Édesburgonyás pite
Hozzávalók:
teljes kiőrlésű alaptészta (az alaptészta receptjét ide kattintva találod meg)
450 g édesburgonya
160 ml kókusztej (konzerv)
120 g nyírfacukor vagy 30 g 4:1 arányú energiamentes cukorhelyettesítő
1 ek liszt
1 tk őrölt kurkuma
1 db narancs reszelt héja
½ tk só
½ tk őrölt fahéj
2 db L-es tojás
reszelt narancshéj a díszítéshez
Elkészítése:
1. Belisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki az alaptésztát, majd béleljünk ki vele egy piteformát. Finoman nyomkodjuk bele a formába, ügyeljünk rá, hogy a tál falát is tészta borítsa. Tegyük hűtőbe pihenni 10 percre.
2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Takarjuk le sütőpapírral a piteformát, tegyünk rá nehezéket, és az előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük elő. Ezután távolítsuk el a sütőpapírt, és süssük a tésztát további 5 percig. Majd vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.
3. Az édesburgonyát héjastól főzzük 12 percig. Hámozzuk meg, majd villával törtjük össze. Keverjük el a kókusztejjel, a cukorral, a liszttel, a kurkumával, a narancshéjjal, a sóval, a fahéjjal és a tojással. Adjunk hozzá negyed csésze vizet, hogy alaposan eldolgozhassuk a masszát.
4. Öntsük a tölteléket a piteformába az elősütött, kihűlt tésztára, és 180 fokon süssük készre 30-35 perc alatt. Narancshéjreszelékkel meghintve tálaljuk.
Elkészítési idő: 75 perc
Sütőtökös-csokis pite
Hozzávalók:
1 adag teljes kiőrlésű alaptészta (az alaptészta receptjét ide kattintva találod meg)
1 db, kb. 450-500 grammos sütőtök
350 ml cukrozatlan sűrített tej
120 g nyírfacukor vagy 30 g 4:1 arányú energiamentes cukorhelyettesítő
1 ek kukoricakeményítő
1 tk vaníliakivonat
½ tk só
3 db L-es tojás
120 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
kakaópor a tálaláshoz
Elkészítése:
1. Belisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki az alaptésztát, majd béleljünk ki vele egy piteformát. Finoman nyomkodjuk bele a formába, ügyeljünk rá, hogy a tál falát is tészta borítsa. Tegyük hűtőbe pihenni 10 percre.
2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Takarjuk le sütőpapírral a piteformát, tegyünk rá nehezéket, és az előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük elő. Ezután távolítsuk el a sütőpapírt, és süssük a tésztát további 5 percig. Majd vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.
3. Közben a sütőtök húsát vágjuk ki, daraboljuk kisebb kockákra, és tegyük egy nagyobb tálba. Öntsünk rá fél csésze vizet, takarjuk le, és tegyük mikróba 8-10 percre. Utána hagyjuk kihűlni, majd mixerben vagy botmixerrel dolgozzuk simára. Az így kapott pépesített sütőtököt keverjük össze a sűrített tejjel, a nyírfacukorral, a kukoricakeményítővel, a vaníliával, a sóval és a tojásokkal. Az összetört csokit vízgőz fölött olvasszuk meg, majd lassan a pürébe csurgatva keverjük össze azzal.
4. A tölteléket az elősütött, kihűlt tésztára, és süssük készre 40 perc alatt. Amikor elkészült, vegyük ki, hagyjuk teljesen kihűlni, majd szitáljunk rá kakaóport.
Elkészítési idő: 80 perc
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Egészséges ünnepi desszert: joghurtos-mazsolás kuglóf
- Cukormentes édesség: fűszeres-sütőtökös sütemény
- Narancsos-mákos keksztekercs