Bár a hal rendkívül egészséges, mégis nagyon keveset fogyasztunk belőle. Hal Magyarországon leginkább az ünnepek alkalmával kerül az asztalra, pedig jobban tennénk, ha az év folyamán rendszeresen ennénk valamilyen formában halételt. Vitaminokban és fontos tápanyagokban gazdagok, zsírban szegények – a halak igazi jolly jokerek, ha egészségesen szeretnénk étkezni.

Ómega 3, a szupererő

Sütve, főzve, akár még nyersen fogyasztva is a halételek nagyon finomak. Igaz, némelyik „különleges” íze, illata elrettenthet egyeseket, de az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében érdemes beiktatnunk a menünkbe a halakat. Például az ómega 3 zsírsavak miatt, amelyekben a halak rendkívül gazdagok.

Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára. Ám ezt a tápanyagot a szervezet nem tudja előállítani, így táplálékkal kell bevinnünk. És jól tesszük, ha így teszünk: nagy szerepük van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében (Magyarországon a halálozások több mint feléért a szív- és érrendszeri betegségek a felelősek), az emberi agy magzati és csecsemőkori fejlődésében, majd későbbi működésében. az ómega 3 zsírsav forrásai a tengeri halak, a tőkehalmájolaj, de megtalálható a diófélékben, a lenmag- és a repceolajban is. Nem csak a tengeri halak egészségesek: a Magyarországon élő halak közül a busa zsírsavösszetétele a legelőnyösebb, kiemelkedően gazdag ómega 3 zsírsavakban.

Lazac

Az egyik legnépszerűbb tengeri hal. nem véletlenül: amellett, hogy nagyon finom, rendkívül jó hatással van a szívre. Egy kutatás szerint, azoknál az embereknél, akik hetente legalább 85 gramm zsíros halat – például lazacot – fogyasztanak, 70 százalékkal csökkent a szívinfarktus veszélye – olvashatjuk az MDOSZ jelentésében.

Tonhal

E világos húsú halat talán még azok is szeretik, akik kevésbé rajonganak a tengeri halakért. Kiváló fehérjeforrás, és természetesen rengeteg ómega 3 zsírsavat vihetünk be a szervezetünkbe, ha ezt a – nálunk leginkább konzerv formában kapható – halat fogyasztjuk. Ha gyors ebédet szeretnénk készíteni, elég csak összekeverni friss salátával vagy más körettel: biztosan nem maradunk éhesek.

Tőkehal

Fehér, sovány húsú hal. nincsen jellegzetes halíze, így nagyon jól párosítható különböző zöldfűszerekkel. Ízesíthetjük fokhagymával, paradicsommal is – változatos finomságokat készíthetünk belőle, nem csak hétköznapokra.

Hekk

Bár a legtöbbször valószínűleg a Balaton partján esszük, a hekk nem hazai hal. Valójában a Földközi-tengerben és a Kelet-atlanti-óceán térségében őshonos. Sokféleképpen elkészíthetjük: főzhetjük, süthetjük grillen, roston, serpenyőben vagy olajban.

Ezek is érdekelhetnek

Mit szabad és mit tilos enni, ha keto diétázol?
Manapság az egyik legnépszerűbb, legtöbbek által követett fogyókúrás irányzat, de vajon te tudod pontosan mit szabad és mit tilos ilyenkor megenned?
Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.

Ajánlataink