Mi a laktózérzékenység?
A laktóz-intolerancia egy emésztési zavar. Lényege, hogy a szervezet nem tudja lebontani a tejcukrot, mert az ehhez szükséges laktáz enzim teljesen vagy részlegesen hiányzik. Ilyenkor a tejcukor nem bomlik két cukorrá a vékonybélben, hanem emésztetlenül továbbjut a vastagbélbe, ahol a baktériumok bontják le rövid szénláncú zsírsavakká és hidrogéngázzá. Ez okozza a puffadást, a hasmenést és a bélgörcsöket.
Vizsgálat és további teendők
Egy egyszerű és fájdalommentes vizsgálattal, hidrogénkilégzési teszttel megállapítható a laktózérzékenység. A diagnózis felállítása után két megoldás jöhet szóba: diéta vagy enzimpótlás – az utóbbi tabletta vagy csepp formájában. A diéta semmiféle nehézséget nem szabad, hogy okozzon, hiszen nem a tej és a tejtermékek teljes kiiktatásáról van szó, hanem laktózmentes élelmiszerek fogyasztásáról. Ezekbe a termékekbe beleteszik a hiányzó laktáz enzimet, így már az élelmiszerekben elbontják a laktózt. Főzés, sütés során valamennyi laktózmentes termék úgy használható, mint a „rendes” tej és a tejtermékek. Semmiféle mellékízük nincs, így az egész család bátran fogyaszthatja a belőlük készült ételeket.
Miben mennyi?
A tejben van a legtöbb tejcukor – 1 dl tejben 5 gramm laktóz –, a különböző tejtermékekben ennél kevesebb. 100 gramm túróban 3 gramm laktóz, a joghurtban, tejfölben, kefirben ennél is kevesebb. A friss sajtokban (gomolya, krémsajtok) minimális, az érleltekben, például a füstölt sajtokban, a trappistában, az ementáliban, a camembertben pedig nincs laktóz.