Ez a sajátos mozgásforma az ARWEN torna fantázianevet kapta kitalálójától, Németh Tündétől. Az elsősorban meddőséggel kezelt hölgyek számára segítséget nyújtó komplex fizioterápia Tünde saját tapasztalatain alapszik. A különböző nőgyógyászati problémák, például endometriosis, PCO-szindróma esetén különösen fontos a kismedence karbantartása, de a női szerveket rendszeresen mozgatni is kell, különösen ülő munka esetén, erre is jó az ARWEN torna.

ARWEN torna a gyermekáldásért

A saját betegségemből adódóan fejlesztettem ki a tornát – meséli a mozgástanár –, és az eredmény, a három gyermekem itt látható. Nyolc évig jártunk kezelésekre, egy petevezetékem van, nem segítettek a mesterséges megtermékenyítések sem, „reménytelen” – így szólt a zárójelentés.

Mégis, mégis

Ekkor abbahagytam a gyógyszerek szedését, odafigyeltem a táplálkozásomra, lefogytam az időközben felkúszott néhány kilót, visszanyúltam a tinédzserkori mozgásaimhoz, és vizsgálni kezdtem, hogy egy pszichésen és szomatikusan is megterhelt női szervezetet mi képes felújítani. Így alakult ki az ARWEN torna. Bizonyos statikus elemeket adaptáltam a jógából, a tai-chiből a légzéshez kötött átmozgatásokat és a körkörös mozgást vettem át, a szintén keleti chi-kung technikából a nőiesség és a lazítást előtérbe helyező elemek épültek a tornámba – mondja Németh Tünde.– Nem szokványosak a gyakorlatok, úgy találtam ki őket, hogy minél több irányból mozgasson át, minél több hatás érje a hölgyeket, ezáltal mozgékonyabbá, befogadóbbá, nyitottabbá váljanak. Ennek a tornának köszönhetem a gyerekeimet, a gyógyszerek elhagyása utáni második évben terhes lettem. De csak a következő baba várásakor kezdtem módszeresen összeszedni a torna élettani hatásait, és arra gondoltam, érdemes lenne ezzel másoknak is segíteni.

Megmozgatni a belső szerveket

A tornának – mint minden mozgásnak – általános hatása, hogy karbantartja a szervezetet, erőt és állóképességet ad, hat a vegetatív idegrendszerre, csökkenti a vérnyomást, elősegíti a diéta eredményességét. Ehhez társulnak azok a speciális hatások, amelyek a hasi szervek átmozgatásával keletkeznek. Áttornáztatjuk az emésztőrendszer szerveit, a beleket, a gyomrot és a májat. A kismedencei női nemi szerveket és a felfüggesztőrendszerüket több oldalról is megmozgatjuk, egyrészt a légzéssel, másrészt a préselő gyakorlatokkal, a testhelyzetekkel, a fordított testhelyzetekkel, így különleges stimuláció éri őket. Ez a fiziológiai mozgás valamennyire képes a hibás működéseket helyreállítani. Gyakran előfordul, hogy később már kevesebb gyógyszerre, kezelésre van szükség. A szervezet igyekszik helyreállítani önmagát, ha ez nem sikerül általában helytelen életvitel, étkezés áll a háttérben. A tornához speciális étrendet is ajánlunk, e mellett komplex életmódváltásra is szükség van, de aki gyereket szeretne, tudja, hogy a felneveléséhez is meg kell változtatnia addigi életmódját.

Mindenkinek ajánlott

Nemcsak meddőséggel küzdő nőknek ajánlott az ARWEN torna, hanem mindenkinek, aki szeret magában elmélyülni, aki szereti a lassabb tónusú, nagyon aprólékosan az egész testet átdolgoztató mozgást. Az egész kicsi izmoktól a legnagyobbakig, a fejünk búbjától a lábujjunkig végigdolgoztatjuk az izmokat. Ez is aerob típusú tréning, oldja a hétköznapi stresszt, sőt, szép szálkás izmokat, karcsú derekat, feszes hasat és popsit formál. Kellemes fáradtságot és izomlázat igen, de rossz élményt nem okozunk. Hetente kétszer-háromszor ajánlott eljönni hozzánk, de mellette kiegészítő edzést javaslunk, például kerékpározást, úszást, vagy konditermi mozgást.

Az órákon családias a hangulat, hiszen hamar kiderül, mindenki érintett, nincs egyedül a bajával. Lelkileg jó hatású, ha a nők érzik, hogy meg tudják beszélni velem és egymás között is a gondjaikat.

Miért jó az ARWEN torna?

– Szabályozza a kismedencei női nemi szervek működését

– Karbantartja a szerveket, az idegrendszert és az izmoka.

– Növeli az erő- és állóképességet

– Formálja az alakot

– Megőrzi az ízületek mozgékonyságát, késlelteti a kopásukat

– Csökkenti a vérnyomást

– Elősegíti a diéta eredményességét

Felfázás – Csak kellemetlen, vagy veszélyes is?

Ezért fontos a gátizomtorna

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink