Télen nemcsak a náthás, influenzás megbetegedések szezonja van, megnő a felfázásos megbetegedések száma is. A tünetek egyértelműek: gyakori vizelési inger, égő fájdalom a hólyag ürítésekor, láz. Nőket és férfiakat egyaránt érinthet a betegség, ám az anatómiai sajátosságoknak köszönhetően nőknél gyakoribb.

Égő, csípő fájdalom

Mi okozza?

A húgyúti fertőzések hátterében vírusok, gombák állnak, de a legtöbb fertőzést az E. coli baktérium okozza. Kialakulási mechanizmusukat tekintve szokás leszálló, illetve felszálló fertőzések csoportjára osztani a húgyúti fertőzéseket. Leszálló fertőzésen azt értjük, amikor a kórokozó a vér útján más szervekből jut el a kiválasztórendszerhez és betegíti meg. A felszálló fertőzések (melyek hétköznapi néven felfázásként ismeretesek) akkor alakulnak ki, amikor a kórokozók a húgycsőnyíláson keresztül terjednek felfelé a húgyhólyagba, illetve onnan felfelé a vesemedencéhez.

Mivel anatómiai felépítésük miatt a nők fogékonyabbak a fertőződésre – a nők húgycsöve viszonylag rövidebb, így a baktériumok könnyebben feljutnak a húgyhólyagba, valamint a húgycső közel van a végbélhez és a hüvelyhez –, a fiatal nők körében mintegy ötvenszer gyakrabban fordul elő hólyaghurut, mint a férfiak között. A széklettel távozó baktériumok nem jelenthetnek veszélyt, ha az immunrendszer erős, és működik a szervezet természetes védelmi rendszere. Ám a téli hónapokban gyakori, hogy az immunrendszer legyengül, így a helytelen végbéltörlés vagy a szexuális aktus során könnyen kialakulhat fertőzés. A baktériumok ilyenkor megtelepednek a húgycsőben, majd feljutnak a hólyagba. Ritkán, de előfordulhat, hogy a vérereken keresztül jutnak baktériumok a vesébe, melyek ott megtelepedve szintén okozhatnak gyulladást.

Kellemetlen, néha fájdalmas tünetek

A hólyaghurut tünetei gyakran enyhék, ezért sokan nem fordulnak orvoshoz. Ezzel az a gond, hogy a nem kezelt hólyaghurut vesegyulladáshoz vezethet, melynek tünetei (erős derékfájdalom, láz) már sokkal kellemetlenebbek és a kezelés is időigényesebb. A kezeletlen hólyaghurut krónikussá válhat.

TÜNETEK:

  • Gyakori vizelési inger
  • Vizeléskor nagyon kevés vizelet távozik
  • A vizelés előtt, közben és utána szúró, égő érzés
  • Alhasi fájdalom
  • Érzékenység a szeméremcsont fölött
  • Vér a vizeletben
  • Láz
  • Hirtelen jelentkező, visszatarthatatlan vizelési inger

Hogyan előzhető meg?

A kórokozók és az irritáló anyagok mielőbbi kiürítése céljából igyon annyi vizet, hogy a vizelet színe a nap legnagyobb részében világos legyen. Ez minimum napi másfél liter fogyasztását jelenti. Csökkentse a koffein- és alkoholfogyasztást, mivel ezek az italok irritálhatják a húgyutakat. Az intim testrészeit csak vízzel mossa, kerülje a szappanok, tusfürdők használatát. Ne tartsa vissza a vizeletét huzamosabb ideig! Minél tovább marad a vizelet a hólyagban, annál nagyobb valószínűséggel szaporodnak el benne a baktériumok. Szexuális együttlét után mindig mossa meg a nemi szervét. Ne viseljen szűk alsóneműt. Egyen olyan ételeket, amelyekben sok C-vitamin és flavonoid van.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink