A hajhullásnak számos oka lehet, a túlzott kávé-, tea- és alkoholfogyasztástól kezdve a káros környezeti hatásokon át komoly betegségekig. Előfordulhat, hogy csak szakember tud segíteni, de szerencsére otthon is sokat tehetsz a hajad egészségéért.

Állítsd meg a hajhullást otthoni praktikákkal!

Hajvédő élelmiszerek

A haj egészsége szorosan összefügg az elfogyasztott táplálék minőségével. A gyönyörű, egészséges hajhoz, valamint a hajhullás ellen vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag ételek fogyasztása ajánlott.

Kerüld a túl fűszeres, sós, zsíros ételeket! A haj fő alkotóeleme a keratin nevű fehérje, ezért a fehérjében gazdag élelmiszerek, mint a tojás, a hal, a baromfi hús, a hüvelyesek erősítik a hajat. A tápanyagok a vérbe kerülve táplálják a hajhagymákat. A B12-vitamin, amely serkenti a vérkeringést, szintén nagyon fontos a haj számára. A B6-vitamin csökkenti a hajhagymák gyengülését és a hajhullást okozó férfi hormon (DHT) túltermelődését. B12-vitamin a májban, B6-vitamin pedig a májban, élesztőben található nagyobb mennyiségben. A halakban, mogyoróban, mandulában található ómega 3 zsírsavak erősítik a hajat, a cink pedig az A-vitaminnal társulva biztosítja egészséges növekedését. Jó cinkforrás a tenger mindenféle gyümölcse, a csicseriborsó, A-vitaminhoz pedig tojássárgája, tejtermékek, zöld leveles zöldségek fogyasztásával juthatunk. Az E-vitamin a fejbőr vérellátását serkenti.

Ápolás gyógynövényekkel

A mindennapos környezeti ártalmak (napsugárzás, hideg, eső, szél, por) a hajszálak szerkezetének károsodását okozhatják. A haj sérüléseit, a töredezést, elvékonyodást a természet patikájából is gyógyíthatjuk, és a hajhullás ellen is bevethetők a gyógynövények. A mezei zsurló és a csalán kovasavtartalma révén megállítja a hajhullást, így érdemes a belőlük készült teával leöblíteni a hajat. A drogériákban, gyógynövényboltokban kapható tengeri algából készíts hajpakolást. Gazdag antioxidáns-tartalmának köszönhetően serkenti a hajnövekedést, és élettel telivé varázsolja a tincseket. A méz kiváló a töredezett haj ápolására, és a hajhullás mértékét is csökkenti.

Masszázs

A fejbőr masszírozása során a vér az adott területre áramlik, élénkítve a vérkeringést, segítve a hajhagymák hatékonyabb tápanyag-felvételét. A masszírozás serkenti az új haj növekedését és erősíti a meglévő hajszálakat.

Masszírozás előtt fésüld ki a hajad. Keverj el 1 evőkanál olíva-, mandula- vagy kókuszolajat pár csepp illóolajjal. A hajhullás ellen javasolt illóolajok a citrom, rózsa, levendula, rozmaring, teafa, zsálya. Mártsd a keverékbe az ujjaidat, és kezdd a masszírozást a halántéknál. Körkörös mozdulatokkal masszírozd át a teljes fejbőrt. Ügyelj arra, hogy csak az ujjbegyeket használd, a körmöd ne.

Jóga és meditáció

A hajhullás egyik leggyakoribb oka a stressz. Stressz hatására kiürül a szervezetből a B12-vitamin és a cink, amelyek hiánya hajhulláshoz vezethet. Tanuld meg levezetni a feszültséget jógával, meditációval vagy relaxációval. Ha elsajátítasz egy stresszoldó technikát, bárhol percek alatt sikerülhet megnyugtatnod önmagad.

Laza frizura

A hosszú hajú hölgyek általában lényegesen több időt töltenek a hajuk ápolásával, mégis gyakori panaszuk a hajhullás. Ennek hátterében állhat a hajhagymákra szokatlanul nagy terhet rovó frizura: a szoros lófarok, az erős hajfonatok miatt a hajszálakat erős húzó hatás éri, amitől a hajhagymák elerőtlenednek, végül kikopnak.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink