Amikor hosszú időre kell előre gondolkodni a család ellátásáról, a legjobb barátunkká válhat a mélyhűtő. Sokkal több ételt tudunk benne hosszú távon tárolni, mint gondolnánk – érdemes tehát kihasználni a fagyasztó előnyeit.

Fagyasztóba velük! 5 élelmiszer, ami sokáig eláll a mélyhűtőben

A mélyhűtő előnyei

Rengeteg előnyét ismerjük a fagyasztónak: megmenthetjük a maradékot a kidobástól, hosszan tárolhatjuk azt az ételt is, amit csak hetekkel később szeretnénk elővenni, rengeteg alapanyagot óvunk meg a megromlástól. A mélyhűtő az egyik legfontosabb konyhai tárolónk, használjuk ki, és bátran fagyasszuk le az alább felsorolt élelmiszereket!

Fűszerek, gyógynövények

Ha a kiskertben elburjánzott a rozmaring vagy más fűszernövény, ne várjuk meg, míg tönkremegy – akkor sem kell kidobni, ha olyan mennyiségben áll rendelkezésre, amit nem tudunk a főzéshez felhasználni (vagy elajándékozni). A rozmaring, bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű is alkalmas a fagyasztásra. Aprítsuk fel a növényeket, egyenként szórjuk jégkockatartóba, öntsük fel egy-két kanál vízzel, és mehet a jégre. Felhasználásuk könnyű: ha szükségünk van rájuk, csak dobjuk a levesbe, szószba, mártásba. Az igazán ínyencek víz helyett olívaolajat használnak – a bazsalikommal kitűnő párost alkotnak.

Hasonlóképpen fagyaszthatjuk le a fokhagymát is: fokhagymanyomóval törjük össze, keverjük el valamilyen neutrális ízű olajjal, majd tegyük jól záródó, kisebb dobozban a mélyhűtőbe. Egy hónapig megőrzi az aromáját.

Vaj

Ha egy kicsit több vajat vettünk, akkor sincs semmi gond: tegyük a fagyasztóba, és nem fog megavasodni. (Néhány sütinél még hasznos is, ha a vaj, mint alapanyag, fagyott, így könnyebb reszelni.) Mielőtt lefagyasztanánk, osszuk kisebb porciókra a könnyebb kezelhetőség érdekében.

Banán, avokádó

Mindkét gyümölcs hamar romlik, azonban meghosszabbíthatjuk az élettartamukat: a mélyhűtő a megoldás. A fagyasztott banán népszerű smootie alapanyag, fel sem kell olvasztani használatkor. Az avokádót pedig még azelőtt tegyük a jégre, mielőtt teljesen megérne, bebarnulna. Tökéletes smoothie alapanyag ez is, de felolvasztva készülhet belőle krém, salátaszósz.

Liszt

Az élelmiszer, amiből gyakran nem marad belőle más, mint csemege a molyoknak. Kivéve, ha a fagyasztóba tesszük. A lényeg, hogy jól záródó, műanyag dobozban tároljuk. A mélyhűtőből kivéve azonnal használhatjuk, nem kell várni a kiolvadásra.

Citromhéj

Míg a citrusféléket általában nem szerencsés fagyasztani (sem egészben, sem szeletekre vágva), reszelve a fagyasztóba téve sokáig megőrizhetjük a héj frissességét. Ha egy kis frissítőre vágyunk, csak egy csipetnyi kell belőle: feldobja bármelyik szószt, salátát, üdítőt. Természetesen ugyanígy fagyasztható a narancs és a lime héja is.

 

Amit ne tegyünk a fagyasztóba:

  • tojás
  • szénsavas üdítők
  • bő olajban sült ételek (sült krumpli, rántott hús)
  • magas víztartalmú gyümölcsök, zöldségek
  • krumpli
  • mustár, majonéz, ketchup
  • lekvár
  • curry

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.