé. A sárgarépához hasonlóan szuper rágcsálnivaló, a zöldség 95 százaléka víz – ezért is olyan alacsony a kalóriatartalma. Nyári napokon ráadásul hűsít is: enyhén csípős íze csökkenti a felesleges hőt a szervezetben. C-vitaminban, cinkben, foszforban gazdag. Rágcsáljuk a reggeli szendvics mellé vagy ebéd előtt.

Kivi

Több C-vitamint tartalmaz ez a kis szőrös gyümölcs, mint a narancs. Káliumtartalma pedig veri a banánét, de nem csak ezért érdemes minél gyakrabban fogyasztanunk. Immunerősítő, 85 százaléka víz, glikémiás indexe alacsony – vagyis nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintünket. Kalóriatartalma alacsony, íze édes – igazi jolly joker. Persze nem csak nyáron.

Őszibarack

Most jött el a szezonja, használjuk ki, együnk minél többet belőle. Főleg a hőségriadóban: 88 százaléka ugyanis víz. Vitaminokban, rostban, ásványi anyagokban gazdag. Készülhet belőle süti, smoothie, gyümölcssaláta, de magában is nagyon fi nom, két főétkezés között.

Krumpli

Káliumban, rostban és vízben (80%) gazdag. Nem mindegy azonban, milyen burgonyát választunk, a vöröses héjúak több vizet tartalmaznak. Legjobb, ha héjában sütjük, így a káliumtartalma magasabb marad, mintha megtisztítanánk és megfőznénk. Süssük sütőben, brokkolival, sovány fehérjével, sajttal.

Brokkoli

Csak néhány kulcsszó: magas rosttartalom, vitaminban, ásványi anyagokban gazdag, remek antioxidáns, és még finom is. Kell még érv, hogy foglalt helye legyen a kamránkban, hűtőnkben? És még hidratál is: 91 százaléka víz. Remek köret, finom levesként, saláta-hozzávalónak is. De reggeli omlettünket is tökéletessé teszi.

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink