Az egyik legcsodálatosabb dolog az emberi testben, hogy bizonyos „beépített” érzékelők jeleznek, ha komolyabb problémák merülnek fel. Napi pár perc önvizsgálat, és akár súlyos betegségek figyelmeztető jeleit veheti észre. Jó hír, hogy az alapbetegségek kezelése után a test felszínén jelentkező tünetek is nyomtalanul elmúlnak. Itt az ideje, hogy elkezdje a rendszeres önvizsgálatot, akár most azonnal.

Szívproblémáról is árulkodhat a körme!

Köröm

Sötét vonalak a körömágy mentén – A sötétsárgás, barna vagy fekete csíkok sejtkárosodásra utalnak, és az egyik legveszélyesebb bőrdaganatnak, a melanomának lehetnek figyelmeztető jelei. A korai felismerés és kezelés nagyon jó gyógyulási aránnyal jár, ezért ha ilyen elszíneződést lát a körömágyon, azonnal forduljon bőrgyógyászhoz.

Fényes, fehér pöttyök és csíkok – A legtöbbször vitaminhiányra figyelmeztetnek, elsősorban a kevés A-vitamint jelzik. Első lépésként készíttessen vérképet. A fehér sávok jelezhetik, hogy a vese nem képes kiszűrni a fehérjét, ez később veseelégtelenséghez vezethet. A vizeletvizsgálat ilyenkor elengedhetetlen.

Homorú, illetve domború körmök – A homorú köröm – különösen, ha fáradtsággal, állandó álmossággal, rossz közérzettel párosul – a vashiány jele. Ez egyszerű vérvizsgálattal kideríthető. A domború köröm enyhén piros körömággyal szívproblémára utal. Kérjen EKG-vizsgálatot a háziorvosánál.

Ezt is ajánljuk!Körömápolás otthon!

Hónalj

Csomók a hónaljban – nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, ha csomót talál a hónaljban. Lehet szó egyszerű allergiáról, okozhatja akár a szőrtelenítés, de súlyos daganatos betegségek tünete is lehet, ezért mindenképpen keresse fel orvosát.

A bőr barnás elszíneződése – Lehet gombás fertőzés, ami krémmel gyorsan elmulasztható. A cukorbetegség figyelmeztető jele is lehet, ilyenkor a sejtek kóros szaporodása miatt a bőr kicsit vastagabb és piszkosnak tűnik. Már évekkel a diabétesz diagnosztizálása előtt is megjelenhetnek a foltok a hónaljban, a nyakon vagy a lágyéki részeken. Ellenőriztesse rendszeresen vércukorszintjét!

Fejbőr

Ritkuló haj – A túlzott hajhullás oka legtöbbször a pajzsmirigy betegsége. A hormonszintek vérvizsgálattal meghatározhatók, és annak megfelelően, hogy alul- vagy túlműködik-e a pajzsmirigy, történik a megfelelő gyógyszerezés. A hajnak 3-5 hónapra van szüksége, hogy újra erőre kapjon.

Korpásodás – száraz korpásodás esetén a fejbőr nem zsíros, a haj száraz, fénytelen, nehezen fésülhető. Ennek oka elsősorban – a genetikai tényezőkön túl – a B-vitaminhiány, a kevés folyadékbevitel, a fejbőr megfázása, a stressz és a legyengült általános állapot. A megfelelő samponok használatán túl törekedni kell a stressz csökkentésére és a vitamindús táplálkozásra.

Szájüreg  és nyelv

Fehér folt a nyálkahártyán – Daganatmegelőző állapotot is jelölhet a szájnyálkahártya bármely területén kialakuló, tapadó, nem letörölhető fehér folt. Dohányosokon, alkoholfogyasztókon gyakori. Rendszeres szájsebészeti ellenőrzés ilyen esetekben életmentő lehet.

Vöröses elszíneződés a nyelven – Vitaminhiány vagy vészes vérszegénység jele lehet. Vashiány esetén a nyelv felszíne sima, halvány.

Fehér és vörös területek váltakozása a nyelv felszínén – Ez az úgynevezett térképnyelv, ami ártalmatlan, kezelést nem igényel.

A nyelv két oldalán megjelenő púpok – Rendszerint ártalmatlanok, ha mindkét oldalon megjelennek, az egyoldali megjelenés rosszindulatú daganatra utalhat.

Fájdalmatlan vörös, fehér területek, sebek vagy kinövések – Rákosodás jelei lehetnek, sürgős orvosi vizsgálatokat igényelnek. A legtöbb szájüregi rák a nyelv oldalán vagy a szájfenéken alakul ki, a nyelvháton nagyon ritkán. De sebek jelezhetik az allergiát vagy az immunrendszer betegségeit is.

Égő nyelv – Vérszegénység, gyomorhurut, gyomorfekély, cukorbetegség tünete lehet. Ha kezelik az alapbetegséget, a nyelv panaszai is gyorsan megszűnnek.

48 kilót fogyott az anyuka, hogy katona lehessen

Bevág, szorít, elcsúszik – Hogyan válasszunk melltartót?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink