A mélyhűtő előnyei
Rengeteg előnyét ismerjük a fagyasztónak: megmenthetjük a maradékot a kidobástól, hosszan tárolhatjuk azt az ételt is, amit csak hetekkel később szeretnénk elővenni, rengeteg alapanyagot óvunk meg a megromlástól. A mélyhűtő az egyik legfontosabb konyhai tárolónk, használjuk ki, és bátran fagyasszuk le az alább felsorolt élelmiszereket!
Fűszerek, gyógynövények
Ha a kiskertben elburjánzott a rozmaring vagy más fűszernövény, ne várjuk meg, míg tönkremegy – akkor sem kell kidobni, ha olyan mennyiségben áll rendelkezésre, amit nem tudunk a főzéshez felhasználni (vagy elajándékozni). A rozmaring, bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű is alkalmas a fagyasztásra. Aprítsuk fel a növényeket, egyenként szórjuk jégkockatartóba, öntsük fel egy-két kanál vízzel, és mehet a jégre. Felhasználásuk könnyű: ha szükségünk van rájuk, csak dobjuk a levesbe, szószba, mártásba. Az igazán ínyencek víz helyett olívaolajat használnak – a bazsalikommal kitűnő párost alkotnak.
Hasonlóképpen fagyaszthatjuk le a fokhagymát is: fokhagymanyomóval törjük össze, keverjük el valamilyen neutrális ízű olajjal, majd tegyük jól záródó, kisebb dobozban a mélyhűtőbe. Egy hónapig megőrzi az aromáját.
Vaj
Ha egy kicsit több vajat vettünk, akkor sincs semmi gond: tegyük a fagyasztóba, és nem fog megavasodni. (Néhány sütinél még hasznos is, ha a vaj, mint alapanyag, fagyott, így könnyebb reszelni.) Mielőtt lefagyasztanánk, osszuk kisebb porciókra a könnyebb kezelhetőség érdekében.
Banán, avokádó
Mindkét gyümölcs hamar romlik, azonban meghosszabbíthatjuk az élettartamukat: a mélyhűtő a megoldás. A fagyasztott banán népszerű smootie alapanyag, fel sem kell olvasztani használatkor. Az avokádót pedig még azelőtt tegyük a jégre, mielőtt teljesen megérne, bebarnulna. Tökéletes smoothie alapanyag ez is, de felolvasztva készülhet belőle krém, salátaszósz.
Liszt
Az élelmiszer, amiből gyakran nem marad belőle más, mint csemege a molyoknak. Kivéve, ha a fagyasztóba tesszük. A lényeg, hogy jól záródó, műanyag dobozban tároljuk. A mélyhűtőből kivéve azonnal használhatjuk, nem kell várni a kiolvadásra.
Citromhéj
Míg a citrusféléket általában nem szerencsés fagyasztani (sem egészben, sem szeletekre vágva), reszelve a fagyasztóba téve sokáig megőrizhetjük a héj frissességét. Ha egy kis frissítőre vágyunk, csak egy csipetnyi kell belőle: feldobja bármelyik szószt, salátát, üdítőt. Természetesen ugyanígy fagyasztható a narancs és a lime héja is.
Amit ne tegyünk a fagyasztóba:
- tojás
- szénsavas üdítők
- bő olajban sült ételek (sült krumpli, rántott hús)
- magas víztartalmú gyümölcsök, zöldségek
- krumpli
- mustár, majonéz, ketchup
- lekvár
- curry
EZ IS ÉRDEKELHETI:
- Pánik helyett tudatosan: vásárlási és táplálkozási tippek a koronavírus idejére
- Konyhai praktikák az állandó bosszankodás helyett
- 6 bevált tipp, mit hogyan tárolj a mélyhűtőben