Bár a hal rendkívül egészséges, mégis nagyon keveset fogyasztunk belőle. Hal Magyarországon leginkább az ünnepek alkalmával kerül az asztalra, pedig jobban tennénk, ha az év folyamán rendszeresen ennénk valamilyen formában halételt. Vitaminokban és fontos tápanyagokban gazdagok, zsírban szegények – a halak igazi jolly jokerek, ha egészségesen szeretnénk étkezni.

Ómega 3, a szupererő

Sütve, főzve, akár még nyersen fogyasztva is a halételek nagyon finomak. Igaz, némelyik „különleges” íze, illata elrettenthet egyeseket, de az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében érdemes beiktatnunk a menünkbe a halakat. Például az ómega 3 zsírsavak miatt, amelyekben a halak rendkívül gazdagok.

Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára. Ám ezt a tápanyagot a szervezet nem tudja előállítani, így táplálékkal kell bevinnünk. És jól tesszük, ha így teszünk: nagy szerepük van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében (Magyarországon a halálozások több mint feléért a szív- és érrendszeri betegségek a felelősek), az emberi agy magzati és csecsemőkori fejlődésében, majd későbbi működésében. az ómega 3 zsírsav forrásai a tengeri halak, a tőkehalmájolaj, de megtalálható a diófélékben, a lenmag- és a repceolajban is. Nem csak a tengeri halak egészségesek: a Magyarországon élő halak közül a busa zsírsavösszetétele a legelőnyösebb, kiemelkedően gazdag ómega 3 zsírsavakban.

Lazac

Az egyik legnépszerűbb tengeri hal. nem véletlenül: amellett, hogy nagyon finom, rendkívül jó hatással van a szívre. Egy kutatás szerint, azoknál az embereknél, akik hetente legalább 85 gramm zsíros halat – például lazacot – fogyasztanak, 70 százalékkal csökkent a szívinfarktus veszélye – olvashatjuk az MDOSZ jelentésében.

Tonhal

E világos húsú halat talán még azok is szeretik, akik kevésbé rajonganak a tengeri halakért. Kiváló fehérjeforrás, és természetesen rengeteg ómega 3 zsírsavat vihetünk be a szervezetünkbe, ha ezt a – nálunk leginkább konzerv formában kapható – halat fogyasztjuk. Ha gyors ebédet szeretnénk készíteni, elég csak összekeverni friss salátával vagy más körettel: biztosan nem maradunk éhesek.

Tőkehal

Fehér, sovány húsú hal. nincsen jellegzetes halíze, így nagyon jól párosítható különböző zöldfűszerekkel. Ízesíthetjük fokhagymával, paradicsommal is – változatos finomságokat készíthetünk belőle, nem csak hétköznapokra.

Hekk

Bár a legtöbbször valószínűleg a Balaton partján esszük, a hekk nem hazai hal. Valójában a Földközi-tengerben és a Kelet-atlanti-óceán térségében őshonos. Sokféleképpen elkészíthetjük: főzhetjük, süthetjük grillen, roston, serpenyőben vagy olajban.

Ezek is érdekelhetnek

3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.