A kávézás pozitív hatásai
A kávé az egyik legnépszerűbb italunk, sokan isszák, hogy lendületet kapjanak tőle, vagy kifejezetten az íze miatt. Az utóbbi években napvilágot látott kutatások eredményeképpen a kávézás, a kávéfogyasztás számos pozitív hatására derült fény.
Néhány példa:
- Klorogénsav-tartalmának köszönhetően segíthet a fogyásban.
- A benne lévő polifenolok rákmegelőző hatásúak.
- A napi rendszerességű kávéfogyasztás már egy csésze esetén is 7-10%-kal mérsékli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
- A koffein jó hatással van az agyműködésre: javítja a hosszú távú memóriát és csökkenti a Parkinson- és az Alzheimer-kór kockázatát.
- A kávé számos értékes tápanyag forrása (pl. B5- és B2-vitamin, magnézium, kálium).
A kávéfogyasztásnak ugyanakkor káros következményei is lehetnek, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Ennek érdekében tartsuk szem előtt a most következő szempontokat.
Ha pedig az egészségünk mellett a kávé íze is fontos, érdemes egy baristáknak szánt tanfolyam során elmélyíteni a kávékészítéssel kapcsolatos tudásunkat!
Ne vigyük túlzásba
A kávénak számos pozitív hatása van, ha nem visszük túlzásba. De hol a határ? Egy brit kutatás ugyan korábban arra az eredményre jutott, hogy akár 25 csészével is megihatunk naponta, ezt a legtöbb szakértő túl soknak tartja!
Az utóbbi évek kutatásai alapján kirajzolódó tudományos konszenzus napi 3-4 csészénél (300-400 mg koffein) húzza meg a határt. Sőt, a legújabb eredmények szerint a jól beállított vérnyomással élő magasvérnyomás-betegek is nyugodtan megihatnak napi 1-2 csésze kávét.
Nem mindegy, mikor isszuk!
A reggel elfogyasztott, napindító kávé a legnépszerűbb, de sokan isznak egy csészével ebéd után is. Ez segít átlendülni a jóllakottság keltette bágyadtságon, és ad egy kis lökést a munkakedvnek is.
Olyanok is vannak azonban, akik késő délután hörpintik fel az utolsó kávét, túlóra vagy vizsgaidőszak során pedig az esti kávézás sem ritka. Pedig az a koffeinmennyiség, ami a késő délutáni, de különösen az esti kávéval bekerül a szervezetbe, még jó pár órán át dolgozik benne. A túl kései kávéivás megzavarja a test biológiai óráját, felborítja az úgynevezett cirkadián ritmust. Ezzel pedig összezavarja az aktív és az alvással töltött órák megszokott ritmusát. Ezért aranyszabály, hogy a lefekvést megelőző 4-5 órában már semmiféle koffeintartalmú italt ne fogyasszunk.
Hagyjuk el a cukrot és a tejszínt
A kávé kedvező hatásai leginkább akkor érvényesülnek, ha önmagában fogyasztjuk. A legproblémásabb a cukor hozzáadása. Egy kockacukor energiatartalma 12 kalória, ami nem tűnik soknak. De napi 3-4 kávénál, pláne, ha valaki két cukorral issza, már nem elhanyagolható kalóriatöbblet. Azonban még napi 1 kockacukorral számolva is jelentős mennyiség havi szinten. Ráadásul a cukor az elhízáson kívül további negatív következményekkel jár, a fogszuvasodástól kezdve a cukorbetegség kialakulásától a kalciumhiányig.
A kávétejszín ugyancsak felesleges kalóriákat jelent, ráadásul sokszor adalékanyagokat is tartalmaz. Az egészséges kávé tehát mindenképpen tejszín- és cukormentes.
Ne igyuk éhgyomorra!
Kora reggel a legtöbben éppen azért készítik el az első kávéjukat, hogy felébredjenek tőle. Ennek ellenére nem túl jó ötlet éhgyomorra elfogyasztani. A kávé ugyanis fokozott gyomorsavtermelésre ösztönzi a gyomrot, nagymértékben terhelve annak nyálkahártyáját.
Ezt a hatást tovább súlyosbíthatjuk egy nagy pohár, önmagában is savas narancslével. Ehelyett inkább a reggeli szendvics vagy müzli után hörpintsük fel a kávét, illetve a narancslevet.
Ha odafigyelünk ezekre a szempontokra, önfeledten élvezhetjük a kávé ízét anélkül, hogy az egészségünk miatt aggódnunk kellene.
EZ IS ÉRDEKELHETI: