Sokáig tartotta magát a nézet, hogy a kávé egészségtelen. Ma már tudjuk, hogy a kávézás számos jótékony hatással bír. Persze, nem mindegy, hogy milyen kávét iszunk, illetve mennyit és hogyan fogyasztunk belőle.

Így kávézzunk egészségesen!

A kávézás pozitív hatásai

A kávé az egyik legnépszerűbb italunk, sokan isszák, hogy lendületet kapjanak tőle, vagy kifejezetten az íze miatt. Az utóbbi években napvilágot látott kutatások eredményeképpen a kávézás, a kávéfogyasztás számos pozitív hatására derült fény.

Néhány példa:

  • Klorogénsav-tartalmának köszönhetően segíthet a fogyásban.
  • A benne lévő polifenolok rákmegelőző hatásúak.
  • A napi rendszerességű kávéfogyasztás már egy csésze esetén is 7-10%-kal mérsékli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
  • A koffein jó hatással van az agyműködésre: javítja a hosszú távú memóriát és csökkenti a Parkinson- és az Alzheimer-kór kockázatát.
  • A kávé számos értékes tápanyag forrása (pl. B5- és B2-vitamin, magnézium, kálium).

A kávéfogyasztásnak ugyanakkor káros következményei is lehetnek, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Ennek érdekében tartsuk szem előtt a most következő szempontokat.

Ha pedig az egészségünk mellett a kávé íze is fontos, érdemes egy baristáknak szánt tanfolyam során elmélyíteni a kávékészítéssel kapcsolatos tudásunkat!

 

kávézás kávé

Fotó: Pixabay

 

Ne vigyük túlzásba

A kávénak számos pozitív hatása van, ha nem visszük túlzásba. De hol a határ? Egy brit kutatás ugyan korábban arra az eredményre jutott, hogy akár 25 csészével is megihatunk naponta, ezt a legtöbb szakértő túl soknak tartja!

Az utóbbi évek kutatásai alapján kirajzolódó tudományos konszenzus napi 3-4 csészénél (300-400 mg koffein) húzza meg a határt. Sőt, a legújabb eredmények szerint a jól beállított vérnyomással élő magasvérnyomás-betegek is nyugodtan megihatnak napi 1-2 csésze kávét.

 

Nem mindegy, mikor isszuk!

A reggel elfogyasztott, napindító kávé a legnépszerűbb, de sokan isznak egy csészével ebéd után is. Ez segít átlendülni a jóllakottság keltette bágyadtságon, és ad egy kis lökést a munkakedvnek is.

Olyanok is vannak azonban, akik késő délután hörpintik fel az utolsó kávét, túlóra vagy vizsgaidőszak során pedig az esti kávézás sem ritka. Pedig az a koffeinmennyiség, ami a késő délutáni, de különösen az esti kávéval bekerül a szervezetbe, még jó pár órán át dolgozik benne. A túl kései kávéivás megzavarja a test biológiai óráját, felborítja az úgynevezett cirkadián ritmust. Ezzel pedig összezavarja az aktív és az alvással töltött órák megszokott ritmusát. Ezért aranyszabály, hogy a lefekvést megelőző 4-5 órában már semmiféle koffeintartalmú italt ne fogyasszunk.

 

Hagyjuk el a cukrot és a tejszínt

A kávé kedvező hatásai leginkább akkor érvényesülnek, ha önmagában fogyasztjuk. A legproblémásabb a cukor hozzáadása. Egy kockacukor energiatartalma 12 kalória, ami nem tűnik soknak. De napi 3-4 kávénál, pláne, ha valaki két cukorral issza, már nem elhanyagolható kalóriatöbblet. Azonban még napi 1 kockacukorral számolva is jelentős mennyiség havi szinten. Ráadásul a cukor az elhízáson kívül további negatív következményekkel jár, a fogszuvasodástól kezdve a cukorbetegség kialakulásától a kalciumhiányig.

A kávétejszín ugyancsak felesleges kalóriákat jelent, ráadásul sokszor adalékanyagokat is tartalmaz. Az egészséges kávé tehát mindenképpen tejszín- és cukormentes.

 

Ne igyuk éhgyomorra!

kávézás

Kora reggel a legtöbben éppen azért készítik el az első kávéjukat, hogy felébredjenek tőle. Ennek ellenére nem túl jó ötlet éhgyomorra elfogyasztani. A kávé ugyanis fokozott gyomorsavtermelésre ösztönzi a gyomrot, nagymértékben terhelve annak nyálkahártyáját.

Ezt a hatást tovább súlyosbíthatjuk egy nagy pohár, önmagában is savas narancslével. Ehelyett inkább a reggeli szendvics vagy müzli után hörpintsük fel a kávét, illetve a narancslevet.

Ha odafigyelünk ezekre a szempontokra, önfeledten élvezhetjük a kávé ízét anélkül, hogy az egészségünk miatt aggódnunk kellene.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.