Készíts karácsonyi finomságokat az egészséges táplálkozás jegyében! Ezúttal egy klasszikus sütemény reform változatának receptjét mutatjuk be.

Egészséges ünnepi desszert: almás-zabpelyhes pite

Az ünnepi menü is lehet egészséges és ízletes! Az alábbi almás-zabpelyhes pite alapja teljes kiőrlésű lisztből készül, a töltelékhez pedig nyírfacukrot adunk, de ha van bevált energiamentes cukorhelyettesítőd, azt is használhatod hozzá. A „karácsonyi ízt és illatot” a gyömbér és a fahéj biztosítja – a fűszereknek köszönhetően csodás illat lengi majd be a lakást.

almás-zabpelyhes pite

Fotó: Shutterstock

 

Teljes kiőrlésű alaptészta

Hozzávalók:

120 g teljes kiőrlésű liszt

30 g finomliszt

1 tk kristálycukor

½ teáskanál só

4 ek sózatlan vaj

1 tk almaecet

 

Elkészítése: Robotgép segítségével keverjük össze a kétféle lisztet, a sót és a cukrot, majd folyamatosan adagoljuk a vajat, és dolgozzuk össze azt is a száraz hozzávalókkal. Lassan öntsünk hozzá negyed csésze vizet az almaecettel együtt, és keverjük simára a tésztát. Belisztezett kézzel még gyúrjuk át a tésztát, majd csavarjuk a folpackba, és tegyük a hűtőszekrénybe legalább 30 percre. Ez az alaptészta bármilyen édes vagy sós pitéhez ajánlott.

 

Almás-zabpelyhes pite

Hozzávalók (kb. 8-10 szelethez):

1 adag teljes kiőrlésű alaptészta (receptet lásd feljebb)

30 g zabpehely

½ tk só

65 g teljes kiőrlésű liszt

100 g nyírfacukor

4 ek sózatlan vaj

900 g (körülbelül 7 darab) alma

1 ek frissen reszelt gyömbér

½-1 tk őrölt fahéj

 

Elkészítése:

1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Belisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki az almás-zabpelyhes pite alaptésztáját, majd béleljünk ki vele egy piteformát. Finoman nyomkodjuk bele a formába, ügyeljünk rá, hogy a forma falát is tészta borítsa. Tegyük a hűtőbe pihenni 10 percre.

2. Keverjük el a zabpelyhet, a sót, 1 evőkanálnyi híján az összes lisztet, valamint a cukor felét, majd adjuk hozzá a vajat, és morzsoljuk össze a kezünkkel.

3. Az almákat hámozzuk meg és vágjuk apróra. Keverjük össze a gyömbérrel, a fahéjjal, a maradék liszttel és cukorral.

4. Az almás tölteléket kanalazzuk a tésztára, majd szórjuk rá a zabpelyhes morzsát. Toljuk a sütőbe, majd kb. 1 óra alatt süssük meg.

Elkészítési idő: 90 perc

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink