Szénhidrátokra szükség van
Valamikor a ’90-es évek elején a burgonyát, a fehér lisztből készült tésztát, pékárut tartották igazi szupersztárnak az energiát adó élelmiszerek közül. Ezután jött az Atkins-diéta, amelynek lényege a mérsékelt szénhidrátfogyasztás, majd egyre többen döntöttek a szénhidrát teljes megvonása mellett.
Ez utóbbi tévedésnek bizonyult, ugyanis táplálkozási szempontból a szénhidrátok igenis fontosak a szervezet számára: biztosítják a B-vitaminok, a vas és rost bevitelét, üzemanyagot szolgáltatva az agy és az izmok működéséhez. A titok: nem mindegy, hogy milyen szénhidrátok kerülnek az étrendbe. Az egyszerű szénhidrátok – felépítésük miatt – gyorsabban emésztődnek meg, így hirtelen és nagyobb mértékben emelik a vércukorszintet.
Az összetett szénhidrátok hosszabb cukormolekulákból állnak, ezért lassan emésztődnek meg, a vércukorszintet is lassan emelik, ráadásul a beolvadásuk is kevésbé drasztikus. Így nem lesz olyan nagy az energianövekedés, majd hirtelen csökkenés.
Ezek a szénhidrátok a fogyókúrában is segítenek, mert hosszabb ideig nyújtanak teltségérzetet, és sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak.
Vásároljon tudatosan húst
A húsfogyasztók számára szerencsére egyre inkább fontos, hogy az állatokat mivel etetik és hol, mennyi ideig legeltetik. Európában az elmúlt években rohamosan nőtt a haszonállatoknak adott antibiotikumok mennyisége.
Az agyhártyagyulladás, súlyos tüdőgyulladás ellen adott antibiotikumok mellett az embereknél a HIV-fertőzésre, tüdőbajra adott C-difflie nevű hatóanyagot is egyre gyakrabban adják az állatoknak is.
Ezek a szerek az utolsó védvonalat jelentik a veszélyes kórokozókkal szemben, de a megvásárolt hússal az antibiotikum hatóanyag is bekerülhet a szervezetbe. Így ezek a gyógyszerek már nem lesznek képesek gyógyítani, mivel a kórokozók rezisztenssé válnak a szerekkel szemben.
Csökkentse a sófogyasztást
A nátriumból és kloridból álló só kis mennyiségben elengedhetetlen a szervezet folyadék- és ásványianyag-egyensúlyának fenntartásához. Az ajánlások szerint egy felnőtt napi sóbevitele 5 gramm (kb. 1 teáskanál), amiben az összes étkezés benne van, beleértve a félkész és kész termékek sótartalmát is. Az élelmiszerek sótartalmát többféleképpen jelölhetik: Ha azt látja egy termékcímkén, hogy sodium (Na), akkor azt meg kell szorozni 2,5-del, hogy megkapja a sótartalmat.
Ne hagyja ki a reggelit
Vége azoknak az időknek, amikor croissant-októl és édes péksüteményektől remélték az energianövekedést. Már jó ideje a megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztásának fontosságát hangsúlyozzák a táplálkozási szakemberek, amivel minimálisra csökkenthető a túlevés a nap folyamán. A túlzott proteinbevitel azonban ártalmas is lehet: súlygyarapodást, veseproblémákat és a hidratáció csökkenését okozhatja.