Sokáig tartotta magát a nézet, hogy a kávé egészségtelen. Ma már tudjuk, hogy a kávézás számos jótékony hatással bír. Persze, nem mindegy, hogy milyen kávét iszunk, illetve mennyit és hogyan fogyasztunk belőle.

Így kávézzunk egészségesen!

A kávézás pozitív hatásai

A kávé az egyik legnépszerűbb italunk, sokan isszák, hogy lendületet kapjanak tőle, vagy kifejezetten az íze miatt. Az utóbbi években napvilágot látott kutatások eredményeképpen a kávézás, a kávéfogyasztás számos pozitív hatására derült fény.

Néhány példa:

  • Klorogénsav-tartalmának köszönhetően segíthet a fogyásban.
  • A benne lévő polifenolok rákmegelőző hatásúak.
  • A napi rendszerességű kávéfogyasztás már egy csésze esetén is 7-10%-kal mérsékli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
  • A koffein jó hatással van az agyműködésre: javítja a hosszú távú memóriát és csökkenti a Parkinson- és az Alzheimer-kór kockázatát.
  • A kávé számos értékes tápanyag forrása (pl. B5- és B2-vitamin, magnézium, kálium).

A kávéfogyasztásnak ugyanakkor káros következményei is lehetnek, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Ennek érdekében tartsuk szem előtt a most következő szempontokat.

Ha pedig az egészségünk mellett a kávé íze is fontos, érdemes egy baristáknak szánt tanfolyam során elmélyíteni a kávékészítéssel kapcsolatos tudásunkat!

 

kávézás kávé

Fotó: Pixabay

 

Ne vigyük túlzásba

A kávénak számos pozitív hatása van, ha nem visszük túlzásba. De hol a határ? Egy brit kutatás ugyan korábban arra az eredményre jutott, hogy akár 25 csészével is megihatunk naponta, ezt a legtöbb szakértő túl soknak tartja!

Az utóbbi évek kutatásai alapján kirajzolódó tudományos konszenzus napi 3-4 csészénél (300-400 mg koffein) húzza meg a határt. Sőt, a legújabb eredmények szerint a jól beállított vérnyomással élő magasvérnyomás-betegek is nyugodtan megihatnak napi 1-2 csésze kávét.

 

Nem mindegy, mikor isszuk!

A reggel elfogyasztott, napindító kávé a legnépszerűbb, de sokan isznak egy csészével ebéd után is. Ez segít átlendülni a jóllakottság keltette bágyadtságon, és ad egy kis lökést a munkakedvnek is.

Olyanok is vannak azonban, akik késő délután hörpintik fel az utolsó kávét, túlóra vagy vizsgaidőszak során pedig az esti kávézás sem ritka. Pedig az a koffeinmennyiség, ami a késő délutáni, de különösen az esti kávéval bekerül a szervezetbe, még jó pár órán át dolgozik benne. A túl kései kávéivás megzavarja a test biológiai óráját, felborítja az úgynevezett cirkadián ritmust. Ezzel pedig összezavarja az aktív és az alvással töltött órák megszokott ritmusát. Ezért aranyszabály, hogy a lefekvést megelőző 4-5 órában már semmiféle koffeintartalmú italt ne fogyasszunk.

 

Hagyjuk el a cukrot és a tejszínt

A kávé kedvező hatásai leginkább akkor érvényesülnek, ha önmagában fogyasztjuk. A legproblémásabb a cukor hozzáadása. Egy kockacukor energiatartalma 12 kalória, ami nem tűnik soknak. De napi 3-4 kávénál, pláne, ha valaki két cukorral issza, már nem elhanyagolható kalóriatöbblet. Azonban még napi 1 kockacukorral számolva is jelentős mennyiség havi szinten. Ráadásul a cukor az elhízáson kívül további negatív következményekkel jár, a fogszuvasodástól kezdve a cukorbetegség kialakulásától a kalciumhiányig.

A kávétejszín ugyancsak felesleges kalóriákat jelent, ráadásul sokszor adalékanyagokat is tartalmaz. Az egészséges kávé tehát mindenképpen tejszín- és cukormentes.

 

Ne igyuk éhgyomorra!

kávézás

Kora reggel a legtöbben éppen azért készítik el az első kávéjukat, hogy felébredjenek tőle. Ennek ellenére nem túl jó ötlet éhgyomorra elfogyasztani. A kávé ugyanis fokozott gyomorsavtermelésre ösztönzi a gyomrot, nagymértékben terhelve annak nyálkahártyáját.

Ezt a hatást tovább súlyosbíthatjuk egy nagy pohár, önmagában is savas narancslével. Ehelyett inkább a reggeli szendvics vagy müzli után hörpintsük fel a kávét, illetve a narancslevet.

Ha odafigyelünk ezekre a szempontokra, önfeledten élvezhetjük a kávé ízét anélkül, hogy az egészségünk miatt aggódnunk kellene.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez lesz a kedvenc diétás, nyári sütid: barackos ropogós
Ezt a diétás édességet pillanatok alatt elkészítheted, hidegen és melegen is isteni. 
Ezért nem mindegy, hogyan pótlod a magnéziumot
A magnézium a szervezet számos folyamatában fontos szerepet játszik, beleértve a vérnyomás és a vércukorszint szabályozását, az energiatermelést és a csontok optimális egészségének megőrzését.
Időnként nem árt egy kis takarítás: használd a turmixok erejét
Ilyenkor tavasszal érdemes kihasználni a rengeteg friss zöldség és gyümölcs gyógyító erejét. Igyunk minden nap turmixokat!
Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.

Ajánlataink