Szerencsére ma már a legtöbb háziasszony tudja, hogy a finomított cukor számos betegség okozója, és igyekszik mással édesíteni az ételeket, italokat. A mesterséges édesítőszerek a cukor édes ízének illúzióját keltik ugyan, ám egészségkárosító hatásukról egyre több szó esik. A legjobb, ha természetes édesítőket használ, amelyek védik a fogakat és segítenek az optimális testsúly és az egészség megőrzésében.

Mindig természetesen - Cukorpótlók

Juharszirup

A juharszirup a juharfa cukros nedve, többszörösen leszűrve. Tömegének 66-67 százaléka cukor, emiatt nem éppen a fogyasztó élelmiszerek közé tartozik. Viszont gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben, vitaminokban, ezért érdemes vele a cukrot helyettesíteni. Nagy koncentrációban tartalmaz fenolokat, antioxidánsokat, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a betegségektől. nagy mennyiségben fogyasztva gátolhatja a fogyást.

Méz

A méznek nagyjából 20 százaléka víz, a fennmaradó 80 százalék cukrokból, szőlőcukorból (glükóz) és gyümölcscukorból (fruktóz) áll. Gazdag természetes antioxidánsokban, B1-, B2-, B6- és C-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, vasban, cinkben. Sajnos a fogyásban nem segít a mézfogyasztás, de glikémiás indexe lényegesen alacsonyabb, mint a kristálycukoré, ezért bátran válassza édesítésre.

Alma

Az alma segíti az emésztést, magas vitamin-, ásványianyag- és gyümölcssavtartalmának köszönhetően jótékonyan hat a vese és a máj működésére, serkenti az agyműködést. Rostjai az érés során feloldódnak, s pektin keletkezik, amely a bélbe jutva az ott élő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. Az alma nagyszerű alternatívája az édesítésnek.

Cukrozatlan aszalt gyümölcsök

A mazsola, az aszalt füge, datolya, sárgabarack, szilva igazi kalóriabombák: 10 dekányi ezekből az aszalványokból 220-280 kalóriát is tartalmazhat. Ám egészségvédő hatásukat össze sem lehet hasonlítani a finomított cukoréval. Az aszalt gyümölcsök magas rosttartalmúak, de vitamin- és ásványianyag tartalmuk is számottevő.

Kókuszcukor

A kókuszcukor a kókuszpálma virágának nektárjából készül, karakteres, karamellás ízű cukorkülönlegesség. Számos tápanyagot és ásványi anyagot tartalmaz. Gazdag káliumban, magnéziumban, cinkben, vasban. Természetes B- és C-vitamin-forrás. Glikémiás indexe alacsony.

Barnarizs-szirup

Ez a növényi eredetű szirup az emberi szervezet számára igazán kedvező: lassan emésztődik, nem emeli hirtelen a vércukorszintet. Bővelkedik vitaminokban – különösen nagy mennyiségben van jelen benne a B-vitamin-család – és ásványi anyagokban is. Íze enyhén karamellás, vajas. Nem annyira édes, mint a cukor vagy a méz, ezért az első időszakban a megszokott ízfokozat elérésére kicsit többet célszerű használni belőle.

Fahéj

A fahéjnak számos pozitív élettani hatása ismert: segíti az emésztést, megszünteti a felfúvódást, segít a vércukorszint stabilizálásában, lassítja az öregedést, csökkenti a véralvadást, gyulladásgátló. Kiváló a vírusok és baktériumok elleni harcban.

Sárgabarackpüré

A sárgabarack 85 százaléka víz, kevés fehérjét, rostot, zsírt tartalmaz. A- és C-vitamintartalma viszont igen magas. Hasznos niacin- és folsavforrás, gazdag káliumban, kalciumban, foszforban. Serkenti a máj méregtelenítő folyamatait, kedvezően hat a zsíranyagcserére. Cukrozatlan kakaópor A kakaó egyik értékes összetevője a teobromin, amely élénkítő hatású vegyület. Gazdag tápanyagokban, ásványi anyagokban, de tartalmaz zsírt, vizet, fehérjét, sót és koffeint, valamint egyéb élénkítő hatású vegyületeket (például szerotonint és dopamint).

Sztívia

Magas az A- és C-vitamin-tartalma, jó cink-, vas- és magnéziumforrás. Tartalmaz még E- és P-vitamint, valamint béta-karotint is. Gombaölő, fertőtlenítő hatású. óvatosan adagolja: egy kávéskanál sztívia egy csésze cukornak felel meg.

Ezek is érdekelhetnek

Munka és életmód: így őrizheted meg az egyensúlyt Nyíregyházán
Szeretnél munkát váltani Nyíregyházán anélkül, hogy feladnád az egészséges életmódot? A Jooble segít olyan állást találni, amely figyel az egyensúlyodra is.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.
Hizlaló zöldségek, ezektől óvakodj, ha diétázol
Jobb, ha körültekintő vagy, mert ha ezeket választod a diétádhoz, súlyod nemhogy csökkenni nem fog, de több kilót fel is szedhetsz magadra. Érdemes mindig utánajárni, mitől kell óvakodni!

Ajánlataink