Amikor hosszú időre kell előre gondolkodni a család ellátásáról, a legjobb barátunkká válhat a mélyhűtő. Sokkal több ételt tudunk benne hosszú távon tárolni, mint gondolnánk – érdemes tehát kihasználni a fagyasztó előnyeit.

Fagyasztóba velük! 5 élelmiszer, ami sokáig eláll a mélyhűtőben

A mélyhűtő előnyei

Rengeteg előnyét ismerjük a fagyasztónak: megmenthetjük a maradékot a kidobástól, hosszan tárolhatjuk azt az ételt is, amit csak hetekkel később szeretnénk elővenni, rengeteg alapanyagot óvunk meg a megromlástól. A mélyhűtő az egyik legfontosabb konyhai tárolónk, használjuk ki, és bátran fagyasszuk le az alább felsorolt élelmiszereket!

Fűszerek, gyógynövények

Ha a kiskertben elburjánzott a rozmaring vagy más fűszernövény, ne várjuk meg, míg tönkremegy – akkor sem kell kidobni, ha olyan mennyiségben áll rendelkezésre, amit nem tudunk a főzéshez felhasználni (vagy elajándékozni). A rozmaring, bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű is alkalmas a fagyasztásra. Aprítsuk fel a növényeket, egyenként szórjuk jégkockatartóba, öntsük fel egy-két kanál vízzel, és mehet a jégre. Felhasználásuk könnyű: ha szükségünk van rájuk, csak dobjuk a levesbe, szószba, mártásba. Az igazán ínyencek víz helyett olívaolajat használnak – a bazsalikommal kitűnő párost alkotnak.

Hasonlóképpen fagyaszthatjuk le a fokhagymát is: fokhagymanyomóval törjük össze, keverjük el valamilyen neutrális ízű olajjal, majd tegyük jól záródó, kisebb dobozban a mélyhűtőbe. Egy hónapig megőrzi az aromáját.

Vaj

Ha egy kicsit több vajat vettünk, akkor sincs semmi gond: tegyük a fagyasztóba, és nem fog megavasodni. (Néhány sütinél még hasznos is, ha a vaj, mint alapanyag, fagyott, így könnyebb reszelni.) Mielőtt lefagyasztanánk, osszuk kisebb porciókra a könnyebb kezelhetőség érdekében.

Banán, avokádó

Mindkét gyümölcs hamar romlik, azonban meghosszabbíthatjuk az élettartamukat: a mélyhűtő a megoldás. A fagyasztott banán népszerű smootie alapanyag, fel sem kell olvasztani használatkor. Az avokádót pedig még azelőtt tegyük a jégre, mielőtt teljesen megérne, bebarnulna. Tökéletes smoothie alapanyag ez is, de felolvasztva készülhet belőle krém, salátaszósz.

Liszt

Az élelmiszer, amiből gyakran nem marad belőle más, mint csemege a molyoknak. Kivéve, ha a fagyasztóba tesszük. A lényeg, hogy jól záródó, műanyag dobozban tároljuk. A mélyhűtőből kivéve azonnal használhatjuk, nem kell várni a kiolvadásra.

Citromhéj

Míg a citrusféléket általában nem szerencsés fagyasztani (sem egészben, sem szeletekre vágva), reszelve a fagyasztóba téve sokáig megőrizhetjük a héj frissességét. Ha egy kis frissítőre vágyunk, csak egy csipetnyi kell belőle: feldobja bármelyik szószt, salátát, üdítőt. Természetesen ugyanígy fagyasztható a narancs és a lime héja is.

 

Amit ne tegyünk a fagyasztóba:

  • tojás
  • szénsavas üdítők
  • bő olajban sült ételek (sült krumpli, rántott hús)
  • magas víztartalmú gyümölcsök, zöldségek
  • krumpli
  • mustár, majonéz, ketchup
  • lekvár
  • curry

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink