Amerikában, különösen Hollywood és Los Angeles környékén egyre több embert – naná, hogy elsősorban a sztárokat – lehet kávéspohár helyett egy nagy pohár zöld itallal látni. Trendi lett a napot zöld koktéllal kezdeni kávé vagy tea helyett. Szerencsére ez a szokás nem egyszerűen csak a divatozás vagy a trendi viselkedés része, hanem egy valóban nagyon egészséges szokás. Koffein helyett egy pohár életerő és energia.
A gyümölcsfacsarók és prések térhódításával egy időben persze megjelentek a kritikák is. Nevezetesen, hogy a préselt gyümölcslé rengeteg gyümölcscukrot tartalmaz, ami a rostnak, a cukornak és az ital térfogatának köszönhetően hirtelen megemeli a vércukorszintet, gyorsan eltelíti a gyomrot – majd éppen ilyen hirtelen a hatás elmúlik, és csak elsavasodott, éhező gyomor marad utána. Nos, ha mindez részben igaz is, ne feledkezzünk meg a tényről, hogy egy ilyen gyümölcslé még mindig ezerszer egészségesebb, mint bármi, amit dobozból öntünk ki. Ám a zöld koktélokat ilyesfajta negatív kritikákkal nem illethetik.
Életerő zöldben
Nem véletlenül tartják a zöld koktélokat az egészség és a fiatalság első számú forrásainak. A zöld színű zöldségekben ugyanis klorofill és különféle enzimek találhatók, amelyek erős antioxidáns és lúgosító hatással rendelkeznek. Ezek a zöld színű lúgosító és méregtelenítő keverékek korra és nemre való tekintet nélkül fogyaszthatók. Nem csak a fiatalok késleltethetik a ráncok kialakulását, a belső szervek idő előtti elöregedését, de idősebbek is bátran ihatják.
Ők ugyanis újra feltöltődhetnek erővel, energiával, akár drámai hatást is kiválthat a zöldek rendszeres fogyasztása. Minden életkorban javul a szervezet energiaszintje, a szellemi és fizikai erőnlét is sokkal jobb lehet. Sőt egy fogyókúra vagy egy diéta esetén is hatásos a zöldséglé, hiszen serkenti az anyagcserét, segíti a lerakódott méreganyagok távozását, sőt csökkenti az édesség vagy a szénhidrát iránti vágyat.
Három fő ok a zöldek fogyasztására
Klorofill: Ez az anyag sejtregeneráló és fiatalító tulajdonságokkal bír, de ezenkívül is számos hasznos tulajdonsága van. A klorofill jelentősége abban áll, hogy szerkezete szinte egy az egyben megegyezik a vörösvérsejt hemoglobinjával. Annyi a különbség, hogy míg a hemoglobinnak a központi atomja a vas, a klorofill esetében ez magnézium. Az emberi szervezet azonban képes a magnéziumot vasra cserélni, így megelőzhető vele a vérszegénység.
Enzim: A nyers zöld levelek fogyasztása azért fontos, mert így az összes létező enzim megmarad benne. Főzés során ezeknek a fontos enzimeknek a nagy része elpusztul. Nyersen azonban ezekből nagy mennyiséget juttathatunk a szervezetünkbe, támogatva ezzel az immunrendszert és az emésztést is.
Lúgosítás: A zöld italok helyreállítják a szervezet kémhatását, így természetes módon savtalanítanak. Különösen érdemes napi rendszerességgel zöld koktélt inni, ha sertéshús-, sajt-, üdítőfogyasztók vagyunk. ezek ugyanis nagyban savasítják a szervezetet.
Mit igyunk?
Elsősorban káposztaféléket érdemes a zöld koktélba tenni. ez lehet sima káposzta, kelkáposzta, brokkoli. Ezek, egyéb pozitív tulajdonságaikon kívül, még rákellenes hatással is rendelkeznek. Választható spenót, uborka, sóska, zeller. A zeller nagyon jó ízesítőanyag, de remekül beválhat néhány friss zöldfűszer is, mint a friss bazsalikom, a menta, az oregánó, a koriander vagy a petrezselyem. A zöld koktélokat ezeken kívül alma- vagy citromlével szokták ízesíteni.