Az „egészségtelennek” mondott ételek, általában magas zsír-, cukor- és sótartalommal bírnak és/vagy nagy mennyiségű adalékanyagot tartalmaznak, kevés értékes tápanyaggal rendelkeznek. Sajnos a köztudatba sok termék tévesen került az „egészséges” kategóriába, ilyenek például a reggelizőpelyhek, a müzliszelet, amelyeknek bizonyos típusai rejtve tartalmazhatnak nagy mennyiségű zsírt vagy cukrot. Vásárláskor sokat segíthet, ha rendelkezik a legfontosabb alapinformációval a helyes nyersanyag-válogatásról. Nézzük, mik az egészséges élelmiszer kiválasztásának főbb szempontjai!
Egészséges élelmiszer? Így válassza ki!
- A gabonatermékeknél érdemes gyakrabban választani a teljes kiőrlésű, rozsos, durumlisztből készülteket, a kész édes vagy sós süteményeket csak nagyritkán.
- Húskészítmények esetében a sovány termékeket (20% alatti zsírtartalom) részesítse előnyben, valamint a halat, a szárnyasokat. Vörös húsokat ritkábban vásároljon. A zsírban gazdag szalámi- és kolbászfélék fogyasztását inkább kerülje el.
- A sajtok sok zsírt tartalmazhatnak, ezért lehetőleg a zsírszegény (25 % alatti) sajtféléket válassza inkább. Tejből az 1,5 %-os zsírtartalmú kerüljön gyakrabban a kosarába, és ritkán a zsírosabb fajta, a tejszín és tejföl.
- Zöldségből, gyümölcsből lehetőség szerint minden nap fogyasszon 3-4 adagot, lehetőleg friss, idényterményt, de ha ez nem lehetséges, akkor a fagyasztott terméket válassza, és csak végső esetben a konzervet.
- Ételkészítéshez növényi olajat vásároljon, kenyér kenéshez margarint és csak ritkán vajat vagy állati zsiradékot. Natúr olajos magvakat is fogyaszthat rendszeresen, de egy nap csak kis mennyiséget egyen belőlük, mert igen magas a kalóriatartalmuk.
Nélkülözhetetlen információk
Érdemes elolvasni az élelmiszercímkéket, hiszen ezek értékes információkkal szolgálhatnak. A sort mindig a legnagyobb mennyiségben jelenlévő összetevővel kezdik, tehát ha a „cukor” szó kezdi a sort, akkor az a termék nem a legegészségesebb választás rendszeres fogyasztásra. A feltüntetett INBÉ (irányadó napi beviteli érték) értékeket is ajánlott megnézni. Minél nagyobb százalékot jelez, annál ritkábban és csak kis mennyiségben érdemes a terméket az étrendünkbe beiktatni.
A termékeken jelzett speciális megnevezés, mint pl. „light” vagy „alacsonya zsírtartalom” sem mindig garancia a megfelelő választásra, mert a többi összetevőből, például sóból, cukorból többet is tartalmazhatnak, mint az átlagtermékek. Az összetevők elolvasása ebben az esetben is segít a helyes választásban.
Kerülje a készételek vásárlását, csak ritkán kerüljön ilyen termék a kosarába. Helyette inkább friss alapanyagokból, házilag készítse el az ételt.
Törekedjen az egyensúlyra!
Nem baj ha szereti az „egészségtelen” ételeket, italokat, a gond ott kezdődik, amikor étrendjében ezek dominálnak, és háttérbe szorulnak az értékes tápanyagban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, egészséges élelmiszerek. Tehát nem kell teljesen száműznie egyik ételt vagy italt sem az táplálkozásából, csak ritkán és kis mennyiségben fogyassza a kevésbé javasoltakat.
EZ IS ÉRDEKELHETI:
- Válasszuk a hazait! Immunerősítő magyar szuperélelmiszerek
- Valóban diétás a puffasztott rizs és az extrudált kenyér? A szakértő válaszol
- 5 tévhit a diétázásról, ami valójában hizlal