Mi áll valójában a fájdalmas, görcsös, csípő érzéssel társuló gyakori vizeletürítés tünet-együttesének hátterében? Hogyan előzhetjük meg, és mit tehetünk a gyors gyógyulás érdekében?

Felfázás – Csak kellemetlen, vagy veszélyes is?

A heveny húgyúti fertőzés kialakulásának okai

A vizelet kiválasztása és elvezetése a szervezeten belül zárt rendszerben történik, tehát egészséges emberben a vizelet steril, azaz a benne lévő kórokozó csírák száma elenyésző. A hólyaghurut (cisztitisz) a húgyhólyag szöveteinek gyulladásos állapota, mely az esetek többségében valamely kórokozó (többnyire baktérium) felszaporodásából származik.

Honnan kerülhet baktérium a vizeletbe? Részint a vérárammal, részint pedig a környező szervekben normálisan is ott tartózkodó baktériumok képesek bejutni és elszaporodni a húgyutakban. Az erre hajlamosító tényezők következtében legyengül a helyi immun-védekezés, így szabad az út a kórokozók számára, s ezt a „felfázás” elnevezés tökéletesen le is írja. Hiszen ilyen tényező például a közeli területek (has, deréktáj, lábak) lehűlése. És ebben rejlik nagyanyáink igazsága, miszerint az alsó testtájakat óvni kell az áthűléstől. A bakteriológiai vizsgálatok pedig alátámasztják, hogy az esetek döntő többségében olyan baktériumot mutatnak ki kórokozóként, melyek jelen lehetnek a hüvelyben vagy a vastagbél, végbél flórájában. Az immunitás meggyengülését persze más is okozhatja, például mechanikus irritáció, túlságosan erőteljes szexuális aktus, vagy hólyagkatéterezés. Nőknél ezen fertőzésfajták sokkal gyakoribbak, mint a férfiaknál, hiszen a nőkben a húgycső (amin keresztül a fertőző ágens eléri a hólyagot) sokkal rövidebb. Az ismétlődő (sőt könnyen fölfelé is terjedő) húgyúti fertőzés hátterében a veséből a vizeletet elvezető húgyvezeték anatómiai rendellenessége is állhat. Ennek a vezetéknek a hólyagba való becsatlakozása egyes esetekben nem zár megfelelően, így a vizelet a nyomás emelkedésekor (pl. vizeletürítéskor) visszafolyik a hólyagból a vese felé. Ennek az eltérésnek a gyanúja legtöbbször gyermekkorban vetődik fel, gyakran ismétlődő „felfázások” kapcsán, és a diagnózis speciális orvosi vizsgálatok alapján állítható fel. Elképzelhető a hólyag közvetlen szöveti károsodása is, például sugárkezelés hatására. Ilyenkor nem bakteriális, hanem úgynevezett steril gyulladás zajlik.

Tünetek és diagnózis

A vezető tünet a gyakori vizeletürítés, melyhez görcsös inger társul, az ürített vizelet mennyisége kevés. Az állapot sokszor nehezen tolerálható, a beteg türelmetlen, közérzete rossz. Ha láz is társul hozzá, akkor valószínű, hogy a felsőbb húgyutak is érintettek, és a gyulladás fölfelé terjed a vese irányába. Ekkor, valamint a nagyon gyakran (évente 3x vagy többször) ismétlődő esetekben gyors és hatékony beavatkozás szükséges, mert a folytonosan ismétlődő gyulladások miatt a vese szövetei hegesedhetnek, hosszabb idő után veseelégtelenség léphet fel. A diagnózist elsősorban a tünetek alapján, illetve laboratóriumi vizsgálattal, a vizeletben ürülő genny és fehérje, illetve az üledékben lévő baktériumok, fehérvérsejtek, ritkábban vörösvértestek kimutatása alapján lehet felállítani.

A testi folyamat lelki háttere

A betegség szimbolikáját tekintve a következő üzenetet hordozza: a túlhaladott érzések, a háttérbe szorított lelki dolgok túlcsordulnak, a „lelki szennyvíztől” való megszabadulás már égető szükségletté vált, ennek ellenére a teher elengedése fájdalmas, nem megfelelő. A feladat: megérteni és megtanulni a „lelki szemét”, elavult, túlhaladott érzések elengedésének szükségességét, megtalálni a megtartás–elengedés egyensúlyát, felismerni, hogy minek az elengedése lehet ennyire fájdalmas számunkra. Észrevenni a sürgetően szükséges dolgokat életünkben. Ebben segíthet a kineziológia.

A kezelés lehetőségei

Lehetőség szerint a nem gyógyszeres, alternatív kezelési módszereket részesítsük előnyben. Lázas állapot, rossz közérzet esetén azonban vesegyulladás is fenyeget, ezért időnyerés céljából azonnali antibiotikus terápiát alkalmazunk. Ez utóbbi szempontjából leginkább Sürgető panaszokkal igen, de lázzal, rossz közérzettel nem járó állapot esetén általános, rövid hatású egy dózisban kiszerelt) készítmény hozhat gyors enyhülést addig is, míg a szervezet öngyógyító erői helyreállítják az egészséges állapotot. Az antibiotikum kiválasztása és rendelése orvosi feladat. Elhúzódó esetekben a hónapokig-évekig tartó antibiotikum-terápia nagy terhet ró a szervezetre. Speciális készítményekkel fokozhatjuk a helyi immunitást (Urovaxom), ami növeli a védekező erőt, így a fertőzésre való fogékonyság csökken. Enyhébb esetekben nagyon kedvező lehet a gyógynövények alkalmazása, akár ülőfürdő (pl. kamilla-főzet), akár tea-kúra formájában (pl. zsurlótea, kukorica-bajuszból készült tea, papsajt), de már önmagában a fokozott folyadékbevitel) akár tea, akár egyszerűen víz formájában előnyösen hat a baktériumok „felhígítására”, gyorsabb eltávozására. Az ájurvédikus szerek közül a baktérium-ellenes hatással is rendelkező Triphala tabletta belsőleg, míg por formájának főzete öblítőként, ülőfürdőbe javasolt.

Ezeket már olvasta?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!
Felejtsd el a tésztát, így lesz tavasszal könnyebb a diéta!
Így még biztosan nem ettél káposztát! Töltsd meg mindenféle vitaminos finomsággal és tekerd fel úgy, mint egy burritot!

Ajánlataink