A cukorbetegség és a prediabetes terápiájában fontos szerepet tölt be a metformin. Sokszor hallani, azonban, hogy a páciens érzékenyen reagál a készítményre; emésztési panaszokat, hányást, hasmenést okoz. Ilyenkor mit lehet tenni? Más készítményre van szükség? Esetleg lassabb dózisemelésre?

Mit tehetünk, ha panaszt okoz a metformin? A diabetológus válaszol!

Mikor ajánlott a metformin?

A metformin a prediabetes-es állapotok (IR, IGT, IFG), valamint a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szolgáló orális készítmény, mely az inzulinhatást fokozók csoportjába tartozik. Segítségével csökken a glükóz szint, mivel csökkenti a máj cukor kibocsátását, továbbá növeli a sejtek inzulinérzékenysége, így csökkenti az inzulinrezisztenciát. A szénhidrátok felszívódását lassítva, megakadályozza, hogy az étkezések után a vércukorszint túlságosan megemelkedjen (az élelmiszerek glikémiás indexére természetesen metformin szedése mellett is ügyelni kell). Nagy előnye, hogy alkalmazásával nagyon kicsi a hipoglikémia esélye, ráadásul a fogyásban is segít, ami sok beteg esetében egy igen fontos szempont.

Ha az életmódterápia önmagában nem elegendő, elsőként általában a metformint ajánlja a szakorvos. A metformin más antidiabetikumokkal (még a GLP1-analógokkal és az inzulinnal is) jól kombinálható.

Emésztési panaszokat okozhat

Sajnos, ahogy a legtöbb gyógyszernek, úgy a metforminnak is lehetnek kellemetlen mellékhatásai, főleg a terápia megkezdésekor. Mellékhatásként leggyakrabban gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkezhetnek, mint pl. émelygés, puffadás, hányás, hasmenés. (legsúlyosabb mellékhatása a tejsav acidózis, ami szerencsére nagyon ritka). Amennyiben emésztési panaszokat tapasztal, több megoldás közül is lehet választani.

metformin, cukor, diabetes, IR

Fotó: shutterstock

  • Elnyújtott hatású (XR) típusú metformin készítményt alkalmaz
  • A dózist lassan, fokozatosan emeli, hogy a szervezet hozzá tudjon szokni a gyógyszerhez
  • Egyeztessen orvosával, ha a metforminnal egyidejűleg más gyógyszert is szed, ugyanis ezek kölcsönhatása is nem várt panaszokat okozhat
  • Nagyon ritkán előfordul, hogy hosszútávon is panaszt okoz a készítmény, ilyenkor orvosa más gyógyszert fog ajánlani.

Így érhet el testi lelki stabilitást egy cukorbeteg

Szívproblémáról is árulkodhat a körme!

Forrás

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Vaníliás keto keksz, készítsd el otthon gyorsan
Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a magas zsírbevitellel operáló ketogén diéta. Lássunk most egy remek desszertet, mely ezt az elvet követi és pillanatok alatt el is készül.
Marianna 26 kilót fogyott: „Újra érzem, hogy nő vagyok”
Fontos, hogy a gyerekek, kamaszok milyen környezetben nőnek fel, és milyen nőképet látnak maguk előtt. Marianna (50) ebből a szempontból is gondos anya, aki még a fogyásnál is ügyelt arra, hogy jó példát mutasson.
Hogyan ehetünk birsalmát, ha diétázunk?
Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.
A legjobb trükkök, amivel megerősítheted a gyerek immunrendszerét
Nagyon fontos, hogy a hűvösebb hónapokra alaposan és tudatosan állítsuk össze a gyerekeink étrendjét, hogy megerősítsük az immunrendszerüket.
Ez az ősz legjobb zsírfaló itala, éjszaka segíti a fogyást
Maradj formában ősszel is. A legjobb, ha mindig frissen készíted el és minden nap iszol belőle egy keveset. Hidd el a látványos hatás nem marad el.
Hihetetlen, milyen egészséges! Nagyanyáink titkos alapanyaga: Jászvaj
Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.
3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!
Palvin Barbi 31 évesen is bombaformában, kiderült a titka
Október 8-án ünnepli születésnapját hazánk népszerű modellje, Palvin Barbara, akiből már többen próbálták kiszedni a szépségtrükkjeit, és bomba alakjának titkát.

Ajánlataink