A kalciumról leginkább a csontok egészségének megőrzése jut eszünkbe, holott ez az ásványi anyag nemcsak a csontképzéshez, a csontállomány fenntartásához szükséges, hanem számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő táplálkozással elegendő mennyiségű kalciumhoz jusson a szervezet.

Kalcium – veszélyes hiány

Miért kell kalcium?

A kalcium a szervezet alapvető tápanyaga, amelyet csak kívülről tud felvenni. Kilencvenkilenc százaléka a csontokban található. Ha a táplálékban kevés a kalcium, a szervezet elkezdi kivonni a csontokból. A fogak és a csontozat felépítése mellett döntő fontosságú az izmok, az idegrendszer, a hormonképződés, a véralvadás, a vérnyomás szabályozásában és néhány enzim megfelelő működésében is. Az alacsony kalciumszint így nemcsak a csontok egészségét veszélyezteti, de memóriazavart, depressziót és viselkedésbeli változásokat is okozhat.

Mennyi kalcium szükséges?

A kalciumszükséglet életkornak megfelelően változik. Mivel a normális csonttömeg az első harminc évben alakul ki, különösen fontos a megfelelő kalciumbevitel gyermek- és serdülőkorban, de idős korban is nagyobb a kalciumszükséglet, részben azért is, mert ilyenkor már nem hasznosul olyan jól, mint fiatalon. Ugyancsak nagyobb a kalciumigény a terhesség alatt, különösen nagy a magzat kalciumigénye a 3. trimeszte idején.

GYERMEKEKNÉL  AZ AJÁNLÁS EGY NAPRA

    6–12 hónap között 540 mg
    2–10 év között 800 mg
    11–18 év között 1000 mg
    19 év feletti nők és férfiak esetében egyaránt 1000 mg
    50 év feletti nőknél és 70 év feletti férfiaknál már 1300–1500 mg

Kalciumban gazdag étrend

A tejtermékek, vagyis maga a tej, a joghurt, a sajt a leggazdagabb kalciumforrások. Kevesebb kalcium található a halakban, diófélékben, zöldségekben. A tejben, tejtermékekben lévő kalcium jobban hasznosul a bennük lévő D-vitamin miatt, így nem szerencsés a tejtermékek kiiktatása az étrendből. Tejből és tejtermékekből mindennap 3-4 egységet kellene fogyasztani. Egy egységnek minősül 2 dl tej vagy tejes ital; 1 joghurt; 1 kefir; 5 dkg félzsíros túró; 3 dkg sajt; 2 db kockasajt. Fél liter tej a napi kalciumszükséglet 60-70 százalékát fedezi, 5 dkg sajt pedig egyötödét-felét, attól függően, hogy milyen típusúról van szó. Egyes sajtok kalciumtartalma messze meghaladja a tejét, ezért aki a tej elhagyása mellett dönt, a joghurt után elsősorban a sajtból juthat megfelelő mennyiségű kalciumhoz.A kalcium felszívódását, illetve hasznosulását gátolja viszont egyebek között a túlzott só- és zsírbevitel, az oxálsav (a spenótban, a sóskában vagy a kakaóporban található nagyobb mennyiségben – ezért a kakaó hiába készül tejből, nem optimális kalciumforrás), az üdítőitalokban lévő foszfor, a túlzott koffeinbevitel, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás és a mozgásszegény életmód.

Mintaétrend 1000 mg kalciumra

1 pohár natúr joghurt (150 mg)
3 dkg ementáli sajt (300 mg)
3 dkg trappista sajt (180 mg)
5 dkg sovány túró (50 mg)
100 gramm rozskenyér (30 mg)
150 gramm brokkoli (169 mg)
1 banán (kb. 110 mg)
100 gramm eper, vagy málna, vagy meggy (kb. 2530 mg)

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.