Mindössze néhány alapeszközre, időre és picurka türelemre lesz szüksége ahhoz, hogy a keze olyan legyen, mintha most lépett volna ki a legjobb manikűrszalonból.

Körömápolás házilag

A siker érdekében keressen magának legalább 1-1,5 szabad órát. Valamint szerezze be az alábbi eszközöket:

  • Körömlakklemosó
  • Vatta
  • Körömreszelő
  • Körömolló
  • Bőrszegélypálcika (a körömágy hátratolásához)
  • Körömlakk
  • Fedőlakk
  • Bőrszegélyápoló (olyan kiszerelésben kapható, mint a körömlakk, de ez nem szárad meg)
  • Fülpiszkáló

Lépésről lépésre

1. Készüljön fel a manikűrre! Készítsen maga mellé egy tálkában langyos, szappanos vizet, valamint sorakoztassa fel az összes kelléket, hogy minden kéznél legyen.

2. Egy vattapamacs segítségével távolítsa el a korábbi körömlakkot a körméről. Ezt a lépést ne hagyja ki akkor sem, ha már régóta nem visel lakkot. A körömlakklemosó – amely lehetőleg legyen acetonmentes – nem csak a lakkot, de a körmön maradt esetleges szennyeződéseket is eltávolítja.

3. Ezután áztassa kezét a vízbe. Ha a körmök egy kicsit felpuhulnak, sokkal könnyebb lesz formázni őket. Áztassa a kezét legalább tíz percen át.

4. Törölje szárazra a kezét, és körömollóval, majd körömreszelővel formázza a körmeit. Ügyeljen arra, hogy a külső szélektől a köröm közepe felé haladva reszeljen! Ezután a bőrszegélypálcika hegyes végével távolítsa el a szennyeződéseket és körömdarabokat a körme alól.

5. Most kenje a körmök szélére, a bőrszegélyre a bőrszegélyápolót. Az ilyen típusú ápolóknak rendszerint olajos állaguk van. Picit bele is dörzsölheti a bőrbe, majd hagyja hatni legalább öt percig. Ha az idő letelt, mártsa a kezét újra a szappanos vízbe, majd törölje szárazra. Ekkor a bőrszegélypálcikával tolja hátra óvatosan a körömre nőtt bőrszegélyt.

6. Körömvágó ollóval vágja körbe az ujjain a kiálló bőrrészeket. Ügyeljen arra, hogy ne vágja be élesen a húsig. Egyrészt fájdalmas, másrészt ettől csak repedezetté válik a bőr.

7. Jöhet a lakkozás. Először vigyen fel egy réteg színt. Várjon három percet, majd vigyen fel egy újabb réteget. Egy körmén maximum háromszor húzza át a lakkot.

8. Várjon 5 percet, majd vigyen fel egy átlátszó színű fedőlakkot. A teljes száradással várjon legalább 20 percet. Ha a bőrére is került festék vagy elkenődött volna, körömlakklemosóba mártott fülpiszkáló segítségével eltávolíthatja azt.

Színválasztás

Minden esetben olyan színű lakkot válasszon, amely nem üt el a ruhája színétől, amit éppen visel. Igazán gyakorlott nők a rúzsuk színéhez illő lakkot választanak. Amennyiben a körme rövidre van vágva, ne válasszon túl élénk vagy túl sötét színt. A rövid körmön a halvány, pasztell- vagy semleges színű lakk mutat jól. Akkor is semleges színű lakkot válasszon, ha nincs ideje kétnaponta átlakkozni a körmét a ruhájához illő árnyalatúra.

Sajátos problémák

Időnként mindenkinél előfordulhatnak sajátos, a köröm szépségét veszélyeztető gondok. Íme, a leggyakoribbak, illetve azok megoldásai.

  • SÁRGA ELSZÍNEZŐDÉS – eltávolíthatja, ha néhány percig citromlében áztatja a körmét.
  • TÖREDEZÉS – segíthet a körömerősítő lakk is. A sarkaknál ne reszelje vissza a körmét túlságosan.
  • BARÁZDÁK – gyengéd csiszolással, barázdakitöltővel és/ vagy két rétegben felkent alapozóval elsimíthatja őket.
  • ELSZÍNEZŐDÉS – a köröm kifehéredhet vérszegénységtől, elkékülhet a szívvel vagy a tüdővel kapcsolatos rendellenességek miatt. Ha félig fehér, félig rózsaszín, veseproblémára gyanakodhat. Forduljon orvoshoz!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink