Ahhoz, hogy a hajszálak egészségesek és élettel teliek legyenek, fontos a rendszeres ápolás. Előfordulhat azonban, hogy a legjobb szándék ellenére éppen a hajápolás során vétünk bakikat, és okozunk komoly károkat a haj szerkezetében.

5 hajápolási hiba, amit könnyedén kiküszöbölhet

1 # Vizes haj formázása

A haj mosás után a leggyengébb, gyakorlatilag nincs rugalmassága. Így, ha fésüli, szorosan befonja vagy összefogja, a hajszálak könnyen eltörnek. Ez egy gyakori hajápolási hiba.

A megoldás: Mindig szárítsa meg a haját, mielőtt formázni kezdi. Soha ne szárítsa csuromvizesen, mert egyrészt nehezebben sikerül frizurát formáznia, másrészt a hő súlyos károkat okozhat a hajszálakban. Először óvatosan itassa fel a hajszálakról a nedvességet – ez lassabb, mintha alaposan átdörzsölné, de kíméli a hajat. Jó megoldás, ha 5 percre törülközőbe csavarja a haját, majd utána még 5 percig hagyja a levegőn száradni. Ezután jöhet a hajszárító: nem kell forró levegővel szárítani, bőven elég közepes hőfokon. Fésű helyett ekkor még használja az ujjait, míg kb. 80 százalékban száraz nem lesz a haja. Ekkor jöhet a melegebb levegő és a hajkefe.

2 # Gyakori hajmosás

Mennyi időnként kell hajat mosni? Ez minden embernél más. Az viszont biztos, hogy a túl gyakori hajmosás – csakúgy, mint a túl ritka – ártalmas a hajnak. A gyakori mosás ugyanis felborítja a fejbőrön található természetes olajréteg egyensúlyát, ami beindítja a faggyútermelést, mire a haj zsírosodni kezd. Ördögi kör, amiből nehéz kilépni.

A megoldás: Mosson hajat hetente 2-3 alkalommal. Válasszon kímélő sampont, ami mesterséges színezőanyag-, illat- és tartósítószermentes, nem tartalmaz szilikont, parafint, ásványi olajokat és alkoholt, így elkerülheti a fejbőr kiszáradását. A natúr és/vagy biosamponokat sokan azért nem szeretik, mert nem habzanak, így azt a téves érzetet keltik, hogy nem is tisztítanak. Valóban kevésbé habzanak, „cserében” viszont nem nehezítik el a hajat és nem képeznek filmréteget a haj felületén.

3 # Hajfestés

A legtöbb hajfesték erős kémiai anyagokat tartalmaz, amelyek súlyosan károsítják a hajszálakat. A hajfestékben található színelőhívó megbontja a haj külső szerkezetét, utat engedve a festéknek. Ez nemcsak megváltoztatja a haj szerkezetét, hanem roncsolja is. Az elmúlt években népszerűvé vált ombre és balayage technikák (amelyeknél csak a hajvégeket melírozzák világosabbra) sem kímélik jobban a hajat, sőt. Ez a festési eljárás ugyanis nem az erős hajtöveknél, hanem a sérülékenyebb résznél, a hajvégeknél károsítja a hajszálakat.

A megoldás: A természetes anyagokat tartalmazó hajfestékek kímélik a hajszálakat. A megviselt, töredezett hajvégektől érdemes megszabadulni. Ha csak a hajtövét festi, a két festés között teljen el legalább 3-4 hét, két hajfestés között pedig legalább 6 hét.

4 # Túlzásba vitt fésülködés

Ön is úgy gondolja, százszor kell átfésülnie a haját ahhoz, hogy fényes és sima legyen? Nos, ez a jó tanács mára idejétmúlttá vált, sőt! A szakemberek szerint ez egy hajápolási hiba is lehet, mert a sok fésülés nem tesz jót a hajszálaknak.

A megoldás: Bőven elég naponta kétszer fésülködni. Ahhoz, hogy eljuttassa a természetes olajokat a hajgyökerektől a hajvégekig, és elkerülje a haj kócosodását, elegendő néhány mozdulat. Az sem mindegy, milyen fésűt vagy kefét használ. A haj fésüléséhez a legjobb a természetes alapanyagokból készült fésű vagy kefe. Formázáshoz sokan használnak fém körkefét, pedig az könnyen felmelegszik és roncsolja a hajszálakat. Általános szabály: minél hosszabb a haj, annál nagyobb hajkefe ajánlott.

5 # Szoros copf

A szorosan és nem jó minőségű hajgumival összefogott copf igazi hajgyilkosápolási hibaa. A helyzeten tovább ronthat, ha mindennap ilyen frizurát választ. A hajszálak megtörnek, és a folyamatos húzástól kihullhatnak.

A megoldás: Kösse a haját laza lófarokba. Ne a hajtőnél, hanem sokkal lejjebb fogja össze a haját, így ugyanis csökken a húzóerő. Használjon természetes ápoló olajat – például argán olajat –, amely nemcsak a copf széthullását akadályozza meg, de táplálja, erősíti is a hajszálakat.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink