Egyre többet süt a nap, egyre hosszabban tartózkodunk a szabadban, elővettük a fürdőruhát, sűrűn látogatjuk a strandokat, lehet, hogy még egy tengerparti nyaralás is belefér. Nyár végén pedig azt vesszük észre, hogy a hajunk kifakult, élettelenül hullik alá, sőt mintha a tapintása is más lenne, mint régebben.

Praktikák, hogy ne legyen száraz és töredezett haja nyáron

A nyár végi megviselt haj annak a jele, hogy a meleg évszakban elhanyagoltuk hajkoronánkat. Még nincs késő, bőven felkészülhetünk a nyári hajápolásra. Kidolgozhatunk egy többlépéses tervet annak érdekében, hogy se a hajunk, se a fejbőrünk ne lássa kárát a nyári időjárásnak.

Az időjárás negatív  hatásai a hajra

  • Az UV-sugarak szétroncsolják a haj pigmentjeit, így a színe kifakul.
  • A festett haj a napsugárzás és a gyakoribb hajmosás miatt szárazabbá válik, a színe hamarabb kopik.
  • Az erős napsugárzás irritálja a fejbőrt, előfordulhat korábban nem tapasztalt korpásodás.
  • A hajszálak merevvé válnak, ezáltal nehezen formázhatók.
  • A nap elszívja a hajból a nedvességet, így veszít a rugalmasságából.
  • A sós víz szárítja a hajat, fakóvá teszi a színét. Ez bizony nem hangzik jól. Ráadásul nem csak az UV-sugárzás tesz kárt a hajszálakban. A strandok klóros vize, a sós tengervíz, a szél és a forró levegő, sőt a légkondicionáló is árt a tincseknek. A védekezést idejében el kell kezdeni.

Hajápoló táplálkozás

Ahhoz, hogy a haj a megfelelő mértékben növekedjen, finom tapintású, erős szálú legyen, nem elég, ha méregdrága samponokkal, kozmetikumokkal ápoljuk. Fontos a megfelelő, A- és B-vitaminban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag táplálkozás. Mivel a bőrhöz hasonlóan a hajat is elsősorban belülről kell hidratálni, fontos a napi legalább 2,5 liter folyadék elfogyasztása. A szép hajhoz szükség van E-, B2-, B3-, B6- és B5-vitaminra, folsavra, cinkre és kalciumra is.

A B-vitaminok fontos csoportját olyan élelmiszerekből nyerhetjük, mint az avokádó, a zellergumó, a tejtermékek, a hús, a tojás, a dinnye, a hüvelyesek, valamint a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, hiszen a hajápolásban fontos szerepe van az élesztőnek. Folsavat nyerhetünk spenótból, brokkoliból vagy egyéb, sötétzöld színű zöldségekből. A megfelelő kalciummennyiséget fehérjéből, tejtermékekből kaphatjuk. Fogyasszunk sovány sajtot, tejet, túrót. Ezáltal nem csak a hajat, de a csontjainkat is erősebbé tehetjük. Cinket a már szintén említett tojásban, tejben, húsokban vagy belsőségekben találhatunk.

Összességében elmondhatjuk, hogy egy fehérjében gazdag, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend segíthet regenerálni vagy megvédeni a hajszálakat az időjárási ártalmaktól.

Hajkozmetika

A legfontosabb, hogy nyáron kifejezetten olyan termékeket válasszunk, amelyek fényvédelemmel rendelkeznek. Így máris fontos lépést tettünk a hajszálak megóvása érdekében. Amennyiben strandon, tengerben, tóban vagy bárhol fürödnénk, utána mindenképpen mossunk hajat samponnal, hogy az esetleges szennyeződések, klór, só teljesen kitisztuljon a hajszálak közül. utána vigyünk fel egy kis balzsamot vagy időhiány esetén kiöblítést nem igénylő hajpakolást. Ha nem muszáj, ne használjunk hajszárítót.

A plusz száraz, forró levegő csak tovább károsítja a hajat. Ha mégis elkerülhetetlen, csak félig szárítsuk meg a tincseket vagy csak a végső formázáshoz használjunk hajszárítót. Hetente legalább egy alkalommal szánjunk hosszabb időt a hajmosásra. Egy alapos mosást-balzsamozást követően vigyünk fel ápoló, UV-védelemmel ellátott hajpakolást. Tekerjük puha frottírtörülközőbe a hajat és maradjunk így legalább fél órán át. Az idő elteltével öblítsük le alaposan és hagyjuk szabadon vagy legalább félig szabadon megszáradni. Amennyiben a hajunk festett, fel kell készülnünk rá, hogy nyáron sűrűbben kell majd a fodrászt látogatnunk.

Mivel a festés gyakoribbá válása csak tovább roncsolja a szálakat, igyekezzünk inkább színélénkítő samponnal hajat mosni. Ha ilyen nem áll rendelkezésre, hetente egyszer vigyük fel olívaolaj és fél citrom facsart levének a keverékét a hajra. Ezáltal élénkebbé válik a színe, talán elkerülhető a pluszban beiktatandó festés.

5 hajápolási hiba

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink