Haspuffadás, hasmenés, hasi diszkomfortérzés a tejfogyasztás után – ezek a laktózérzékenység tünetei is lehetnek, és sajnos egyre többen döntenek úgy, hogy száműzik étrendjükből a tejet és a tejtermékeket. A szakemberek óva intenek ettől, hiszen, ha be is bizonyosodik a laktózérzékenység, akkor sem kell lemondani a legfontosabb kalciumforrásról.

Pár gondolat a laktózérzékenységről

Mi a laktózérzékenység?

A laktóz-intolerancia egy emésztési zavar. Lényege, hogy a szervezet nem tudja lebontani a tejcukrot, mert az ehhez szükséges laktáz enzim teljesen vagy részlegesen hiányzik. Ilyenkor a tejcukor nem bomlik két cukorrá a vékonybélben, hanem emésztetlenül továbbjut a vastagbélbe, ahol a baktériumok bontják le rövid szénláncú zsírsavakká és hidrogéngázzá. Ez okozza a puffadást, a hasmenést és a bélgörcsöket.

Vizsgálat és további teendők

Egy egyszerű és fájdalommentes vizsgálattal, hidrogénkilégzési teszttel megállapítható a laktózérzékenység. A diagnózis felállítása után két megoldás jöhet szóba: diéta vagy enzimpótlás – az utóbbi tabletta vagy csepp formájában. A diéta semmiféle nehézséget nem szabad, hogy okozzon, hiszen nem a tej és a tejtermékek teljes kiiktatásáról van szó, hanem laktózmentes élelmiszerek fogyasztásáról. Ezekbe a termékekbe beleteszik a hiányzó laktáz enzimet, így már az élelmiszerekben elbontják a laktózt. Főzés, sütés során valamennyi laktózmentes termék úgy használható, mint a „rendes” tej és a tejtermékek. Semmiféle mellékízük nincs, így az egész család bátran fogyaszthatja a belőlük készült ételeket.

Miben mennyi?

A tejben van a legtöbb tejcukor – 1 dl tejben 5 gramm laktóz –, a különböző tejtermékekben ennél kevesebb. 100 gramm túróban 3 gramm laktóz, a joghurtban, tejfölben, kefirben ennél is kevesebb. A friss sajtokban (gomolya, krémsajtok) minimális, az érleltekben, például a füstölt sajtokban, a trappistában, az ementáliban, a camembertben pedig nincs laktóz.

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.