Az emberi testből származó „hangok” a legtöbb esetben teljesen normálisak, a test működésével kapcsolatosak – még ha kissé kínosak is időnként. De bizonyos esetekben a furcsa hangok aggodalomra adhatnak okot. Nézzük, mely zajok tekinthetők teljesen normálisnak, és melyek azok, amelyek már nem.

Mi ez a hang? – Furcsa zajok a testből

„Sípol” az orr

Annak jele, hogy az orrban lévő váladék eldugítja az orrjáratokat. Az orrban normális körülmények között is képződik váladék, ez óvja meg az orrnyálkahártyát a kiszáradástól és nyújt védelmet a kórokozókkal szemben. A természetes váladékképződésen túl megjelenő orrváladék felső légúti megbetegedést jelezhet, illetve allergiásoknál is gyakori tünet.

Aggodalomra adhat okot, ha az orrot trauma érte. A sípolás, fütyülés ilyenkor porcsérülést jelezhet.

Tüsszögés

A tüsszentés önmagában védekező mechanizmus, melynek segítségével a szervezetünk megszabadul az allergénektől és az irritáló anyagoktól. A tüsszögést okozhatja allergia, dohányfüst, penész, por, pollen vagy más irritáló anyagok, de kiválthatja a hideg levegő, a levegő páratartalma is.

A hosszabb ideig fennálló tüsszögéssel érdemes orvoshoz fordulni. Okozhatja allergia, de állandó gyulladás, polip is állhat a panaszok hátterében.

Korgó gyomor

A gyomor akkor is adhat ki hangokat, ha éppen végeztünk az evéssel: amikor az étel a gyomorba jut, akkor erős izommozgás segítségével a gyomor összekeveri a falatokat a gyomorsavval, előkészítve és megkönnyítve a tápanyagok minél hatékonyabb felszívódását. A gyomor azonban akkor is dolgozik, ha nincs mit megemésztenie, hiszen az izmok akkor is folyamatosan préselnek. Ekkor azonban csak a levegőt tudja összenyomni. Ezt nevezzük korgásnak, amely nemcsak a gyomorból, hanem az emésztőrendszer mélyebb szakaszaiból is érkezhet.

Ha a hangokhoz fájdalom, görcs vagy hányinger, esetleg még láz is társul, mindenképpen célszerű felkeresni az orvost, mert akár részleges bélelzáródás is állhat a háttérben.
gyomor, has, fájdalom

Bélelzáródást is jelezhet!

Böfögés

Kétféleképpen állítunk elő gázokat: amikor levegőt nyelünk, és mikor a vastagbélben lévő baktériumok segítenek megemészteni az általunk elfogyasztott élelmiszereket. A lenyelt levegő mennyisége csökkenthető, ha evés közben nem beszél, lassan eszik és kerüli a szénsavas italok fogyasztását.

A krónikus, hosszan tartó böfögés, amelyhez égő mellkasi fájdalom, torokfájás is társul, az emésztőrendszer felső traktusának betegségét jelezheti, például fekélyt vagy gastrooesophagealis reflux betegséget.

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Nem tudja, hogy mit sportoljon? Íme pár tipp!

15 idegesítő szokás az edzőteremben!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Marianna 26 kilót fogyott: „Újra érzem, hogy nő vagyok”
Fontos, hogy a gyerekek, kamaszok milyen környezetben nőnek fel, és milyen nőképet látnak maguk előtt. Marianna (50) ebből a szempontból is gondos anya, aki még a fogyásnál is ügyelt arra, hogy jó példát mutasson.
Hogyan ehetünk birsalmát, ha diétázunk?
Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.
A legjobb trükkök, amivel megerősítheted a gyerek immunrendszerét
Nagyon fontos, hogy a hűvösebb hónapokra alaposan és tudatosan állítsuk össze a gyerekeink étrendjét, hogy megerősítsük az immunrendszerüket.
Ez az ősz legjobb zsírfaló itala, éjszaka segíti a fogyást
Maradj formában ősszel is. A legjobb, ha mindig frissen készíted el és minden nap iszol belőle egy keveset. Hidd el a látványos hatás nem marad el.
Hihetetlen, milyen egészséges! Nagyanyáink titkos alapanyaga: Jászvaj
Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.
3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!
Palvin Barbi 31 évesen is bombaformában, kiderült a titka
Október 8-án ünnepli születésnapját hazánk népszerű modellje, Palvin Barbara, akiből már többen próbálták kiszedni a szépségtrükkjeit, és bomba alakjának titkát.
Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.

Ajánlataink