Ahhoz, hogy a hajszálak egészségesek és élettel teliek legyenek, fontos a rendszeres ápolás. Előfordulhat azonban, hogy a legjobb szándék ellenére éppen a hajápolás során vétünk bakikat, és okozunk komoly károkat a haj szerkezetében.

5 hajápolási hiba, amit könnyedén kiküszöbölhet

1 # Vizes haj formázása

A haj mosás után a leggyengébb, gyakorlatilag nincs rugalmassága. Így, ha fésüli, szorosan befonja vagy összefogja, a hajszálak könnyen eltörnek. Ez egy gyakori hajápolási hiba.

A megoldás: Mindig szárítsa meg a haját, mielőtt formázni kezdi. Soha ne szárítsa csuromvizesen, mert egyrészt nehezebben sikerül frizurát formáznia, másrészt a hő súlyos károkat okozhat a hajszálakban. Először óvatosan itassa fel a hajszálakról a nedvességet – ez lassabb, mintha alaposan átdörzsölné, de kíméli a hajat. Jó megoldás, ha 5 percre törülközőbe csavarja a haját, majd utána még 5 percig hagyja a levegőn száradni. Ezután jöhet a hajszárító: nem kell forró levegővel szárítani, bőven elég közepes hőfokon. Fésű helyett ekkor még használja az ujjait, míg kb. 80 százalékban száraz nem lesz a haja. Ekkor jöhet a melegebb levegő és a hajkefe.

2 # Gyakori hajmosás

Mennyi időnként kell hajat mosni? Ez minden embernél más. Az viszont biztos, hogy a túl gyakori hajmosás – csakúgy, mint a túl ritka – ártalmas a hajnak. A gyakori mosás ugyanis felborítja a fejbőrön található természetes olajréteg egyensúlyát, ami beindítja a faggyútermelést, mire a haj zsírosodni kezd. Ördögi kör, amiből nehéz kilépni.

A megoldás: Mosson hajat hetente 2-3 alkalommal. Válasszon kímélő sampont, ami mesterséges színezőanyag-, illat- és tartósítószermentes, nem tartalmaz szilikont, parafint, ásványi olajokat és alkoholt, így elkerülheti a fejbőr kiszáradását. A natúr és/vagy biosamponokat sokan azért nem szeretik, mert nem habzanak, így azt a téves érzetet keltik, hogy nem is tisztítanak. Valóban kevésbé habzanak, „cserében” viszont nem nehezítik el a hajat és nem képeznek filmréteget a haj felületén.

3 # Hajfestés

A legtöbb hajfesték erős kémiai anyagokat tartalmaz, amelyek súlyosan károsítják a hajszálakat. A hajfestékben található színelőhívó megbontja a haj külső szerkezetét, utat engedve a festéknek. Ez nemcsak megváltoztatja a haj szerkezetét, hanem roncsolja is. Az elmúlt években népszerűvé vált ombre és balayage technikák (amelyeknél csak a hajvégeket melírozzák világosabbra) sem kímélik jobban a hajat, sőt. Ez a festési eljárás ugyanis nem az erős hajtöveknél, hanem a sérülékenyebb résznél, a hajvégeknél károsítja a hajszálakat.

A megoldás: A természetes anyagokat tartalmazó hajfestékek kímélik a hajszálakat. A megviselt, töredezett hajvégektől érdemes megszabadulni. Ha csak a hajtövét festi, a két festés között teljen el legalább 3-4 hét, két hajfestés között pedig legalább 6 hét.

4 # Túlzásba vitt fésülködés

Ön is úgy gondolja, százszor kell átfésülnie a haját ahhoz, hogy fényes és sima legyen? Nos, ez a jó tanács mára idejétmúlttá vált, sőt! A szakemberek szerint ez egy hajápolási hiba is lehet, mert a sok fésülés nem tesz jót a hajszálaknak.

A megoldás: Bőven elég naponta kétszer fésülködni. Ahhoz, hogy eljuttassa a természetes olajokat a hajgyökerektől a hajvégekig, és elkerülje a haj kócosodását, elegendő néhány mozdulat. Az sem mindegy, milyen fésűt vagy kefét használ. A haj fésüléséhez a legjobb a természetes alapanyagokból készült fésű vagy kefe. Formázáshoz sokan használnak fém körkefét, pedig az könnyen felmelegszik és roncsolja a hajszálakat. Általános szabály: minél hosszabb a haj, annál nagyobb hajkefe ajánlott.

5 # Szoros copf

A szorosan és nem jó minőségű hajgumival összefogott copf igazi hajgyilkosápolási hibaa. A helyzeten tovább ronthat, ha mindennap ilyen frizurát választ. A hajszálak megtörnek, és a folyamatos húzástól kihullhatnak.

A megoldás: Kösse a haját laza lófarokba. Ne a hajtőnél, hanem sokkal lejjebb fogja össze a haját, így ugyanis csökken a húzóerő. Használjon természetes ápoló olajat – például argán olajat –, amely nemcsak a copf széthullását akadályozza meg, de táplálja, erősíti is a hajszálakat.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezért fogyott le Alexandra: "30 kiló plusszal nem tudnék a lányom után futni"
Amikor végre szíve alatt hordhatta várva-várt kisbabáját, Alexandra mindent megengedett magának. Aztán szembesült a kilók növekvő számával, így megtette élete első újévi fogadalmát, és azóta nem is tért le a fogyás útjáról.
Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.

Ajánlataink