A tőzegáfonya Magyarországon az 1990-es években vált ismerté. Ám Észak-Amerikában a gyógynövény fogyasztása már általános gyógymódnak számít szív- és érrendszeri betegségek és bakteriális fertőzések kezelésében.

Miben rejlik a tőzegáfonya ereje?

Vitaminok, ásványi anyagok forrása

Az áfonya nálunk ritka növény. A 19. században még a Dunántúlon előfordult egy-egy fajtája. Ám a föld északi féltekéjén az áfonya több mint 300 faja található meg. Az ottani országokban bevált terápiás módszer a tőzegáfonya fogyasztása.

A tőzegáfonyát gyakran összekeverik a vörös áfonyával. Ám az utóbbi 12 százalékos cukortartalmával szemben a tőzegáfonya csak 3 százalék cukrot tartalmaz. Ráadásul a vadon termő tőzegáfonya sokkal magasabb tápértékkel rendelkezik, mint termesztett társa. Az Észak-Amerikából származó rubinvörös színű, bogyós gyógynövény gazdag antioxidánsokban, melyek a szabad gyökök ellen lépnek fel hatásosan. Segítségükkel intenzív harc indul az öregedés ellen, és az immunrendszer is erősödik. Az antioxidáns vitaminok közül a tőzegáfonya E-vitamint, béta-karotint tartalmaz, 100 grammjában 30-40 mg C-vitamin is van. A tőzegáfonya fogyasztásával az előbbieken kívül nátriumhoz, mangánhoz, cinkhez, vashoz, kénhez, foszforhoz és káliumhoz is hozzájut a szervezet.

Kapszulában vagy nyersen?

A tőzegáfonya fogyasztható friss gyümölcsként joghurthoz, turmixhoz adva, de aszalva, mazsolához hasonló formában is kapható. A gyümölcsből ivólevet vagy sűrítményt is készítenek, ám szedésének leggyakoribb módja a kapszulaként történő fogyasztás.

Miért szedjük

Antibakteriális hatása miatt a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére, bakteriális fertőzések megelőzésére és kezelésére is alkalmas. A-vitamin-tartalmának köszönhetően a farkasvakság kezelésében segít. Megelőzhető vele a sejtkárosodás, így a rákos betegségek kialakulásának esélyét is lecsökkenti. Magas kálium- és érvédő festékanyag-tartalmának köszönhetően gyakran javasolják a tőzegáfonyát étrend-kiegészítőként, szívpanaszok, koszorúérbetegség és infarktus megelőzése érdekében. Csökkenti a rákos betegségek, a koleszterinlerakódás és az érelmeszesedés kialakulásának esélyét. A sejtvédő tőzegáfonya-kivonatot tartalmazó kapszulát még Schirilla Gyögy is szedi a jeges Duna átúszása előtt, ezzel védi szervezetét a megfázástól. A tőzegáfonyából készített természetes gyógyhatású kapszulát azonban a leggyakrabban nők használják, a vizeletkiválasztó szervek fertőzéseinek kezelésére.

STOP a felfázásnak!

Nincs olyan nő, aki élete során ne esett volna át kisebb-nagyobb felfázáson, vagyis ne kapott volna valamilyen húgyúti fertőzést. Ilyenkor gyakrabban jelentkezik vizelési inger, csípő, égető érzés kíséretében, és szinte járni sem lehet a feszítő fájdalomtól. A bakteriális fertőzés okozója az E. coli baktérium elszaporodása. A gyógynövény hatóanyagait magába sűrítő kapszula gátolja a felfázás kialakulását, biztosítja az egészséges vizeletürítést, a krónikus húgyúti bakteriális fertőzések gyorsabb gyógyulását segíti elő, és a fertőzés antibiotikumos kezelésének időtartamát is csökkenti, ezzel megmentve a szervezetet attól, hogy az antibiotikumok elpusztítsák a hasznos baktériumokat. Azoknak az életében, akiknél gyakran jelentkezik hólyaghurut, a tőzegáfonya szedése jelentős változást hozhat. A húgyúti fertőzéseket, a vizelet-visszatartási problémát és a férfiaknál jelentkező prosztatagyulladást is hatásosan kezeli.

Mikor, mennyit

A hólyaghurutra hajlamos nőknek akár nyers gyümölcs vagy kapszula formájában a tőzegáfonya szedése szinte rendszeresen ajánlott. Sok folyadékot érdemes mellette inni, hisz ez tovább nehezíti a baktériumok húgyúti elszaporodását.

Lehetsz te is címlaplány!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Legyél te is címlaplány!

Legyél te is címlaplány! – Jelentkezz a Diéta és Fitnesz pályázatára!
Fotó: Diéta és Fitnesz

4 figyelmeztető jel, hogy túl kevés folyadékot iszik

ARWEN torna a gyermekáldásért

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Marianna 26 kilót fogyott: „Újra érzem, hogy nő vagyok”
Fontos, hogy a gyerekek, kamaszok milyen környezetben nőnek fel, és milyen nőképet látnak maguk előtt. Marianna (50) ebből a szempontból is gondos anya, aki még a fogyásnál is ügyelt arra, hogy jó példát mutasson.
Hogyan ehetünk birsalmát, ha diétázunk?
Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.
A legjobb trükkök, amivel megerősítheted a gyerek immunrendszerét
Nagyon fontos, hogy a hűvösebb hónapokra alaposan és tudatosan állítsuk össze a gyerekeink étrendjét, hogy megerősítsük az immunrendszerüket.
Ez az ősz legjobb zsírfaló itala, éjszaka segíti a fogyást
Maradj formában ősszel is. A legjobb, ha mindig frissen készíted el és minden nap iszol belőle egy keveset. Hidd el a látványos hatás nem marad el.
Hihetetlen, milyen egészséges! Nagyanyáink titkos alapanyaga: Jászvaj
Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.
3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!
Palvin Barbi 31 évesen is bombaformában, kiderült a titka
Október 8-án ünnepli születésnapját hazánk népszerű modellje, Palvin Barbara, akiből már többen próbálták kiszedni a szépségtrükkjeit, és bomba alakjának titkát.
Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.

Ajánlataink