Nyáron, hála a rengeteg jókedvű baráti partinak és stresszes családi összejövetelnek, az emberek többsége az átlagosnál több alkoholt fogyaszt. Úgy tűnik, ez teljesen ártalmatlan, hiszen minden alkalommal finom falatokat öblítenek le az italokkal, mégsem szabad elfelejteni, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás komoly pusztítást végez a testben: károsíthatja az agyat, a szívet, a májat, valamint növelheti egyes rákos megbetegedések kockázatát és gyengítheti az immunrendszert. Jó tanácsok bulizóknak.

Mámoros pillanatok helyett

A kulcsszó: mértékletesség

A legokosabb módja annak, hogy élvezze az alkohol ízét és a partikat is, nem mellesleg pedig megőrizze egészségét, ha betartja a mértékletes ivásra vonatkozó iránymutatásokat. Ez azonban nem egyszerű, hiszen elég sok ajánlás kering az interneten, sőt még a szakemberek között sincs teljes egyetértés a mennyiségeket illetően. Az biztos, hogy nagyon nehéz meghatározni, hol a határ az ártalmatlan poharazgatás és az alkoholizmus között, hiszen minden ember másként reagál az alkoholra. Figyelembe kell venni a nemet, a testméretet és azt, hogy milyen az anyagcseréje.

Az Ontario Research Foundation defi níciója szerint, ha valaki naponta csak 60 gramm alkoholt (1 dl pálinka, 2 korsó sör vagy 3 dl bor) iszik meg, akkor még a biztonságos sávon belül marad, és nem lesz alkoholbeteg. Ezzel szemben, ha 150 grammnyi alkoholt fogyaszt, akkor szinte biztosan szervi elváltozásokat okoz nála az italozás. Az amerikai Addiction Research Foundation szerint egy férfi hetente maximum 120 gramm, egy nő 90 gramm alkoholt fogyaszthat el büntetlenül, de ebből egyszerre, egy alkalommal csak 30-40 grammot ihat meg. Javasolják továbbá, hogy az italfogyasztások között legalább 3 nap szünetet tartsanak.

Igyon átgondoltan!

Lehet, hogy buligyilkosság, mégis azt tanácsoljuk, hogy egy kis odafigyeléssel csökkentse az alkoholfogyasztás káros hatásait. Hogy mit kell tennie? Nos, egy új tanulmány szerint például cukrot enni alkoholivás közben. Azt állítják ugyanis, hogy azoknál a nőknél, akik ezzel a módszerrel próbálták enyhíteni az alkohol káros hatásait, 3 és ½ órával az ivás után alacsonyabb véralkoholszintet mértek, mint azoknál, akik poharazgatás közben vizet ittak.

Óvatosan az „egészséges” alkoholokkal!

A vörösbort gyakran emlegetik csodás elixírként, amely resveratroltartalmának köszönhetően megvédi a szív egészségét és ragyogóvá teszi a bőrt. A resveratrolt a vörös szőlők héja tartalmazza nagy mennyiségben, és bizonyított, hogy a vörösbort mértékkel fogyasztók általánosságban magasabb életkort élnek meg és kisebb százalékban alakul ki náluk érrendszeri betegség. Ez a jótékony hatás azonban csak napi 1 kis pohár mennyiség elfogyasztásakor érvényesül – ennél nagyobb mennyiség már károsan hat a szervezetre.

Tervezzen előre!

Igen, tudjuk, hogy most arra gondol, egy buliban pont a spontaneitás a lényeg, de most az egészsége a tét. Stratégia nélkül könnyen előfordul, hogy többet iszik, mint kellene. Az egyik hatékony módszer az ivás kordában tartására, ha az alkoholtartalmú italok fogyasztása között mindig iszik egy pohár vizet. Így szinte biztos, hogy kevesebb alkoholt iszik az este folyamán, de a szervezete meg fogja hálálni a gondoskodást.

Ezek is érdekelhetnek

Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.
3 zseniális étel sütőtökből, ha diétázol
A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt ha fogyni szeretnél egy szuper alapanyag.
Természetes módszerek nőknek vérnyomás csökkentésére
A változó kor számos kellemetlen tünettel jár, mint a hangulatingadozás, hőhullám, álmatlanság. De vajon mi köze a vérnyomásunkhoz?
Mire jó az orvosi masszázs? A kéz gyógyító ereje
Az orvosi masszázsként is emlegetett fizioterápiás módszer a mozgásszervi betegségek kezelésére, önállóan vagy gyógytorna kiegészítéseként, de a megelőzés tekintetében is fontos lehet. Eláruljuk, hogy pontosan milyen problémáknál érdemes szakembert felkeresni.
Jógázz a felhők felett!
A jóga egyik szépsége, hogy szó szerint bárhol végezhetjük.
Íme az ősz kedvenc diétás vacsorája: marhahúsos karfiolpite
Számos remek karfiolos recept után most egy újabb szuper ötlet! Így kápráztasd el a családodat ezzel az ínycsiklandó étellel!
Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.
Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.

Ajánlataink