A mentális és fizikai jóléthez nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. De honnan tudható, hogy egy élelmiszer egészséges vagy egészségtelen? A dietetikus segít, hogy mi alapján döntsön vásárláskor.

Nem minden élelmiszer egészséges, amit annak gondolunk!

Az „egészségtelennek” mondott ételek, általában magas zsír-, cukor- és sótartalommal bírnak és/vagy nagy mennyiségű adalékanyagot tartalmaznak, kevés értékes tápanyaggal rendelkeznek. Sajnos a köztudatba sok termék tévesen került az „egészséges” kategóriába, ilyenek például a reggelizőpelyhek, a müzliszelet, amelyeknek bizonyos típusai rejtve tartalmazhatnak nagy mennyiségű zsírt vagy cukrot. Vásárláskor sokat segíthet, ha rendelkezik a legfontosabb alapinformációval a helyes nyersanyag-válogatásról. Nézzük, mik az egészséges élelmiszer kiválasztásának főbb szempontjai!

 

Egészséges élelmiszer? Így válassza ki!

  • A gabonatermékeknél érdemes gyakrabban választani a teljes kiőrlésű, rozsos, durumlisztből készülteket, a kész édes vagy sós süteményeket csak nagyritkán.
  • Húskészítmények esetében a sovány termékeket (20% alatti zsírtartalom) részesítse előnyben, valamint a halat, a szárnyasokat. Vörös húsokat ritkábban vásároljon. A zsírban gazdag szalámi- és kolbászfélék fogyasztását inkább kerülje el.
  • A sajtok sok zsírt tartalmazhatnak, ezért lehetőleg a zsírszegény (25 % alatti) sajtféléket válassza inkább. Tejből az 1,5 %-os zsírtartalmú kerüljön gyakrabban a kosarába, és ritkán a zsírosabb fajta, a tejszín és tejföl.
  • Zöldségből, gyümölcsből lehetőség szerint minden nap fogyasszon 3-4 adagot, lehetőleg friss, idényterményt, de ha ez nem lehetséges, akkor a fagyasztott terméket válassza, és csak végső esetben a konzervet.
  • Ételkészítéshez növényi olajat vásároljon, kenyér kenéshez margarint és csak ritkán vajat vagy állati zsiradékot. Natúr olajos magvakat is fogyaszthat rendszeresen, de egy nap csak kis mennyiséget egyen belőlük, mert igen magas a kalóriatartalmuk.

 

Nélkülözhetetlen információk

Érdemes elolvasni az élelmiszercímkéket, hiszen ezek értékes információkkal szolgálhatnak. A sort mindig a legnagyobb mennyiségben jelenlévő összetevővel kezdik, tehát ha a „cukor” szó kezdi a sort, akkor az a termék nem a legegészségesebb választás rendszeres fogyasztásra. A feltüntetett INBÉ (irányadó napi beviteli érték) értékeket is ajánlott megnézni. Minél nagyobb százalékot jelez, annál ritkábban és csak kis mennyiségben érdemes a terméket az étrendünkbe beiktatni.

A termékeken jelzett speciális megnevezés, mint pl. „light” vagy „alacsonya zsírtartalom” sem mindig garancia a megfelelő választásra, mert a többi összetevőből, például sóból, cukorból többet is tartalmazhatnak, mint az átlagtermékek. Az összetevők elolvasása ebben az esetben is segít a helyes választásban.

Kerülje a készételek vásárlását, csak ritkán kerüljön ilyen termék a kosarába. Helyette inkább friss alapanyagokból, házilag készítse el az ételt.

 

Törekedjen az egyensúlyra!

Nem baj ha szereti az „egészségtelen” ételeket, italokat, a gond ott kezdődik, amikor étrendjében ezek dominálnak, és háttérbe szorulnak az értékes tápanyagban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, egészséges élelmiszerek. Tehát nem kell teljesen száműznie egyik ételt vagy italt sem az táplálkozásából, csak ritkán és kis mennyiségben fogyassza a kevésbé javasoltakat.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás 50 felett: étrend és fitnesz tippek menopauza idejére
A megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a hormonbarát táplálkozási tippek segítségével 50 felett is formában maradhatsz.
3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Omega-3 és az agyunk: Memória, koncentráció, kiegyensúlyozott hangulat
Az agyunk a legkomplexebb szervünk: folyamatosan dolgozik, még álmunkban is. Ahhoz, hogy tisztán gondolkodjunk, jól emlékezzünk, tudjunk fókuszálni, és ne uraljon el bennünket a hangulatingadozás, nem elég a szellemi edzés – megfelelő tápanyagokra is szükség van. Ebben kulcsszerepet kapnak az Omega-3 zsírsavak, különösen a DHA és az EPA.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.