Nagyjából az ezredforduló óta minden divatos konyha szerves része lett egy turmixgép vagy egy gyümölcsfacsaró. Az egészséges életmód egyre nagyobb térhódításával trendivé vált otthon zöldség- és gyümölcsleveket facsarni – ami több mint dicséretes. Aztán világhódító útjára indult a nyers étrend és a makrobiotika, és ezeknek a háztartási eszközöknek még nagyobb szerep jutott.

Igyon zöldet!

Amerikában, különösen Hollywood és Los Angeles környékén egyre több embert – naná, hogy elsősorban a sztárokat – lehet kávéspohár helyett egy nagy pohár zöld itallal látni. Trendi lett a napot zöld koktéllal kezdeni kávé vagy tea helyett. Szerencsére ez a szokás nem egyszerűen csak a divatozás vagy a trendi viselkedés része, hanem egy valóban nagyon egészséges szokás. Koffein helyett egy pohár életerő és energia.

A gyümölcsfacsarók és prések térhódításával egy időben persze megjelentek a kritikák is. Nevezetesen, hogy a préselt gyümölcslé rengeteg gyümölcscukrot tartalmaz, ami a rostnak, a cukornak és az ital térfogatának köszönhetően hirtelen megemeli a vércukorszintet, gyorsan eltelíti a gyomrot – majd éppen ilyen hirtelen a hatás elmúlik, és csak elsavasodott, éhező gyomor marad utána. Nos, ha mindez részben igaz is, ne feledkezzünk meg a tényről, hogy egy ilyen gyümölcslé még mindig ezerszer egészségesebb, mint bármi, amit dobozból öntünk ki. Ám a zöld koktélokat ilyesfajta negatív kritikákkal nem illethetik.

Életerő zöldben

Nem véletlenül tartják a zöld koktélokat az egészség és a fiatalság első számú forrásainak. A zöld színű zöldségekben ugyanis klorofill és különféle enzimek találhatók, amelyek erős antioxidáns és lúgosító hatással rendelkeznek. Ezek a zöld színű lúgosító és méregtelenítő keverékek korra és nemre való tekintet nélkül fogyaszthatók. Nem csak a fiatalok késleltethetik a ráncok kialakulását, a belső szervek idő előtti elöregedését, de idősebbek is bátran ihatják.

Ők ugyanis újra feltöltődhetnek erővel, energiával, akár drámai hatást is kiválthat a zöldek rendszeres fogyasztása. Minden életkorban javul a szervezet energiaszintje, a szellemi és fizikai erőnlét is sokkal jobb lehet. Sőt egy fogyókúra vagy egy diéta esetén is hatásos a zöldséglé, hiszen serkenti az anyagcserét, segíti a lerakódott méreganyagok távozását, sőt csökkenti az édesség vagy a szénhidrát iránti vágyat.

Három fő  ok a zöldek  fogyasztására

Klorofill: Ez az anyag sejtregeneráló és fiatalító tulajdonságokkal bír, de ezenkívül is számos hasznos tulajdonsága van. A klorofill jelentősége abban áll, hogy szerkezete szinte egy az egyben megegyezik a vörösvérsejt hemoglobinjával. Annyi a különbség, hogy míg a hemoglobinnak a központi atomja a vas, a klorofill esetében ez magnézium. Az emberi szervezet azonban képes a magnéziumot vasra cserélni, így megelőzhető vele a vérszegénység.

Enzim: A nyers zöld levelek fogyasztása azért fontos, mert így az összes létező enzim megmarad benne. Főzés során ezeknek a fontos enzimeknek a nagy része elpusztul. Nyersen azonban ezekből nagy mennyiséget juttathatunk a szervezetünkbe, támogatva ezzel az immunrendszert és az emésztést is.

Lúgosítás: A zöld italok helyreállítják a szervezet kémhatását, így természetes módon savtalanítanak. Különösen érdemes napi rendszerességgel zöld koktélt inni, ha sertéshús-, sajt-, üdítőfogyasztók vagyunk. ezek ugyanis nagyban savasítják a szervezetet.

Mit  igyunk?

Elsősorban káposztaféléket érdemes a zöld koktélba tenni. ez lehet sima káposzta, kelkáposzta, brokkoli. Ezek, egyéb pozitív tulajdonságaikon kívül, még rákellenes hatással is rendelkeznek. Választható spenót, uborka, sóska, zeller. A zeller nagyon jó ízesítőanyag, de remekül beválhat néhány friss zöldfűszer is, mint a friss bazsalikom, a menta, az oregánó, a koriander vagy a petrezselyem. A zöld koktélokat ezeken kívül alma- vagy citromlével szokták ízesíteni.

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás 50 felett: étrend és fitnesz tippek menopauza idejére
A megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a hormonbarát táplálkozási tippek segítségével 50 felett is formában maradhatsz.
3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.