Szerencsére ma már a legtöbb háziasszony tudja, hogy a finomított cukor számos betegség okozója, és igyekszik mással édesíteni az ételeket, italokat. A mesterséges édesítőszerek a cukor édes ízének illúzióját keltik ugyan, ám egészségkárosító hatásukról egyre több szó esik. A legjobb, ha természetes édesítőket használ, amelyek védik a fogakat és segítenek az optimális testsúly és az egészség megőrzésében.

Mindig természetesen - Cukorpótlók

Juharszirup

A juharszirup a juharfa cukros nedve, többszörösen leszűrve. Tömegének 66-67 százaléka cukor, emiatt nem éppen a fogyasztó élelmiszerek közé tartozik. Viszont gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben, vitaminokban, ezért érdemes vele a cukrot helyettesíteni. Nagy koncentrációban tartalmaz fenolokat, antioxidánsokat, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a betegségektől. nagy mennyiségben fogyasztva gátolhatja a fogyást.

Méz

A méznek nagyjából 20 százaléka víz, a fennmaradó 80 százalék cukrokból, szőlőcukorból (glükóz) és gyümölcscukorból (fruktóz) áll. Gazdag természetes antioxidánsokban, B1-, B2-, B6- és C-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, vasban, cinkben. Sajnos a fogyásban nem segít a mézfogyasztás, de glikémiás indexe lényegesen alacsonyabb, mint a kristálycukoré, ezért bátran válassza édesítésre.

Alma

Az alma segíti az emésztést, magas vitamin-, ásványianyag- és gyümölcssavtartalmának köszönhetően jótékonyan hat a vese és a máj működésére, serkenti az agyműködést. Rostjai az érés során feloldódnak, s pektin keletkezik, amely a bélbe jutva az ott élő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. Az alma nagyszerű alternatívája az édesítésnek.

Cukrozatlan aszalt gyümölcsök

A mazsola, az aszalt füge, datolya, sárgabarack, szilva igazi kalóriabombák: 10 dekányi ezekből az aszalványokból 220-280 kalóriát is tartalmazhat. Ám egészségvédő hatásukat össze sem lehet hasonlítani a finomított cukoréval. Az aszalt gyümölcsök magas rosttartalmúak, de vitamin- és ásványianyag tartalmuk is számottevő.

Kókuszcukor

A kókuszcukor a kókuszpálma virágának nektárjából készül, karakteres, karamellás ízű cukorkülönlegesség. Számos tápanyagot és ásványi anyagot tartalmaz. Gazdag káliumban, magnéziumban, cinkben, vasban. Természetes B- és C-vitamin-forrás. Glikémiás indexe alacsony.

Barnarizs-szirup

Ez a növényi eredetű szirup az emberi szervezet számára igazán kedvező: lassan emésztődik, nem emeli hirtelen a vércukorszintet. Bővelkedik vitaminokban – különösen nagy mennyiségben van jelen benne a B-vitamin-család – és ásványi anyagokban is. Íze enyhén karamellás, vajas. Nem annyira édes, mint a cukor vagy a méz, ezért az első időszakban a megszokott ízfokozat elérésére kicsit többet célszerű használni belőle.

Fahéj

A fahéjnak számos pozitív élettani hatása ismert: segíti az emésztést, megszünteti a felfúvódást, segít a vércukorszint stabilizálásában, lassítja az öregedést, csökkenti a véralvadást, gyulladásgátló. Kiváló a vírusok és baktériumok elleni harcban.

Sárgabarackpüré

A sárgabarack 85 százaléka víz, kevés fehérjét, rostot, zsírt tartalmaz. A- és C-vitamintartalma viszont igen magas. Hasznos niacin- és folsavforrás, gazdag káliumban, kalciumban, foszforban. Serkenti a máj méregtelenítő folyamatait, kedvezően hat a zsíranyagcserére. Cukrozatlan kakaópor A kakaó egyik értékes összetevője a teobromin, amely élénkítő hatású vegyület. Gazdag tápanyagokban, ásványi anyagokban, de tartalmaz zsírt, vizet, fehérjét, sót és koffeint, valamint egyéb élénkítő hatású vegyületeket (például szerotonint és dopamint).

Sztívia

Magas az A- és C-vitamin-tartalma, jó cink-, vas- és magnéziumforrás. Tartalmaz még E- és P-vitamint, valamint béta-karotint is. Gombaölő, fertőtlenítő hatású. óvatosan adagolja: egy kávéskanál sztívia egy csésze cukornak felel meg.

Ezek is érdekelhetnek

Mi is az a hármas típusú diabétesz?
A cukorbetegség egy ritka formája, amely eltér mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabétesztől. A fiatalok cukorbetegségének is nevezik, mivel 25 éves kor alatt alakul ki.
5 zseniális, gyors reggeli Valentinra
Ha nem készültél semmivel Valentin-napra, akkor sem kell elkeseredni. Mutatunk néhány zseniális ötletet, amivel reggel meglepheted a párod.
Vigyázz, mit mivel eszel! Veszélyes ételkombinációk
Az ételeket legtöbben az alapján határozzuk meg, hogy egészséges, avagy sem. Pedig bizony az sem mindegy, hogy mit mivel eszel!
3 zseniális laktató leves, ha fogyni akarsz
Egy forró, tartalmas leves energiával és folyadékkal is ellátja a szervezetet, ráadásul igencsak jólesik a hideg napokon. Íme három ínycsiklandó változat!
Könnyű és laktató: 2 diétás recept, amit imádni fogsz
Ha könnyed, mégis laktató vacsorára vágysz, ezek az egyszerű, diétás receptek tökéletes választások.
A nagy fogyás "Már tetszik, amit látok"
Amikor ráállt a mérlegre és szembesült a súlyával, annyira ledöbbent, hogy jó ideig tükörbe se akart nézni. Nagy Viktória másfél év alatt fogyott le. Büszke rá, hogy három műszakos munkája mellett is tartja az új életmódját…
6 gyakorlat, ami a leglátványosabban formálja a testet
Elhatároztad, hogy edzeni kezdesz és szeretnéd, ha ez minél hamarabb meglátszana a testeden? Akkor ezeket az egyszerű gyakorlatokat próbáld ki mindenképpen.
Diéta 40 felett? Mutatjuk, mire kell nagyon figyelned
A 40 év felettiek számára kiemelten fontos a megfelelő étrend és életmód. Fedezd fel, hogyan segíthet a fehérjében gazdag, rostokban bővelkedő és cukorszegény diéta az egészséged és vitalitásod megőrzésében!

Ajánlataink