Ahhoz, hogy a hajszálak egészségesek és élettel teliek legyenek, fontos a rendszeres ápolás. Előfordulhat azonban, hogy a legjobb szándék ellenére éppen a hajápolás során vétünk bakikat, és okozunk komoly károkat a haj szerkezetében.

5 hajápolási hiba, amit könnyedén kiküszöbölhet

1 # Vizes haj formázása

A haj mosás után a leggyengébb, gyakorlatilag nincs rugalmassága. Így, ha fésüli, szorosan befonja vagy összefogja, a hajszálak könnyen eltörnek. Ez egy gyakori hajápolási hiba.

A megoldás: Mindig szárítsa meg a haját, mielőtt formázni kezdi. Soha ne szárítsa csuromvizesen, mert egyrészt nehezebben sikerül frizurát formáznia, másrészt a hő súlyos károkat okozhat a hajszálakban. Először óvatosan itassa fel a hajszálakról a nedvességet – ez lassabb, mintha alaposan átdörzsölné, de kíméli a hajat. Jó megoldás, ha 5 percre törülközőbe csavarja a haját, majd utána még 5 percig hagyja a levegőn száradni. Ezután jöhet a hajszárító: nem kell forró levegővel szárítani, bőven elég közepes hőfokon. Fésű helyett ekkor még használja az ujjait, míg kb. 80 százalékban száraz nem lesz a haja. Ekkor jöhet a melegebb levegő és a hajkefe.

2 # Gyakori hajmosás

Mennyi időnként kell hajat mosni? Ez minden embernél más. Az viszont biztos, hogy a túl gyakori hajmosás – csakúgy, mint a túl ritka – ártalmas a hajnak. A gyakori mosás ugyanis felborítja a fejbőrön található természetes olajréteg egyensúlyát, ami beindítja a faggyútermelést, mire a haj zsírosodni kezd. Ördögi kör, amiből nehéz kilépni.

A megoldás: Mosson hajat hetente 2-3 alkalommal. Válasszon kímélő sampont, ami mesterséges színezőanyag-, illat- és tartósítószermentes, nem tartalmaz szilikont, parafint, ásványi olajokat és alkoholt, így elkerülheti a fejbőr kiszáradását. A natúr és/vagy biosamponokat sokan azért nem szeretik, mert nem habzanak, így azt a téves érzetet keltik, hogy nem is tisztítanak. Valóban kevésbé habzanak, „cserében” viszont nem nehezítik el a hajat és nem képeznek filmréteget a haj felületén.

3 # Hajfestés

A legtöbb hajfesték erős kémiai anyagokat tartalmaz, amelyek súlyosan károsítják a hajszálakat. A hajfestékben található színelőhívó megbontja a haj külső szerkezetét, utat engedve a festéknek. Ez nemcsak megváltoztatja a haj szerkezetét, hanem roncsolja is. Az elmúlt években népszerűvé vált ombre és balayage technikák (amelyeknél csak a hajvégeket melírozzák világosabbra) sem kímélik jobban a hajat, sőt. Ez a festési eljárás ugyanis nem az erős hajtöveknél, hanem a sérülékenyebb résznél, a hajvégeknél károsítja a hajszálakat.

A megoldás: A természetes anyagokat tartalmazó hajfestékek kímélik a hajszálakat. A megviselt, töredezett hajvégektől érdemes megszabadulni. Ha csak a hajtövét festi, a két festés között teljen el legalább 3-4 hét, két hajfestés között pedig legalább 6 hét.

4 # Túlzásba vitt fésülködés

Ön is úgy gondolja, százszor kell átfésülnie a haját ahhoz, hogy fényes és sima legyen? Nos, ez a jó tanács mára idejétmúlttá vált, sőt! A szakemberek szerint ez egy hajápolási hiba is lehet, mert a sok fésülés nem tesz jót a hajszálaknak.

A megoldás: Bőven elég naponta kétszer fésülködni. Ahhoz, hogy eljuttassa a természetes olajokat a hajgyökerektől a hajvégekig, és elkerülje a haj kócosodását, elegendő néhány mozdulat. Az sem mindegy, milyen fésűt vagy kefét használ. A haj fésüléséhez a legjobb a természetes alapanyagokból készült fésű vagy kefe. Formázáshoz sokan használnak fém körkefét, pedig az könnyen felmelegszik és roncsolja a hajszálakat. Általános szabály: minél hosszabb a haj, annál nagyobb hajkefe ajánlott.

5 # Szoros copf

A szorosan és nem jó minőségű hajgumival összefogott copf igazi hajgyilkosápolási hibaa. A helyzeten tovább ronthat, ha mindennap ilyen frizurát választ. A hajszálak megtörnek, és a folyamatos húzástól kihullhatnak.

A megoldás: Kösse a haját laza lófarokba. Ne a hajtőnél, hanem sokkal lejjebb fogja össze a haját, így ugyanis csökken a húzóerő. Használjon természetes ápoló olajat – például argán olajat –, amely nemcsak a copf széthullását akadályozza meg, de táplálja, erősíti is a hajszálakat.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink