A mentális és fizikai jóléthez nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. De honnan tudható, hogy egy élelmiszer egészséges vagy egészségtelen? A dietetikus segít, hogy mi alapján döntsön vásárláskor.

Nem minden élelmiszer egészséges, amit annak gondolunk!

Az „egészségtelennek” mondott ételek, általában magas zsír-, cukor- és sótartalommal bírnak és/vagy nagy mennyiségű adalékanyagot tartalmaznak, kevés értékes tápanyaggal rendelkeznek. Sajnos a köztudatba sok termék tévesen került az „egészséges” kategóriába, ilyenek például a reggelizőpelyhek, a müzliszelet, amelyeknek bizonyos típusai rejtve tartalmazhatnak nagy mennyiségű zsírt vagy cukrot. Vásárláskor sokat segíthet, ha rendelkezik a legfontosabb alapinformációval a helyes nyersanyag-válogatásról. Nézzük, mik az egészséges élelmiszer kiválasztásának főbb szempontjai!

 

Egészséges élelmiszer? Így válassza ki!

  • A gabonatermékeknél érdemes gyakrabban választani a teljes kiőrlésű, rozsos, durumlisztből készülteket, a kész édes vagy sós süteményeket csak ritkán.
  • Húskészítmények esetében a sovány termékeket (20% alatti zsírtartalom) részesítse előnyben, valamint a halat, a szárnyasokat. Vörös húsokat ritkábban vásároljon. A zsírban gazdag szalámi- és kolbászfélék fogyasztását inkább kerülje el.
  • A sajtok sok zsírt tartalmazhatnak, ezért lehetőleg a zsírszegény ( 25 % alatti) sajtféléket válassza inkább. Tejből az 1,5 %-os zsírtartalmú kerüljön gyakrabban a kosarába, és ritkán a zsírosabb fajta, a tejszín és tejföl.
  • Zöldségből, gyümölcsből lehetőség szerint minden nap fogyasszon 3-4 adagot, lehetőleg friss, idény terményt, de ha ez nem lehetséges, akkor a fagyasztott terméket válassza, és csak végső esetben a konzervet.
  • Ételkészítéshez növényi olajat vásároljon, kenyér kenéshez margarint és csak ritkán vajat vagy állati zsiradékot. Natúr olajos magvakat is fogyaszthat rendszeresen, de egy nap csak kis mennyiséget egyen belőlük, mert igen magas a kalóriatartalmuk.

 

Nélkülözhetetlen információk

Érdemes elolvasni az élelmiszercímkéket, hiszen ezek értékes információkkal szolgálhatnak. A sort mindig a legnagyobb mennyiségben jelenlévő összetevővel kezdik, tehát ha a „cukor” szó kezdi a sort, akkor az a termék nem a legegészségesebb választás rendszeres fogyasztásra. A feltüntetett INBÉ (irányadó napi beviteli érték) értékeket is ajánlott megnézni. Minél nagyobb százalékot jelez, annál ritkábban és csak kis mennyiségben érdemes a terméket az étrendünkbe beiktatni.

A termékeken jelzett speciális megnevezés, mint pl. „light” vagy „alacsonya zsírtartalom” sem mindig garancia a megfelelő választásra, mert a többi összetevőből, például sóból, cukorból többet is tartalmazhatnak, mint az átlagtermékek. Az összetevők elolvasása ebben az esetben is segít a helyes választásban.

Kerülje a készételek vásárlását, csak ritkán kerüljön ilyen termék a kosarába. Helyette inkább friss alapanyagokból, házilag készítse el az ételt.

 

Törekedjen az egyensúlyra!

Nem baj ha szereti az „egészségtelen” ételeket, italokat, a gond ott kezdődik, amikor étrendjében ezek dominálnak, és háttérbe szorulnak az értékes tápanyagban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, egészséges élelmiszerek. Tehát nem kell teljesen száműznie egyik ételt vagy italt sem az táplálkozásából, csak ritkán és kis mennyiségben fogyassza a kevésbé javasoltakat.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Állandóan fáradt, és nem tudja, miért? Talán ez az oka!
Ha gyakran küzd kínzó fáradtsággal, és folyton kimerültnek érzi magát, akkor előfordulhat, hogy a mellékvese okozza a problémát. De ne aggódjon, mutatjuk a megoldást!
Zabpelyhes brokkolifasírt – alakkímélő finomság ebédre, vacsorára
Nagyon egészséges és rendkívül egyszerűen elkészíthető fogás a ropogós brokkolifasírt! Kovács Judit dietetikus, szakács és Ujvári Szilvia cukrász receptje következik.
Málnás brownie – A nap kedvenc egészséges desszertje
A brownie finom, a málna csodás, ha a kettőt összepárosítjuk, abból valami igazán fenséges édesség születhet.
Fájdalom sport közben – Ekkor kell orvoshoz fordulni!
A sport, az edzések, a versenyek óhatatlanul fájdalommal járnak – de különbséget kell tenni a „jó” és a „rossz” fájdalom között!
Házi granola kókusszal – A nap kedvenc egészséges desszertje
Érdemes a bolti, gyakran agyoncukrozott változat helyett otthon elkészíteni a granolát: tápláló, egészséges és nagyon finom reggeli!
„Fogyni akarok, de mikor csökkentem az ételadagokat, szédülni kezdek...”
Sok esetben azért nem tart ki a fogyni vágyó az új étrendje mellett, mert a drasztikus kalóriamegvonás miatt rossz lesz a közérzete. Kovács Judit dietetikus tanácsai segíthetnek elkerülni a problémát.
Színterápia: Hogy működik, miben segít?
Már az ókorban is hittek a színek és fények gyógyító erejében. A színterápiát napjainkban a modern orvostudomány is egyre többet használja!
Fahéjas csiga – A nap kedvenc egészséges desszertje
Hogyan készül az egészséges fahéjas csiga? A megoldás: kevesebb cukor, nulla vaj vagy margarin, lecserélt fehér liszt – és egy titkos hozzávaló.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.