Juharszirup
A juharszirup a juharfa cukros nedve, többszörösen leszűrve. Tömegének 66-67 százaléka cukor, emiatt nem éppen a fogyasztó élelmiszerek közé tartozik. Viszont gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben, vitaminokban, ezért érdemes vele a cukrot helyettesíteni. Nagy koncentrációban tartalmaz fenolokat, antioxidánsokat, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a betegségektől. nagy mennyiségben fogyasztva gátolhatja a fogyást.
Méz
A méznek nagyjából 20 százaléka víz, a fennmaradó 80 százalék cukrokból, szőlőcukorból (glükóz) és gyümölcscukorból (fruktóz) áll. Gazdag természetes antioxidánsokban, B1-, B2-, B6- és C-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, vasban, cinkben. Sajnos a fogyásban nem segít a mézfogyasztás, de glikémiás indexe lényegesen alacsonyabb, mint a kristálycukoré, ezért bátran válassza édesítésre.
Alma
Az alma segíti az emésztést, magas vitamin-, ásványianyag- és gyümölcssavtartalmának köszönhetően jótékonyan hat a vese és a máj működésére, serkenti az agyműködést. Rostjai az érés során feloldódnak, s pektin keletkezik, amely a bélbe jutva az ott élő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. Az alma nagyszerű alternatívája az édesítésnek.
Cukrozatlan aszalt gyümölcsök
A mazsola, az aszalt füge, datolya, sárgabarack, szilva igazi kalóriabombák: 10 dekányi ezekből az aszalványokból 220-280 kalóriát is tartalmazhat. Ám egészségvédő hatásukat össze sem lehet hasonlítani a finomított cukoréval. Az aszalt gyümölcsök magas rosttartalmúak, de vitamin- és ásványianyag tartalmuk is számottevő.
Kókuszcukor
A kókuszcukor a kókuszpálma virágának nektárjából készül, karakteres, karamellás ízű cukorkülönlegesség. Számos tápanyagot és ásványi anyagot tartalmaz. Gazdag káliumban, magnéziumban, cinkben, vasban. Természetes B- és C-vitamin-forrás. Glikémiás indexe alacsony.
Barnarizs-szirup
Ez a növényi eredetű szirup az emberi szervezet számára igazán kedvező: lassan emésztődik, nem emeli hirtelen a vércukorszintet. Bővelkedik vitaminokban – különösen nagy mennyiségben van jelen benne a B-vitamin-család – és ásványi anyagokban is. Íze enyhén karamellás, vajas. Nem annyira édes, mint a cukor vagy a méz, ezért az első időszakban a megszokott ízfokozat elérésére kicsit többet célszerű használni belőle.
Fahéj
A fahéjnak számos pozitív élettani hatása ismert: segíti az emésztést, megszünteti a felfúvódást, segít a vércukorszint stabilizálásában, lassítja az öregedést, csökkenti a véralvadást, gyulladásgátló. Kiváló a vírusok és baktériumok elleni harcban.
Sárgabarackpüré
A sárgabarack 85 százaléka víz, kevés fehérjét, rostot, zsírt tartalmaz. A- és C-vitamintartalma viszont igen magas. Hasznos niacin- és folsavforrás, gazdag káliumban, kalciumban, foszforban. Serkenti a máj méregtelenítő folyamatait, kedvezően hat a zsíranyagcserére. Cukrozatlan kakaópor A kakaó egyik értékes összetevője a teobromin, amely élénkítő hatású vegyület. Gazdag tápanyagokban, ásványi anyagokban, de tartalmaz zsírt, vizet, fehérjét, sót és koffeint, valamint egyéb élénkítő hatású vegyületeket (például szerotonint és dopamint).
Sztívia
Magas az A- és C-vitamin-tartalma, jó cink-, vas- és magnéziumforrás. Tartalmaz még E- és P-vitamint, valamint béta-karotint is. Gombaölő, fertőtlenítő hatású. óvatosan adagolja: egy kávéskanál sztívia egy csésze cukornak felel meg.