A savanyított tejtermékeknek számos jótékony egészségügyi hatása van. A házi joghurt egyszerűen elkészíthető, nagyon finom, és garantáltan adalékanyagoktól mentes.

Hogyan készül a házi joghurt?

A házi joghurt elkészítéséhez két fontos dolog kell: 3,5% százalékos, nem tartós tej (de ha hozzájutsz házi tejhez, az a legjobb), valamint néhány evőkanál élőflórás joghurt – igen, tulajdonképpen kevés joghurtból készítünk több és nagyon egészséges joghurtot.

 

Miért érdemes nekiállni, miért olyan egészségesek a savanyított tejtermékek?

  • Megszüntetik a puffadást és a gyomorégést, enyhítik a refluxot.
  • Javítják a tápanyagok felszívódását, hasznosulását.
  • A tejsav tápanyag a bélfal számára.
  • Közömbösítik az antitápanyagokat.

 

A joghurt egészségre gyakorolt hatásáról ide kattintva tudhatsz meg még többet!

 

Házi joghurt

Hozzávalók:

600 ml zsírosabb tej (legalább 3,5%- os, nem tartós)

2 ek élőflórás joghurt

hőálló befőttesüveg sterilizálva

konyhai hőmérő (nem nélkülözhetetlen, de ha van, használjuk!)

Elkészítése:

1. A tejet öntsük egy lábasba, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve melegítsük, amíg bőrösödni nem kezd (ne forraljuk, kivéve, ha házi tejet használunk, mert akkor szükséges a forralás). Vegyük le a tűzről, és hűtsük le nagyjából 42-45 fokosra. (Ha nincs hőmérőnk, nagyjából akkor jó a hőmérséklet, ha bele tudjuk tenni az ujjunkat kb. 5-10 másodpercre).

2. A joghurtot öntsük egy hőálló befőttesüvegbe, majd lassan adagoljuk hozzá a meleg tejet és keverjük össze. A joghurt mikrobáinak a legkedvezőbb a 40-45 fok, ezért melegítsük elő a sütőt 45 fokra, majd tegyük be a befőttesüveget, és hagyjuk ezen a hőmérsékleten legalább 5-6 órán át. A sütős módszer helyett a száraz dunsztot is bevethetjük. Minél tovább tartjuk az „inkubátorban” a joghurtot, annál sűrűbb lesz.

3. Ezután vegyük ki a sütőből a joghurtot, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, aztán mehet a hűtőbe.

 

Diéta és Fitnesz-tipp:

Ha sűrű állagú joghurtot szeretnél, akkor szűrd át gézen a joghurtot. A savó lecsepeg, és marad a sűrű házi joghurt.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.
Diétás kürtőskalács – így készítsd el otthon
Ha szereted a kürtőskalácsot, de diétázol, biztosan hiányzik a vásári hangulat egyik kedvenc édessége. A jó hír az, hogy otthon is elkészítheted a diétás változatát, ami ízében hozza az élményt, mégsem terheli meg annyira a gyomrodat és a kalóriamérleget.
3 zseniális joghurtos desszert, ha diétázol
A lassan melegedő időben egyre gyakrabban vágyunk a fagyira, jégkrémre, hűs édességekre. Ugyanakkor a bikiniszezonra készülve... nos, nem a legegyszerűbb megtartani a diétánkat. Szerencsére görög joghurtból is isteni fagyos édességeket készíthetünk.
3 isteni paradicsomsaláta, ha diétázol – egyszerű, friss és laktató
Diétázol, de nem akarsz lemondani a finom ízekről? Fedezd fel azt a három egyszerű, friss paradicsomsalátát, amelyek gyorsan elkészíthetők, laktatnak, és tökéletesek a könnyed étrendedhez.
5 perces jeges nyári nasi, ha diétázol
Fagylalt helyett is szuper megoldás, ha nyáron is figyelsz a vonalaidra, ráadásul pillanatok alatt elkészül. Egy baj van csak vele, nem tudsz eleget készíteni belőle.
4 gyümölcs, ami segít a koleszterinszinted csökkentésében – természetes módon
Tudd kordában tartani a koleszterinszintedet természetes módon! Négy finom gyümölcs segíthet csökkenteni a „rossz” LDL-szintet és támogatni a szív egészségét – egyszerűen beillesztve a mindennapi étrendedbe.
South Beach diéta: modern fogyókúra éhezés nélkül
Fogyás éhezés nélkül? Fedezd fel a South Beach diéta titkait és kezd el az életmódváltást még a nyáron! Mutatjuk, hogyan csináld!
9 tanács, hogy könnyebb legyen elhagyni a cukrot
Íme, 9 tipp, amivel kizárhatja a cukrot az életéből.