Gondolkodás és kóstolás nélkül sózunk, csipszet, sós rágcsálnivalót eszünk. A túlzott sófogyasztás legalább olyan káros, mint a túlzott cukorbevitel. Itt az ideje, hogy leszokjunk róla, és csak a szükséges mennyiséget fogyasszuk.

7 tanács, hogy kevesebb sót együnk

A magyarok jelentős része túl sok sót fogyaszt. Ez esetben nem csak arról van szó, hogy milyen sok sós rágcsálnivalót eszünk, csipszet, ropit és egyebeket, de rendszerint túlsózzuk az ételeinket is. A sófogyasztás esetében sajnos még azok is hajlamosak az ajánlottnál többet bevinni, akik igyekeznek ritkábban nyúlni a sótartó után, vagy kerülik a kifejezetten sós nasikat. A feldolgozott élelmiszerekben ugyanis rengeteg só található, ami káros hatással van az egészségünkre.

Az európai lakosság sóbevitele 70-75 százalékban feldolgozott élelmiszerekből, 10-15 százalékban pedig az ételkészítés során hozzáadott sóból tevődik össze. A maradék az utósózáskor kerül a szervezetünkbe.

sófogyasztás

Fotó: Shutterstock

 

A túlzott sófogyasztás hatása az egészségre

Nem arról van szó, hogy egyáltalán ne sózzuk az ételeinket, hiszen a szervezetnek szüksége van a nátrium-kloridra. Ahogyan arra a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is emlékeztet, a sónak jelentős szerepe van az ingerületátvitelben, a vérnyomás szabályozásában, a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában. A nátrium elengedhetetlen a szervezet működéséhez: napi 1,5-2 gramm a javasolt mennyiség. Két gramm nátriumot öt gramm konyhasóval viszünk be. Egy pár évvel ezelőtti nemzetközi felmérésből kiderült, hogy nem csak a magyarok, de a többi ország lakói sem nagyon ismerik a különböző ételek sótartalmát – komoly probléma ez, hiszen így alábecsülik saját sóbevitelüket.

Ha túl magas a sófogyasztás, az nem csak elhízáshoz vezethet, de szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához is. Aki túl sok sót fogyaszt, annak számolnia kell a magas vérnyomás, az agyvérzés, a vesebetegség kockázatával. A kisebb sófogyasztás jelentősen csökkenti az infarktus kialakulásának esélyét.

 

Mit tehetünk a sófogyasztás csökkentéséért?

Íme, 7 egyszerű trükk, amivel csökkenthetjük a mindennapi sóbevitelt.

1. Konzerv ételek helyett válasszunk friss vagy fagyasztott zöldséget, gyümölcsöt. A konzervek ugyanis a tartósítás miatt sok sót tartalmaznak.
2. Kerüljük az üveges szószokat. Mindössze egy evőkanálnyi szójaszósz több mint 1000 mg szódiumot tartalmaz. Használjunk helyette inkább balzsamecetet.
3. Együnk kevesebb kenyeret. Ne csak a fogyás érdekében, de ha lehet, kerüljük a szupermarketekben vásárolt, zacskós, szeletelt szendvicskenyereket. Egy-egy ilyen szelet rengeteg sót tartalmazhat, akár 230 mg-ot is. Mindig olvassuk el az összevetők listáját!
4. Kerüljük a felvágottakat. A csirke- vagy pulykamellsonka, amelyet a boltban veszünk, nem véletlenül olyan finom. Sajnos a felvágottak nagyon sok sót tartalmaznak, egy szelet pulykasonkában körülbelül 1050 mg szódium található. Szendvicsünkre tegyünk inkább sovány sajtot vagy zöldséget, ha pedig ragaszkodunk a húshoz, vágjunk vékony szeleteket a hétvégéről maradt sült húsból.
5. Készítsük magunk a leveseinket! Azt hihetnénk, hogy a zöldséggel vagy hússal teli félkész levessel nem nyúlunk mellé, pedig igen. Ha zacskós vagy konzerv levest készítünk, nagyon sok felesleges sót viszünk be a szervezetünkbe. Szánjuk rá az időt, főzőcskézzünk otthon, így kontrollálni tudjuk a sóbevitelt.
6. Hanyagoljuk a bundás húsokat. A legjobb, ha a csirkemellet natúr módon készítjük el. Ha mindenféle szósszal, panírral próbáljuk ízletesebbé tenni, egészségtelen lesz az ebéd.
7. Ritkábban együnk pizzát. Nem csak a kalóriatartalma magas, de rengeteg sót is tartalmaz. Egy átlagos pizzaszeletben 760 mg szódium van. Ha csak lehet, válasszunk mást vagy készítsük el a pizzatésztát otthon.

A leszokás – csakúgy, mint a cukor esetében – nem egyszerű és valószínűleg jó pár hétig, akár hónapig is eltart majd. Mégis, megéri próbálkozni a sófogyasztás minimalizásával: tegyük el a sótartót az asztalról, csak kóstolás után sózzunk, salátáinkat, zöldségeinket pedig egyáltalán ne szórjuk meg sóval. Főzés közben próbáljunk kevesebb sót vagy ételízesítőt használni.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Zsírégetés alvás közben? – 5 hormon, amitől valóban fogysz éjszaka
Kata története: áldozatokkal járt, hogy lefogytam
Előfordul, hogy az elszántság és a belefektetett munka egyszerűen nem elég. Ilyenkor hiába minden diéta, edzés és változtatás, egyszerűen nem mennek le a kilók. Kata esetében a fogyási kudarc egyik oka, a betegségei mellett a sporttal kapcsolatos pszichés gát is volt, így utolsó kísérletként választotta a gyomorkisebbítő műtétet, ami végül hozzájárult testsúlycsökkenéséhez.
Zsírégető saláta? Csak a megfelelő öntet kell hozzá, mutatjuk a receptet
Könnyű, természetes, és pár perc alatt elkészül – próbáld ki, és szeretni fogod!
3 diétás recept cukkiniből, amit imádni fogsz
A cukkini most három különböző, mégis egyszerű formában mutatja meg, mit tud.
Rosalia Borpiknik, a nyárindító óriás piknik Budapest szívében
Ki ne emlékezne a friss fű illatára, a piknikplédekkel tarkított ligetre és a poharak csilingelésére? Nemsokára újra kezdetét veszi az óriás kerti parti a Városliget hatalmas fáinak árnyékában, ami idén először 4 napon át várja a borozgatni és lazítani vágyókat.
Egészségesen finomat – Így készült a diétás répás cupcake
A répás sütemények régóta kedvencei az egészségtudatos sütögetőknek, hiszen a sárgarépa természetes édessége, nedvessége és tápanyagtartalma kiváló alapot ad egy puha, szaftos muffinhoz. De mi történik, ha a klasszikus receptet egy kicsit újragondoljuk?
Szabadulj meg a hasi zsírtól - 7 napos egyszerű mintaétrend
Eleged van a makacs hasi zsírból, ami nemcsak esztétikailag zavar, de az egészségedre is veszélyt jelenthet?
Zsírégetés edzés nélkül? Ez a félperces trükk tényleg működik
Elég volt a kimerítő edzésekből és a szigorú diétákból? Egy mindössze 30 másodperces napi trükk segíthet beindítani a zsírégetést – ráadásul otthon, különleges eszközök nélkül. A megoldás meglepően egyszerű, mégis hatásos.

Ajánlataink